V Južnem Sudanu je vse bolj napeto. Foto: Reuters
V Južnem Sudanu je vse bolj napeto. Foto: Reuters
Južnosudanski predsednik Salva Kiir (desno) in podpredsednik Riek Machar (levo) po prisegi slednjega aprila letos. Foto: Reuters
Siloviti spopadi pretresajo Džubo
Južni Sudan drsi v vojno

Kiir je po tridnevnih silovitih spopadih odredil enostransko premirje. "Predsednik je ponovil svojo zavezanost nadaljevanju uresničitve mirovnega dogovora ter izdal odredbo o takojšnji prekinitvi sovražnosti," je na državni televiziji SSBC sporočil minister za informacije Michael Makuei.

K prekinitvi ognja je pozval tudi podpredsednik Machar. Svoje vojake je pozval, da prenehajo z bojevanjem. "Vse vojake, ki so se borili in se branili, pozivam, naj upoštevajo prekinitev ognja in ostanejo na položajih," je dejal, potem ko od petka potekajo spopadi med vojsko in njemu privrženimi nekdanjimi uporniki.

Ni jasno, ali so se spopadi po ukazu umirili, poroča BBC. Obstajajo namreč dvomi o tem, do katere mere oba politika zares nadzirata svoje sile. Že v petek sta tako pozvala k umiritvi razmer, a so se spopadi nadaljevali.

Spopadi so se sicer razvneli v petek. Enote so začele uporabljati tudi težko topništvo, območje pa so preletavali helikopterji. V zadnjem valu nasilja je umrlo na stotine ljudi, več tisoč jih je moralo zapustiti svoje domove.

Do ponovnih spopadov je prišlo v soseski Džebel, kjer ima svojo rezidenco nekdanji vodja upornikov Riek Machar. "Že od včeraj se zadržujem notri. Celo zdaj helikopterji preletavajo območje. Resneje je kot včeraj," je dejal prebivalec Džube Charles Age.

Po navedbah predstavnika vojske je helikopter preletaval Džebel iz varnostnih razlogov, a pri tem ni streljal. Je pa predstavnik potrdil, da je do spopadov prišlo tudi v bližini letališča. Letalski družbi Kenya Airways in Rwandair sta že odpovedali polete v Džubo. O streljanju poročajo tudi v bližini sedeža obveščevalne službe in vojaških objektov. Trgovine so zaprte, prebivalci pijejo deževnico, nasilje pa se po navedbah humanitarnih delavcev že širi tudi v druga mesta.

Nasilje ob obletnici neodvisnosti
Najnovejši val nasilja je Južni Sudan zajel v petek, dan pred tem, ko je najmlajša država na svetu obeležila peto obletnico neodvisnosti. V spopadih med nekdanjimi uporniki in vladnimi vojaki je v treh dneh umrlo že okoli 300 ljudi. Gre za nov udarec propadlemu mirovnemu dogovoru za končanje državljanske vojne, ki je izbruhnila decembra 2013.

Varnostni svet Združenih narodov je pozval sprte strani v Južnem Sudanu, naj nemudoma končajo spopade in preprečijo širjenje nasilja. VS ZN-a v soglasno sprejeti izjavi najostreje obsoja spopade, še posebej pa je šokiran zaradi napadov na objekte ZN-a. Pozval je tudi k dodatnim mirovnim silam. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je pozval Varnostni svet ZN-a k takojšnji uvedbi embarga na prodajo orožja Južnemu Sudanu ter sankcijam proti južnosudanskim voditeljem in poveljnikom, ki zavirajo uresničitev mirovnega dogovora iz leta 2015.

Države, ki imajo tam modre čelade, pa je pozval, naj tam tudi ostanejo, saj bi vsakršen umik modrih čelad dal povsem napačen signal, tako Južnemu Sudanu kot celotnemu svetu.

Po navedbah ZN-a je bil v spopadih ubit tudi kitajski pripadnik mirovnih sil ZN-a v državi, več vojakov iz Ruande in Kitajske pa je bilo ranjenih. Misija ZN-a v Južnem Sudanu (Unmiss) je sporočila, da se je zaradi nasilja v zadnjih dneh v njena poslopja zateklo več sto ljudi. Zadnji izbruh nasilja so obsodile tudi ZDA in že ukazale umik nenujnega osebja z ameriškega veleposlaništva v Džubi.

Ni miru v Južnem Sudanu
Sile, zveste podpredsedniku, nekdanjemu vodji upornikov Macharju, trdijo, da so vladne sile, ki podpirajo predsednika Kiirja, napadle njihove položaje v prestolnici Džubi. Macharjev predstavnik je v nedeljo za BBC povedal, da je država spet v vojni, kar pa je informacijski minister Michael Makuei Lueth zanikal in tovrstne navedbe označil za "nepoštene".

Južni Sudan je bil od razglasitve svoje neodvisnosti julija 2011 priča več bojem kot miru. Avgusta 2015 sklenjeni mirovni dogovor naj bi končal spopade, a opazovalci poročajo, da je mirovni proces zastal, medtem ko se spopadi nadaljujejo kljub oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Siloviti spopadi pretresajo Džubo
Južni Sudan drsi v vojno