Tito in Jovanka Broz sta, ko je bil na čelu Jugoslavije, živela razkošno življenje. Po Titovi smrti se je morala Jovanka navaditi veliko bolj preprostega življenjskega sloga. Foto: RTV SLO
Tito in Jovanka Broz sta, ko je bil na čelu Jugoslavije, živela razkošno življenje. Po Titovi smrti se je morala Jovanka navaditi veliko bolj preprostega življenjskega sloga. Foto: RTV SLO

Jovanka Broz je od Titove smrti maja 1980 živela tako rekoč v hišnem priporu v Beogradu, razlogi za to pa niso bili nikoli povsem pojasnjeni. Njen položaj se ni spremenil niti s političnimi spremembami v Srbiji leta 2000, čeprav se je od tedaj precej izboljšal. Po padcu nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića je začela prejemati pokojnino kot vdova predsednika in dobila je nazaj osebne dokumente, o potnem listu pa se je pogovarjala na nedavnem srečanju s srbskim notranjim ministrom Ivico Dačićem.

Miloševićevi poskusi dogovora neuspešni
Govorila pa naj bi še o velikem bogastvu, ki naj bi ga 84-letni nekdanji prvi dami zapustil njen pokojni mož na računu v Švici, kar je verjetno tudi razlog, da je bila Jovanka več kot 30 let brez potnega lista, poroča sarajevski Dnevni avaz. O prenosu denarja v Srbijo naj bi se s Titovo vdovo skušal dogovoriti že Milošević, ki naj bi jo poskušal prepričati o nekakšnem dogovoru, a neuspešno.

Dnevni avaz domneva, da je bil dogovor o prenosu z Dačićem dosežen, saj je notranji minister objavil, da bo Jovanka le dobila potni list. Jovanka naj bi sedaj razkrila še nekatere druge male skrivnosti, ki jih je Tito odnesel s seboj v grob, med drugimi točen datum njegovega rojstva in to, ali je igral klavir.

Dačić zavrača, da je z Jovanko govoril o denarju. "Nisem govoril o tem. Govorila sva samo o dokumentih, potnem listu in osebni izkaznici, njenem statusu in nekaterih drugih stvareh," je dejal.

Tito naj bi med prvo in drugo svetovno vojno pridobil 30 odstotkov delnic dunajskega hotela Imperial in gotovino v vrednosti dveh milijard dolarjev.

T. V.