V sredo so na Otok prepeljali trupla osmih vojakov, ki so umrli v manj kot 24 urah. Foto: EPA
V sredo so na Otok prepeljali trupla osmih vojakov, ki so umrli v manj kot 24 urah. Foto: EPA
Bojem v Afganistanu ni videti konca. Foto: EPA

Prejšnji "rekord"je bil lani junija in avgusta, ko je umrlo 46 vojakov. Skrb vzbujajoče je, da se število umrlih vojakov veča kljub številčni okrepitvi tujih vojakov, ki se bojujejo proti talibanom. Operacija Hanjar se osredotoča na boje v pokrajini Helmand, kjer imajo talibani močna oporišča.

Samo julija je umrlo 23 Američanov, 15 Britancev, pet Kanadčanov, dva turška, en italijanski in en Natov vojak, čigar narodnost še ni znana.

Več vojakov ubitih v Afganistanu kot v Iraku
Novica o najvišjem številu mrtvih vojakov časovno skoraj sovpada z novico britanskega obrambnega ministrstva, ki je pred dnevi sporočilo, da je število ubitih vojakov v Afganistanu preseglo število smrti vojakov v Iraku. Kot že rečeno, je samo julija v bojih umrlo 15 britanskih vojakov, med njimi so bili trije 18-letniki in trije mladi očetje, skupaj pa je doslej v vojni umrlo 184 britanskih vojakov. V Iraku je umrlo 179 britanskih vojakov.

Bo v Afganistan odšlo še več Britancev?
Novica je močno razburila britansko javnost, ki jo sodelovanje britanske vojske v Afganistanu že vseskozi deli na dvoje. V britanski vojski pravijo, da potrebujejo več opreme za varovanje svojih vojakov pred bombami, ki najpogosteje eksplodirajo na cestah.

Na vprašanje, ali je dobil prošnjo za povišanje števila vojakov za 2.000, je premier Gordon Brown odvrnil: "Če bi imeli neposredno prošnjo od vojske, da potrebujejo nekaj, da bi maksimizirali možnosti za uspeh in minimizirali tveganje za naše sile, potem bi seveda morali odgovoriti pritrdilno." Brown je po zelo smrtonosnem koncu tedna za britanske vojake v ponedeljek zatrdil, da so vojaki dobro opremeljeni.

V sredo so oblasti odločile, da bodo v Afganistan poslale še 140 vojakov, in sicer iz britanskega oporišča na Cipru. Pridružili se bodo več kot 9.000 vojakom, ki so že v tej nemirni državi.