Unicef je sporočil, da je podhranjenost med otroki po nekaterih delih države dosegla kritično raven. Foto: Reuters
Unicef je sporočil, da je podhranjenost med otroki po nekaterih delih države dosegla kritično raven. Foto: Reuters

"Zdaj, ko se boji stopnjujejo, in kljub ponavljajočim se obljubam, da bo rekrutiranje otrok končano, so otroci spet tarče," je povedala Unicefova regionalna direktorica za vzhodno in južno Afriko Leila Gharagozloo Pakkala. Po podatkih Unicefa so leta 2015 in 2016 uporniki in vojska izpustili skoraj 2.000 otrok vojakov.

Od leta 2013 je Unicef s partnerji zaznal 2.342 primerov smrti ali pohabljenj otrok, 1.130 primerov otroških spolnih zlorab ter 303 primere napadov na šole ali bolnišnice. Unicef je še sporočil, da je podhranjenost med otroki po nekaterih delih države dosegla kritično raven.

Neuspešen mirovni sporazum
Južni Sudan je najmlajša država na svetu, ki je letos "praznovala" peto leto osamosvojitve od Sudana. Decembra 2013 je predsednik država Salva Kiir svojega nekdanjega namestnika Rieka Macharja obtožil, da je načrtoval državni udar, potem ko ga je tisto leto odpustil. Državljanska vojna je izbruhnila, ko so se Kiirjevi vojaki iz etnične skupine Dinka razorožili in napadali Macharjeve enote iz etnične skupine Nuer.

Avgusta 2015 je bil sklenjen mirovni sporazum, s katerim naj bi se končala 20-mesečna vojna, v kateri je umrlo na desettisoče ljudi, milijoni pa so bili razseljeni, a mu to ni uspelo kljub oblikovanju vlade narodne enotnosti maja letos.