Predsedniku in premierju so preprečili, da bi se poklonila žrtvam vojne. Foto: Reuters
Predsedniku in premierju so preprečili, da bi se poklonila žrtvam vojne. Foto: Reuters
Vukovar
Vukovar je v ponedeljek zaznamoval tragično obletnico. Foto: Reuters

V ponedeljek so se v Vukovarju spomnili 22. obletnice padca mesta in tragično srbsko zasedbo. Na spominskem pokopališču se je žrtvam domovinske vojne želel pokloniti tudi hrvaški politični vrh, a so mu to preprečili pripadniki Štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja, ki so ga ustanovili najbolj goreči nasprotniki postavitve dvojezičnih napisov v mestu.

"Prizadet je bil spomin na umrle hrvaške vojake, ker smo bili priča, kako skupina ljudi zlorablja spominsko slovesnost za dnevno politiko in tisto, česar ne morejo uresničiti na volitvah. Bil sem žalosten in mislim, da je bila žalostna tudi vsa Hrvaška," je v ponedeljek zvečer izjavil predsednik države Ivo Josipović.

Opozoril je na cinizem vodje štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja Tomislava Josića in predsednika HDZ-ja Tomislava Karamarka, ki sta dejala, da "je državni vrh bil v Vukovarju, a se ni poklonil vukovarskim žrtvam". Josipović je poudaril, da sta voditelje države v Vukovarju "onemogočila prav ta gospoda".

Josipović je prepričan, da je šlo za politično zlorabo in manipulacijo, ker so državljane, ki so prišli na spominski sprevod, že na začetku usmerjali v kolono, ki jo je organiziral štab, ne da bi jim to pojasnil.

Po besedah predsednika je državni vrh prišel v Vukovar v dobri veri in ocenil, da so bile poteze proti njim tudi poteze proti Vukovarju, Hrvaški, pieteti in spominu na žrtve.

"HDZ ni sposoben take organizacije"
Da je šlo pri onemogočanju poklona žrtvam za politično prevaro, meni tudi premier Zoran Milanović, ki je dejal, da gre za obstrukcijo ljudi, ki ne predstavljajo nikogar. Zatrdil je, da se s štabom ne bo pogajal. Prav tako ne bo opustil uvajanja dvojezičnih napisov - v cirilici in latinici.

Milanović vseeno krivde za incident tako kot Josipović ne pripisuje HDZ-ju. "HDZ in ljudje, ki jo vodijo, niso sposobni organizirati česa takega. Ne da ne bi hoteli, saj resnično jezdijo na valovih podpore takšnim gibanjem," je dejal.

Karamarko se je v torek strinjal, da državnemu vrhu ne bi smeli preprečiti sodelovanja v koloni, saj se v nobeni državi političnemu vrhu ne sme preprečiti gibanja.

Vseeno je vodja HDZ-ja prepričan, da je treba videti, zakaj se je to zgodilo in zakaj obstaja neka živčnost ter sovraštvo do državnih oblasti. Sam meni, da je to posledica uvajanja dvojezičnih napisov v Vukovarju.

"Izpustili so duha iz steklenice"
V uradni koloni, ki so ji preprečili, da bi se pridružila več deset tisoč ljudem, ki so hodili po vukovarskih ulicah do spominskega pokopališča, je bila tudi nekdanja hrvaška premierka in predsednica HDZ-ja Jadranka Kosor.

"To ni žalostno, temveč tragično, ker niso ponižali Milanovića ali Josipovića, temveč državne institucije. Če nekdo želi zrušiti vlado, naj to poskuša v saboru. Izpustili so duha iz steklenice," je dejala Kosorjeva.

V Vukovarju je bil v ponedeljek prvič tudi upokojeni hrvaški general Ante Gotovina, ki je sicer nasprotoval delitvam na "vukovarsko" in "nevukovarsko" Hrvaško in znova poudaril, da je vojne konec.