Assange se je proti izročitvi ZDA boril več kot desetletje, marca pa je višje sodišče v Londonu dovolilo celovito obravnavo njegove pritožbe. Foto: AP
Assange se je proti izročitvi ZDA boril več kot desetletje, marca pa je višje sodišče v Londonu dovolilo celovito obravnavo njegove pritožbe. Foto: AP

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je bil zadnjih pet let zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh na obrobju Londona, pred tem pa je sedem let preživel v izgnanstvu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, dokler mu niso odvzeli azila in ga aprila 2019 zaprli. Po 12 letih je vendarle dočakal svobodo. Sodni dokumenti, ki razkrivajo Assangeev dogovor o priznanju krivde, so bili v ponedeljek zvečer vloženi na zveznem sodišču na Severnih Marianskih otokih, ameriškem ozemlju v Tihem oceanu.

Dogovor, po katerem bo Assange priznal krivdo, a le v eni točki obtožnice, povezani z ameriškim zakonom o vohunjenju, naj bi pred ameriško zvezno sodnico Ramono Manglono na Severnih Marianskih otokih formalizirali v sredo zjutraj po lokalnem času. Sodnica naj bi mu izrekla 62 mesecev zaporne kazni, pri čemer naj bi se mu upošteval čas, ki ga je že prebil za zapahi v Veliki Britaniji. To pomeni, da bo lahko 52-letnik takoj po kratkem sodnem naroku s pacifiškega otoka Saipan odletel proti rodni Avstraliji.

Assange je sicer z letalom, ki je poletelo z letališča Stansted, že v ponedeljek zvečer zapustil Veliko Britanijo. V jutranjih urah je letalo pristalo na Tajskem, kjer je pred nadaljevanjem poti dotočilo gorivo. V večernih urah je Assange prispel na Severne Marianske otoke.

WikiLeaks: Julian Assange je svoboden

“Julian Assange je svoboden. Strogo varovani zapor Belmarsh je zapustil 24. junija zjutraj, potem ko je tam preživel 1901 dan," so med njegovim letom na omrežju X zapisali pri WikiLeaksu.

Njegova soproga Stella Assange, ki je bila na čelu kampanje za njegovo izpustitev, je na omrežju X objavila posnetke njegovega odhoda iz zapora in popoldanskega vkrcanja na londonskem letališču Stansted. "Julian je svoboden! Besede ne morejo izraziti naše neizmerne hvaležnosti vam, ki ste se leta in leta trudili, da se je to uresničilo. Hvala vam," je zapisala ob posnetku.

V pogovoru za BBC je potrdila dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA, a poudarila, da mora dogovor še formalizirati sodišče na ameriškem ozemlju. "Ko ga podpiše sodnik, bo formalno resničen," je dejala. Ob tem je pojasnila, da bo po izpustitvi prednostna naloga, da si njen mož opomore, saj se je njegovo zdravstveno stanje v zaporu precej poslabšalo, tako fizično kot psihično.

Podpornikom se je zahvalila tudi Assangeeva mati. "Številni so uporabili situacijo mojega sina za svoje lastne agende, tako da sem hvaležna tistim nevidnim, prizadevnim ljudem, ki so na prvo mesto postavljali njegovo dobrobit," je sporočila Christine Assange.

Avstralski premier Anthony Albanese je javil, da so uporabili številne kanale, da bi zagotovili Assangeevo osvoboditev. "Za avstralske interese smo si prizadevali prek vseh ustreznih kanalov, da bi prispevali k pozitivnemu zaključku, in to sem počel od zgodnjega obdobja svojega vodenja vlade," je sporočil Albanese, ki je premier Avstralije od leta 2022.

Kot je dodal, bo več povedal, ko bodo sodni postopki zaključeni. Zagotovil je tudi, da država Assangeu nudi konzularno pomoč. "Ne glede na to, kaj si ljudje mislijo o njegovih dejavnostih, od njegovega nadaljnjega zaprtja nihče ne pridobi nič in hočemo, da se vrne domov v Avstralijo," je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Skorajšnjo izpustitev Assangea so medtem pozdravili Združeni narodi, pri čemer so opozorili, da je pregon sprožil vrsto pomislekov glede spoštovanja človekovih pravic.

Eno največjih razkritij tajnih podatkov v zgodovini ZDA

Ameriške obtožbe proti Assangeu sicer izhajajo iz ene največjih objav tajnih podatkov v ameriški zgodovini v času vlade predsednika Baracka Obame.

Ameriška obtožnica proti Assangeu sicer vsebuje 18 točk. Pravosodno ministrstvo ZDA ga med drugim obtožuje, da je od leta 2009 skupaj z vojakinjo Chelsea Manning s pomočjo spletne strani WikiLeaks zarotniško razkril več deset tisoč zaupnih poročil o vojni v Afganistanu, več sto tisoč poročil o vojni v Iraku, več sto tisoč poročil State Departmenta o zapornikih v Guantanamu.

Assangeev WikiLeaks je objavil tudi elektronska sporočila demokratske stranke, s čimer je pomagal predsedniški kampanji Donalda Trumpa leta 2016, poroča NBC. Chelsea Manning je bila leta 2013 obsojena na 35 let zapora v vojaškem zaporu, vendar ji je Obama v zadnjih dneh svojega predsednikovanja leta 2017 kazen spremenil v tisto, kar je že odslužila.

Assange bo spet svoboden