Južnokorejski predsednik in sestra severnokorejskega voditelja sta se rokovala na odprtju olimpijskih iger. Foto: Reuters
Južnokorejski predsednik in sestra severnokorejskega voditelja sta se rokovala na odprtju olimpijskih iger. Foto: Reuters
Kim Yong Nam in Mun Dže In
Kim Yong Nam (levo), uradni vodja severnokorejske delegacije na olimpijskih igrah, se je srečal z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom (desno). Kim, ki bo v kratkem dopolnil 90 let, je dolgoletni karierni diplomat. Zaseda položaj predsednika predsedstva severnokorejskega parlamenta in je kot tak takoj za Kimom, številka dve v vladajoči partiji ter ceremonialni voditelj države. Foto: EPA
Kim Yo Jong
V Seul je prispela sestra Kim Džong Una Kim Yo Jong. Profesor na oddelku za severnokorejske študije na univerzi v Seulu Yang Moo-jin je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je Kim Yo Jong ena izmed zelo redkih ljudi, ki lahko s Kimom govorijo o tako rekoč vsem, in ima tudi velik vpliv na njegovo politiko in odločitve. Foto: Reuters

Kim Yo Jong, ki je na letališče Inčon v bližini Seula priletela kot del severnokorejske delegacije, je v Južno Korejo prišla kot članica visoke diplomatske delegacije na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uradni vodja delegacije je sicer ceremonialni voditelj Severne Koreje, 89-letni Kim Yong Nam, a po oceni poznavalcev je de facto vodja delegacije Kim Yo Jong.

Ceremonialni vodja se je ob robu olimpijskih iger na kratko srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresom, je sporočil tiskovni predstavnik ZN-ja Farhan Haq in dodal, da je Guterres Kimu ponovil svoja pričakovanja in upe po dialogu, s katerim bi izvedli denuklearizacijo Korejskega polotoka.

V delegaciji sta poleg Kim Yo Jong in Kim Yong Nama še dva visoka predstavnika Severne Koreje ter 18 podpornih članov, na letališču pa jih je sprejel južnokorejski minister za združitev Cho Myoung-gyon. Južnokorejski predsednik Mun Dže In se je na kratko že srečal z vplivno sestro severnokorejskega voditelja in se z njo tudi rokoval. Mun se je srečal tudi s Kim Yong Namom.

Pence ni prisedel h Kimu
Kim se je udeležil večerje, na katero sta bila med drugim povabljena tudi podpredsednik ZDA Mike Pence in japonski predsednik Šinzo Abe. A Pence, ki naj bi po sedežnem redu sedel za isto mizo oziroma točno nasproti Kim Yong Namu, se večerje na koncu ni udeležil. Po navedbah tiskovnega predstavnika južnokorejskega predsednika je Pence prišel pozneje, si "izmenjal pozdrave s tistimi, ki so sedeli za glavno mizo, ter odšel, ne da bi sedel za mizo".

V soboto naj bi Kim Yo Jong Mun Dže Inu predala osebno sporočilo svojega brata.

Zadnji član dinastije v Južni Koreji Kim Il Sung
Zadnji član Kimove dinastije, ki je obiskal Seul, je bil Yojin dedek Kim Il Sung, voditelj Severne Koreje ob njenem nastanku leta 1948. Leta 1950 je odredil napad na Južno Korejo.

Triletna korejska vojna se je končala s prekinitvijo ognja in vzpostavitvijo demilitariziranega območja. Meja med državama je bila določena vzdolž 38. vzporednika. Mirovni sporazum med državama sicer ni bil nikoli podpisan.

Več kot pol stoletja po koncu spopadov je Severna Koreja obubožana država pod mednarodnimi sankcijami zaradi razvoja jedrskega orožja in balistične tehnologije, Južna Koreja pa je 11. največje gospodarstvo na svetu.