Obstrukcija državnega vrha je bila pričakovana, saj je
Obstrukcija državnega vrha je bila pričakovana, saj je "posebno dobrodošlico" državnim uradnikom napovedal štab za obrambo hrvaškega Vukovarja. Foto: Reuters
Vukovar
V Vukovar naj bi letos prišlo največ udeležencev spominskega shoda do zdaj. Foto: Reuters
V Vukovarju je bil danes tudi najbolj priljubljen hrvaški vojak, upokojeni general Ante Gotovina, ki ga je haaško sodišče lani oprostilo obtožb za vojne zločine med operacijo Nevihta leta 1995.
Vukovar: državni vrh ni smel na slovesnost
Poklon žrtvam vojne v Vukovarju

Hrvaška se na današnji dan spominja tragične zasedbe Vukovarja leta 1991.

Obstrukcija državnega vrha je bila pričakovana, saj je "posebno dobrodošlico" državnim uradnikom napovedal štab za obrambo hrvaškega Vukovarja. Ta že skoraj tri mesece ostro nasprotuje postavitvi dvojezičnih napisov v cirilici in latinici v tem hrvaškem mestu ob Donavi.

Izločeni
Hrvaški državni vrh se je nameraval po protokolarni prireditvi pred vukovarsko bolnišnico napotiti proti spominskemu pokopališču žrtev iz domovinske vojne, a se jim skupaj z nekaj sto ljudmi ni uspelo priključiti spominskemu sprevodu, ki so ga iz druge ulice vodili pripadniki štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja. "Organizirano so nam to preprečili. Organizatorji so pokazali, da jim ni do pietete in niti do Vukovarja," je ogorčeno izjavil hrvaški predsednik Josipović.

Predsednik hrvaškega sabora Josip Leko in premier Zoran Milanović sta dogodek obžalovala: "Vukovar je simbol pomiritve hrvaškega naroda in hrvaške družbe. Tako je in tako bo, ne glede na to, da želijo nekateri iz dnevnopolitičnih razlogov še naprej razdvajati ljudi. Žal mi je, da nismo položili venca in se tako poklonili vojnim veteranom in žrtvam. A takšni so časi in verjamem, da bodo minili ter da bo bolje na Hrvaškem in v Vukovarju."

Milanović: "Naj se igrajo sami"
Premier Milanović je dejal, da je bil dogodek "žal pričakovan". "Nihče mu ni mogel nasprotovati. Kdor želi to organizirati na takšen način in lahko zbere toliko ljudi, to seveda lahko tudi naredi ... Tudi lani nisem dajal izjav iz sprevoda, tako da sem predvideval, da bo tako tudi letos, a mislim, da smo dolžni dati javnosti pojasnilo, zakaj je tako. Preprosto na silo ne gre. To nikomur ni niti padlo na pamet. Na takšen način pa se lahko organizira vsak, ki to doživlja kot tekmo. To zame ni tekma, naj se igrajo sami."

V mestu več kot tretjina Srbov
Cirilica je bila uvedena skladno z ustavnim zakonom o manjšinah, potem ko je zadnji popis pokazal, da v mestu živi nekaj manj kot 35 odstotkov Srbov, torej več kot tretjina. Premier Milanović je znova stopil v bran zakonu z besedami: "Žal mi je, če koga moti uporaba jezika in pisave narodnostne manjšine tam, kjer za to obstajajo utemeljeni razlogi."

V Vukovarju več deset tisoč ljudi
Hrvaški mediji poročajo, da je bilo v spominskem sprevodu okoli 50.000 ljudi, ki so prišli v Vukovar iz celotne Hrvaške. Hrvaška policija števila udeležencev shoda ni potrdila.

Na današnji dan pred 22 leti so pripadniki JLA in srbskih enot, med katerimi je bilo videti številne s četniškimi znamenji, po trimesečnem obleganju vdrli v Vukovar. Po zavzetju mesta so zagrešili najhujše vojne zločine na Hrvaškem, kot je bilo množično streljanje več sto ujetnikov in ranjencev iz vukovarske bolnišnice.

Gotovina prihaja, a ne kot ikona kogar koli
Kot poročajo hrvaški mediji, je bil med udeleženci "kolone spomina" tudi nekdanji general Ante Gotovina; ob njem sta bila še dva njegova oproščena soborca in "soseda" iz haaškega zapora, generala Mladen Markač in Ivan Čermak.

"Prišel sem se poklonit našim bratom in sestram in le to je pomembno, vse drugo je nepomembno," je dejal Gotovina, ki od vrnitve na svobodo tega mesta še ni obiskal.

Referendum o ukinitvi dvojezičnih napisov
Do današnjega incidenta v Vukovarju je privedlo nasprotovanje dela prebivalcev Vukovarja napisom v cirilici. Nasprotniki dvojezičnih napisov so razbili ali ukradli večino dvojezičnih napisov, ki so bili postavljeni na poslopja državne uprave.

Člani vukovarskega štaba trdijo, da vlada nasilno uvaja cirilico v Vukovarju, in zahtevajo, da bi morali mesto izvzeti iz ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin, ki dovoljuje dvojezične napise, če v določeni lokalni samoupravi živi več kot tretjina pripadnikov katere izmed 22 narodnih manjšin na Hrvaškem.

Kordon okoli bolnišnice
Zato so v nedeljo začeli nabirati podpise za referendum, na katerem naj bi državljani odločili, ali so za to, da bi dvojezične napise uveljavili v tistih lokalnih skupnostih, v katerih pripadniki narodnih manjšin predstavljajo najmanj polovico prebivalstva. Srbska manjšina v Vukovarju predstavlja tretjino prebivalstva po podatkih popisa prebivalstva iz leta 2011.

Tomislav Josić, predsednik Štaba za obrambo hrvaškega Vukovarja, organizacije, ki je odgovorna za razbijanje in odstranjevanje dvojezičnih tabel v mestu, je v nedeljo napovedal, da se bo danes pokazala razlika med "vukovarsko" in "nevukovarsko Hrvaško". Zadnjo naj bi predstavljal hrvaški državni vrh, ki se bo udeležil uradne žalne slovesnosti v mestni bolnišnici, tako imenovana vukovarska Hrvaška pa bo po besedah Josića postavila tih, neoborožen kordon okoli bolnišnice in s tem izrazila bojkot politikov. Josić je vse, ki bodo prišli v Vukovar, pozval, naj prinesejo lampijone, s katerim se bodo poklonili vsem vukovarskim žrtvam.

Obe strani, vodstvo države in hrvaški vojni veterani, sta pozivali k miru in dostojanstvu, po Vukovarju pa so že od nedelje razporejeni številni policisti, ki so varovali vsak del poti, ki jo je prehodila kolona spomina na žrtve domovinske vojne. Udeleženci so se namreč iz bolnišnice peš odpravili na 5,5 kilometra dolgo pot spomina do pokopališča žrtev bojev za Vukovar.

Vukovar: državni vrh ni smel na slovesnost
Poklon žrtvam vojne v Vukovarju