Foto:
Foto:

Projekt izgradnje nove prestolnice traja že več kot desetletje, po navedbah oblasti pa bo pripomogel predvsem k bolj uravnoteženemu regionalnemu razvoju.
Politiki upajo, da bo preselitev državnega aparata več sto kilometrov južno od Seula zmanjšala gnečo v zdajšnjem glavnem mestu in okrepila vlaganja v osrednjem delu države.

Mesto se razteza na 465 kvadratnih kilometrih, kar je približno 70 odstotkov površine Seula. Trenutno sicer stoji le nekaj stavb, v katere se bodo preselile vladne agencije. Do leta 2014 pa naj bi dokončali gradnjo 36 stavb za vladne prostore, v katerih bo delovalo okoli 10.000 javnih uslužbencev. Med prvimi, ki se bodo preselili v Sejong, bo urad predsednika vlade.

15,6 milijard vreden projekt
Mesto sicer že živi - trenutno šteje okoli 2.000 gospodinjstev in štiri šole. Do leta 2030 pa naj bi v njem živelo pol milijona ljudi, načrtujejo zagovorniki megaprojekta.

Projekt izgradnje Sejonga naj bi stal okoli 15,6 milijarde evrov, država naj bi prispevala slabih šest milijard evrov. Do zdaj so porabili približno 40 odstotkov načrtovanih sredstev.