Južnokorejski predsednik je narod pozval k enotnosti pred severnokorejskimi grožnjami. Foto: EPA
Južnokorejski predsednik je narod pozval k enotnosti pred severnokorejskimi grožnjami. Foto: EPA

Predsednik Li je Južne Korejce v radijskem nagovoru pozval, naj se ne bojijo vojne s severnokorejskim režimom, čeprav želja Seula ostaja mir. "Ne moremo si privoščiti, da bi bili razklani ob grožnji nacionalni varnosti, saj so na kocki naša življenja in preživetje celotnega naroda," je povedal Li in dodal: "Ko pokažemo enotnost in solidarnost, si nas Severna Koreja ne upa izzvati. Takrat se njihova odločenost zlomi."

Ostri odnosi med sosedama
Odnosi med Korejama so se zaostrili po domnevnem spomladanskem severnokorejskem napadu na južnokorejsko vojaško ladjo, v katerem je umrlo 46 ljudi, še bolj pa po jesenskem severnokorejskem napadu na otok Jeonpjeong, ki je zahteval štiri smrtne žrtve. Tako slabih odnosov med sosedama ni bilo vse od korejske vojne med letoma 1950 in 1953, številni analitiki pa opozarjajo, da bi se lahko razvil tudi hujši spopad.

Napad na otok Jeonpjeong je bil prvi napad na civilne cilje po koncu vojne na Korejskem polotoku leta 1953. Napad je sprožil ostre obsodbe in tudi jezo v južnokorejski javnosti, saj so mnogi ocenili, da se vlada na napad ni odzvala dovolj odločno.

Južna Koreja z novimi vojaškimi vajami
Po napadu na otok Jeonpjeong je Južna Koreja izvedla že več vojaških vaj. Zadnje so se začele tudi danes, potekajo pa na 23 različnih lokacijah po vsej državi, pred obalo Korejskega polotoka, a ne v bližini sporne pomorske meje med obema Korejama v Rumenem morju. Južnokorejske oblasti trdijo, da je to rutinsko urjenje vojske.

Li je položaj predsednika Južne Koreje prevzel leta 2008, analitiki pa so prepričani, da sta ga resnost in pogostost severnokorejskih provokacij prisilili, da se je ostro odzval na besede Pjongjanga, kar bi lahko vodilo v resnejši spopad na Korejskem polotoku. Južnokorejski preiskovalci opozarjajo, da bi lahko Severna Koreja napadla pet otokov v Rumenem morju, ki spadajo pod Južno Korejo.