Z Južnim tokom želi Rusija obiti Ukrajino. Foto: EPA
Z Južnim tokom želi Rusija obiti Ukrajino. Foto: EPA

Na srečanju so se dotaknili tudi Južnega toka, ki je po besedah slovenske premierke za Slovenijo zelo pomemben. Kot je dejal Faymann, je projekt Južni tok lahko zelo pomemben za srednjeročno, pa tudi dolgoročno energetsko varnost regije.

Kaj pomeni podpis sporazuma med avstrijskim energetskim podjetjem OMV in ruskim plinskim gigantom Gazpromom o sodelovanju Avstrije pri tem projektu, se ni želel opredeljevati. Je pa Bratuškova na tej točki izpostavila, da ima Slovenija z ruske strani zagotovila, da trasa v Sloveniji ostaja.

Premierji treh držav želijo na področju energetike spodbujati predvsem trajnostne vire energije, kot je na primer hidroenergija, je še poudaril Faymann.

Podpora Junckerju
Premierji so se dotaknili tudi priprav na vrh Evropske unije in kadrovskih vprašanj, pri čemer so za prihodnjega predsednika Evropske komisije podprli Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja.

Govorili so tudi o krepitvi gospodarske rasti, konkurenčnosti in odpiranju delnih mest, predvsem med mladimi. Kot je dejal Faymann, je zdaj v EU-ju skrajni čas, da se rešuje tudi brezposelnost, "potem ko smo rešili banke". "Tudi ljudje so pomembni," je dejal avstrijski kancler.

Faymann je pohvalil slovensko premierko za oživitev gospodarske rasti v Sloveniji in za precej boljše gospodarsko stanje, kot je bilo pred letom dni, ko so se prvič v tej sestavi srečali v Gradcu na avstrijskem Štajerskem.

Milanović se je med drugim odzval na novo pravnomočno sodbo proti Ljubljanski banki na Hrvaškem, predvsem ob memorandumu, ki sta ga leta 2012 na Mokricah podpisala s tedanjim slovenskim premierjem Janezom Janšo. "Podpisali smo memorandum in mislim, da se ga Hrvaška drži," je dejal.

Na Bledu srečanje trilaterale
Na Bledu srečanje trilaterale