Protagonista nujne seje odbora DZ-ja za zunanjo politiko: poslanec Jožef Jerovšek (SDS; v ospredju levo) in minister, ki opravlja tekoče posle. Foto: BoBo
Protagonista nujne seje odbora DZ-ja za zunanjo politiko: poslanec Jožef Jerovšek (SDS; v ospredju levo) in minister, ki opravlja tekoče posle. Foto: BoBo

Sklic današnje seje je pred petkovim obiskom ministra v Moskvi zahteval SDS. Stališča stranke je pojasnil poslanec Jožef Jerovšek (SDS), ki je poudaril, da je Rusija posredno vpletena v oborožene spopade v Ukrajini. Po zakonu o zunanji politiki se spremembe zunanjepolitične orientacije in prioritet sprejemajo v odboru za zunanjo politiko (OZP) in DZ-ju, zato po besedah Jerovška v SDS-u menijo, da je minister Erjavec z obiskom kršil zakon. Sedanje poteze slovenske diplomacije kažejo, da politika ni več uravnotežena, je še dejal Jerovšek.

Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec, je očitke o spremembi prioritet zunanje politike zavrnil. Dejal je še, da njegov obisk ni v nasprotju s smernicami EU-ja in da je bilo hkrati z njim v Moskvi na obisku več zunanjih ministrov iz EU-ja.

Povedal je tudi, da je ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu med pogovori v Moskvi pojasnil, da Slovenija vztraja pri ozemeljski celovitosti Ukrajine in da je po mnenju Slovenije po predsedniških volitvah v Ukrajini čas za začetek dialoga. Lavrov pa je dejal, da so pripravljeni na dialog z novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, če bo ta ustavil napade na vzhodu Ukrajine, je še pojasnil Erjavec.

Zavrnil je tudi trditve SDS-a, da je bil obisk presenečenje in ni bil vnaprej napovedan. Kot je dejal, je o obisku v Moskvi govoril na seji OZP-ja 14. maja, ko je odbor seznanil tako z datumom kot vsebino obiska.

Južni tok mimo Slovenije?
Jerovšek je tudi opozoril, da bi morala slovenska zunanja politika pravočasno opaziti, da se "plete" drugi krak Južnega toka preko Avstrije. Erjavec je glede tega povedal, da je to vprašanje sprožil med pogovori v Moskvi, ob tem pa dobil zagotovila, da memorandum, podpisan z avstrijsko družbo OMV, ne bo vplival na Južni tok v Sloveniji.

Spremenjena smer slovenske zunanje politike se po mnenju SDS-a kaže tudi v neudeležbi predstavnika Slovenije na slovesnosti v sredo v Varšavi ob prvih povojnih demokratičnih volitvah na Poljskem. Na Jerovškovo vprašanje, zakaj se sam ni udeležil slovesnosti, je Erjavec odvrnil, da ni prejel vabila, predsednik Borut Pahor pa je imel že prej predviden obisk v BiH-u po poplavah. Na Jerovškovo pripombo, da bi Pahor lahko za udeležbo pooblastil Erjavca, pa je vodja slovenske diplomacije dejal, da so se pozanimali tudi o tej možnosti, a so organizatorji dogodka sporočili, da udeležba ministra ni mogoča, ker bodo na prireditvi le predsedniki držav.

56. nujna seja odbora za zunanjo politiko