Južni Sudan bo po odcepitvi dobil svojo denarno enoto. Foto: EPA
Južni Sudan bo po odcepitvi dobil svojo denarno enoto. Foto: EPA
Referendum
Prebivalci Južnega Sudana so dočakali neodvisnost. Foto: EPA

Na januarskem referendumu se je kar 99 odstotkov prebivalcev južnega dela Sudana odločilo za odcepitev od severnega dela in razglasitev neodvisnosti, ki bo sledila 9. julija.

Vladajoče južnosudansko Ljudsko gibanje za osvoboditev Sudana (SPLM) je odločilo, da bo nova država nosila ime, kot ga je območje uporabljalo že do zdaj - Južni Sudan. Med kandidati za ime sta bila tudi Nilska republika in Kuš, kot se je imenovalo svetopisemsko kraljestvo v tem delu Afrike.

"Vodilni v stranki SPLM smo se odločili, da se bo nova država imenovala Južni Sudan," je sporočil generalni sekretar gibanja Pagan Amum. Novo ime mora zdaj potrditi še parlament, kjer pa ima SPLM prepričljivo večino, zato potrditev ni pod vprašajem.

Amum je pojasnil, da zdaj potekajo pogajanja med SPLM-jem in vladajočo severno Nacionalno kongresno stranko o zadevah, ki jih je treba rešiti pred razcepitvijo največje afriške države. Med drugim je treba zarisati mejo med severnim in južnim delom, določiti status z nafto bogate obmejne pokrajine Abjeji ter se dogovoriti o plačilu skupnega dolga.

Pomoč severu za izgubljene prihodke
Je pa jasno stališče južnega dela do enega najpomembnejših vprašanj - prihodkov od nafte. Južni Sudan je sporočil, da jih ne bo delil s severom, ampak bo plačeval za uporabo naftovodov. Medtem ko je večina naftnih nahajališč na jugu, pa ta nima nobenega naftovoda in so ti v severnem delu, od katerega je odvisen izvoz vse nafte.

Južni Sudan je v zameno za izgubljene prihodke od nafte pripravljen severu ponuditi poroštva, da bo lahko prilagodil in diverzificiral svoje gospodarstvo, potem ko bo to ostalo brez glavnega vira financiranja.

Referendum o odcepitvi južnega dela je bil določen v skladu z mirovnim sporazumom iz leta 2005, s katerim se je končal več kot dve desetletji trajajoč konflikt med severnim in južnim delom. Sporazum je predvideval, da se do izvedbe referenduma dohodki od nafte delijo enakopravno med severom in jugom. Sudan dnevno proizvede pol milijon 159-litrskih sodčkov nafte, od tega južni del 75 odstotkov.

Da bi se izognil severnim naftovodom za izvoz svoje nafte, želi Južni Sudan zgraditi naftovod prek Kenije, vendar za uresničitev te ideje potrebuje še kar nekaj let in znatna finančna sredstva.