Predlog je naletel na nasprotovanje staršev in učiteljev. Foto: EPA
Predlog je naletel na nasprotovanje staršev in učiteljev. Foto: EPA

Južnokorejsko ministrstvo za šolstvo je prejšnji teden sporočilo, da bodo z letom 2025 postopoma začeli zniževati starost za vstop v prvi razred, če bo za to pridobili podporo javnosti. Z zgodnejšim začetkom šolanja želijo reševati kronično pomanjkanje delovne sile.

A načrt je naletel na neodobravanje učiteljev in staršev, ki menijo, da pri petih letih otroci še niso intelektualno zreli za začetek šolanja. To bi lahko posledično prineslo še več zasebnih inštrukcij v želji staršev, da otroci pridobijo boljšo oceno. Starše med drugim tudi skrbi iskanje otroškega varstva, saj se šolski dan konča že zgodaj popoldne, ko so sami še v službi.

Pred sedežem uradom predsednika v Seulu je zato koalicija 36 združenj staršev in učiteljev pripravila protest in pozvala k opustitvi načrta. "Z vidika kognitivnega in čustvenega razvoja je zgodnji vstop v šolo neprimeren in bo verjetno povzročil stranske učinke, kot sta krepitev zasebnega izobraževanja in tekmovanje pri sprejemnih izpitih," so zapisali v koaliciji.

"To bi samo povečalo obremenitev staršev v času, ko mnogi opuščajo službo, da bi poskrbeli za svoje otroke ob vstopu v osnovno šolo," so še dodali.

Šolsko ministrstvo napoveduje, da bo do konca leta končalo javno razpravo in nato pripravilo ukrepe za razširitev otroškega varstva ter drugo podporo, preden bi zagnali pilotski projekt.

Glede na podatke iz leta 2019 so v 26 od 38 držav iz Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) otroci začeli šolanje pri šestih letih in samo v treh državah pri petih – v Avstraliji, Novi Zelandiji in na Irskem.