Mandela je za svoja prizadevanja v boju proti apartheidu in za človekove pravice leta 1993 prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Mandela je za svoja prizadevanja v boju proti apartheidu in za človekove pravice leta 1993 prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Pretoria
Novinarji pred bolnišnico v Pretorii čakajo na novo obvestilo o stanju nekdanjega predsednika. Foto: Reuters

Stanje 94-letnega Mandele se je v noči s petka na soboto močno poslabšalo, zato so ga odpeljali v bolnišnico. Njegovi predstavniki so sporočili, da je zdravstveno stanje nekdanjega predsednika zaradi ponovne okužbe pljuč resno, nekaj ur pozneje pa so sporočili, da Mandela diha sam in da je njegovo stanje stabilno.

Drugih poročil o zdravstvenem stanju ikone boja proti apartheidu in Nobelovega nagrajenca za mir ni bilo, tuji mediji pa navajajo zdravnike, ki pravijo, da se stanje Mandele od sobote ni spremenilo ter da je še vedno resno, a stabilno. Vlada naj bi novejše poročilo o stanju Madibe, kot Mandeli pravijo v JAR-u, podala še danes.

"Čas, da mu pustimo oditi"
Naslovnica nedeljskega časopisa Sunday Times je prinesla precej črno napoved, saj so citirali Mandelovega dolgoletnega prijatelja Andrewa Mlangenija, ki je dejal, da je prišel "čas, da mu pustimo oditi". "Družina ga mora izpustiti. Pustiti ga morajo v duhu in položiti njegovo usodo v Božje roke," je časopis citiral Mlangenija, ki je še dodal: "Ko ga bo izpustila družina, bo sledil še narod. Rekli bomo hvala, Bog, da si nam dal tega moža, in ga pustili."

Ponovna hospitalizacija nekdanjega predsednika skrbi številne Južnoafričane, za katere Mandela predstavlja steber v boju proti apartheidu in vladavini bele manjšine. Na stotine se jih je tako zbralo na nedeljski maši v Johannesburgu in drugih južnoafriških mestih, kjer so molili za njegovo zdravje. "Želimo mu hitro okrevanje, mora iti na bolje," je povedal eden od prebivalcev predmestja Johannesburga. "Vemo, kaj je naredil za nas in za Južno Afriko. Ves narod, vsi črni in beli, mu želimo vse najboljše," je še dodal.

Mandela v zadnjega pol leta že četrtič v bolnišnici
Tokratna hospitalizacija je za Mandelo že druga v zadnjih dveh mesecih in četrta od decembra dalje. Zaradi pljučne okužbe in odstranitve žolčnih kamnov je bil v bolnišnici decembra, zaradi akutne okužbe dihal je nekaj dni v bolnišnici preživel tudi januarja, na začetku aprila pa je zaradi pljučnice v bolnišnici preživel deset dni. Mandelova žena Graca Machel, ki bi morala na začetku prihodnjega tedna odpotovati v London, je potovanje odpovedala in je ob njegovi postelji v bolnišnici.

Mandela je zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Južnoafriški republiki v zaporu preživel 27 let. Po izpustitvi leta 1990 je leta 1994 postal prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike. Na položaju je ostal samo en mandat in leta 1999 vodenje države prepustil svojemu nasledniku Thabu Mbekiju. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004. Leta 1993 je skupaj z nekdanjim predsednikom JAR-a Frederikom de Klerkom prejel Nobelovo nagrado za mir za prizadevanja za končanje apartheida.