Na obeh straneh se bojuje na tisoče otrok vojakov. Foto: Reuters
Na obeh straneh se bojuje na tisoče otrok vojakov. Foto: Reuters
Južni Sudan
Unicef poziva k ustavitvi nasilja. Foto: Reuters
Južnosudanska vojska
Za grozodejstva nad otroki naj bi bile odgovorne skupine, povezane z vladnimi silami. Foto: Reuters

Do grozodejstev naj bi prišlo v treh tednih med vladno ofenzivo proti upornikom v zvezni državi Unity. Izvršni direktor Unicefa Anthony Lake je v sredo navedel pričevanja preživelih, ki so povedali, da so dečke kastrirali in jih pustili izkrvaveti, medtem ko so deklice skupinsko posilili in jih nato ubili. Druge otroke so vrgli v goreče zgradbe in jih pustili umreti.

Posebna odposlanka ZN-a za otroke v oboroženih spopadih Leila Zerrougui je v četrtek Varnostnemu svetu ZN-a poročala, da so otroke v enem primeru, ko jim ob napadu na njihovo vas ni uspelo pobegniti, zvezali skupaj in jim prerezali vratove. Mednarodno skupnost, še posebej Afriško unijo in Varnostni svet, je pozvala, naj odločno ukrepa za zaščito teh otrok, ki odraščajo v nasilju in brez varnosti.

Predstavnik Unicefa Christopher Tidey je za medijski portal Vice News povedal, da so eno dekle ubili, ker se vojakom ni uspelo dogovoriti, kdo jo bo posilil. Nekatera dekleta so ugrabili, da bi jih nato vzeli za žene.

Unicef je še poročal, da so za zločine nad otroki odgovorne oborožene skupine, ki so povezane z vladno vojsko. Tiskovni predstavnik južnosudanske vojske Philip Aguer pa je verodostojnost Unicefovega poročila postavil pod vprašaj, saj so po njegovih besedah taka grozodejstva v nasprotju z njihovo kulturo, ob tem pa pozval k temeljiti preiskavi in sojenju odgovornim.

Po podatkih Unicefa se v vojni v najmlajši državi na svetu v različnih skupinah bojuje okoli 13.000 otrok. Otroci, ki so bili žrtve omenjenega napada, niso bili vpleteni v spopade.

Vojna namesto razvoja
Spopadi v Južnem Sudanu so izbruhnili decembra leta 2013, ko je dosegel vrhunec spor med predsednikom Salvo Kiirom in njegovim nekdanjim namestnikom Riekom Macherom, ki je bil obtožen načrtovanja državnega udara. Spopadi so kmalu prerasli v državljansko vojno med uporniki pod vodstvom Machera in vladnimi silami.

Vojna poteka na etničnih podlagi med ljudstvoma Dinka, ki mu pripada Kiir, in Nuer, katerega pripadnik je Macher. Obe strani naj bi zagrešili že več vojnih zločinov.

Natančno število žrtev do zdaj je težko določiti, a predvideva se, da je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi, z domov pa sta bila pregnana okoli dva milijona prebivalcev. Zaradi spopadov je ogrožena preskrba s hrano za skoraj pet milijonov ljudi.

Južni Sudan se je od severnega dela odcepil in razglasil samostojnost leta 2011. Temelj njegovega gospodarstva bi moralo predstavljati črpanje nafte, saj je večina naftnih polj nekdanje skupne države ostala južnemu delu, a spopadi so močno načeli naftno gospodarstvo.

V Južnem Sudanu že od njegovega nastanka deluje misija ZN-a (UNMISS), ki bi morala sprva skrbeti za razvoj mlade države, a je zdaj njena osrednja naloga zaščititi več kot 130.000 ljudi, ki so se pred nasiljem in spopadi zatekli v oporišča misije.