Svet
Mun Dže In, Kim Yo Jong
Južnokorejski predsednik in sestra severnokorejskega voditelja sta se rokovala na odprtju olimpijskih iger. Foto: Reuters
Kim Yong Nam in Mun Dže In
Kim Yong Nam (levo), uradni vodja severnokorejske delegacije na olimpijskih igrah, se je srečal z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom (desno). Kim, ki bo v kratkem dopolnil 90 let, je dolgoletni karierni diplomat. Zaseda položaj predsednika predsedstva severnokorejskega parlamenta in je kot tak takoj za Kimom, številka dve v vladajoči partiji ter ceremonialni voditelj države. Foto: EPA
Kim Yo Jong
V Seul je prispela sestra Kim Džong Una Kim Yo Jong. Profesor na oddelku za severnokorejske študije na univerzi v Seulu Yang Moo-jin je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je Kim Yo Jong ena izmed zelo redkih ljudi, ki lahko s Kimom govorijo o tako rekoč vsem, in ima tudi velik vpliv na njegovo politiko in odločitve. Foto: Reuters

Dodaj v

Južnokorejski predsednik se je rokoval s sestro Kim Džong Una

Mehčanje odnosov med državama ob olimpijskih igrah
9. februar 2018 ob 08:35,
zadnji poseg: 9. februar 2018 ob 21:21
Seul - MMC RTV SLO, STA

V Južno Korejo je pred začetkom olimpijskih iger prispela Kim Yo Jong, sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, kar predstavlja prvi obisk kakega člana vladajoče dinastije iz Pjongjanga v južni sosedi po koncu spopadov med državama leta 1953. Srečala se je že z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom.

Kim Yo Jong, ki je na letališče Inčon v bližini Seula priletela kot del severnokorejske delegacije, je v Južno Korejo prišla kot članica visoke diplomatske delegacije na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Uradni vodja delegacije je sicer ceremonialni voditelj Severne Koreje, 89-letni Kim Yong Nam, a po oceni poznavalcev je de facto vodja delegacije Kim Yo Jong.

Ceremonialni vodja se je ob robu olimpijskih iger na kratko srečal z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresom, je sporočil tiskovni predstavnik ZN-ja Farhan Haq in dodal, da je Guterres Kimu ponovil svoja pričakovanja in upe po dialogu, s katerim bi izvedli denuklearizacijo Korejskega polotoka.

V delegaciji sta poleg Kim Yo Jong in Kim Yong Nama še dva visoka predstavnika Severne Koreje ter 18 podpornih članov, na letališču pa jih je sprejel južnokorejski minister za združitev Cho Myoung-gyon. Južnokorejski predsednik Mun Dže In se je na kratko že srečal z vplivno sestro severnokorejskega voditelja in se z njo tudi rokoval. Mun se je srečal tudi s Kim Yong Namom.

Pence ni prisedel h Kimu
Kim se je udeležil večerje, na katero sta bila med drugim povabljena tudi podpredsednik ZDA Mike Pence in japonski predsednik Šinzo Abe. A Pence, ki naj bi po sedežnem redu sedel za isto mizo oziroma točno nasproti Kim Yong Namu, se večerje na koncu ni udeležil. Po navedbah tiskovnega predstavnika južnokorejskega predsednika je Pence prišel pozneje, si "izmenjal pozdrave s tistimi, ki so sedeli za glavno mizo, ter odšel, ne da bi sedel za mizo".

V soboto naj bi Kim Yo Jong Mun Dže Inu predala osebno sporočilo svojega brata.

Zadnji član dinastije v Južni Koreji Kim Il Sung
Zadnji član Kimove dinastije, ki je obiskal Seul, je bil Yojin dedek Kim Il Sung, voditelj Severne Koreje ob njenem nastanku leta 1948. Leta 1950 je odredil napad na Južno Korejo.

Triletna korejska vojna se je končala s prekinitvijo ognja in vzpostavitvijo demilitariziranega območja. Meja med državama je bila določena vzdolž 38. vzporednika. Mirovni sporazum med državama sicer ni bil nikoli podpisan.

Več kot pol stoletja po koncu spopadov je Severna Koreja obubožana država pod mednarodnimi sankcijami zaradi razvoja jedrskega orožja in balistične tehnologije, Južna Koreja pa je 11. največje gospodarstvo na svetu.

B. V., J. R.
Kim Yong Nam
Šinzo Abe, Mun Dže In, Mike Pence
Kim Yo Jong
Prijavi napako
Komentarji
frgo
# 09.02.2018 ob 09:04
Sej kr zgleda za razliko od brata gumbaša.
audiac
# 09.02.2018 ob 08:53
Več kot pol stoletja po koncu spopadov je Severna Koreja obubožana država pod mednarodnimi sankcijami zaradi razvoja jedrskega orožja in balistične tehnologije,

S.Koreja je bila pod mednarodnimi sankcijami že takrat,ko ni razvijala jedrskega orožja.In če ti nekdo stalno trpa sankcije,si kaj več kot obubožan bolj težko.Tako da je zgornji stavek v bistvu fake news,saj pove posledice,ne pa vzroka.
seba goričan
# 09.02.2018 ob 10:31
naj se že spravijo skup...škoda da bratje in sestre ne živijo skupaj
stewie
# 09.02.2018 ob 09:36
A če se ne vrne nazaj v S. Korejo, bo potem Kim celotno njeno sorodstvo poslal v taborišče, s sabo vred?
Kekec99
# 09.02.2018 ob 08:38
Prišla je po nov telefon.
Zjesenic
# 09.02.2018 ob 11:34
Fletna. Za oženit.
Ocelot
# 09.02.2018 ob 10:46
No, navsezadnje je na vse to skupaj potrebno gledati iz pozitivne strani. Morda ma so se tudi Severni Korejci vsaj za trenutek navdihnili olimpijskega miru :) Tale obisk je po vseh grožnjah in rožljanju z orožjem v zadnjem letu dobrodošlo presenečenje.
mataj-finance
# 09.02.2018 ob 09:01
@Kekec99

Severna Koreja proizvaja svoje.
okram23
# 09.02.2018 ob 11:46
A je kdo gledu dokumentarec o Južni Koreji pred par dnevi? Super prikaže kapitalizem in pehanje za bogastvom... 11 najuspešnejšo gospodarstvo ima ogromno revnih, največ samomorov na svetu,.. kar me je pa najbolj zabolelo pa je ta nenormalni pritiskna otroke (v šoli so mislim, da so povprečno 15 ur dnevno!!!) To nimajo časa enega normalnega obroka pojest... skoz tempo tempo.. pa sam najboljši je kaj vreden! Kam to pelje se jz vprašam?

Moja misel je tudi ob ogledu kdo je bolj zmešan Severna ali Južna Koreja?!?!? Se je za zamisliti..
fah-q
# 09.02.2018 ob 10:30
za nas je s.koreja podobno pomembna kot butan ali pa togo....kdaj bo kaka novica od tam? se kdaj vprađšamo kako to, da imamo redno novice o enih in prav nikoli o drugih? in kako to, da te iste novice zanimajo tudi nemce, špance, italjane...
audiac
# 09.02.2018 ob 11:14
ata,
otroci so zaradi podhranjenosti fizično slabše razviti od južnokorejskih...

Ti bom še enkrat poenostavljeno napisal,ker ne razumeš (ali nočeš razumeti).Če bi to državo Zahod pustil na miru brez večnih takšnih in drugačnih sankcij ter vtikanja v njihove zadeve,bi bili s.korejski otroci podobno razviti kot j.korejski.Tudi mednarodna pomoč (ki je več ni!) ne bi bila potrebna,se ti ne zdi?Tega jim seveda preprosto ne dovolijo.Ti spet govoriš o posledicah,ampak vsaka posledica ima svoj vzrok.Brez vzroka pa ni posledic.
Binder Dandet
# 09.02.2018 ob 13:06
"Precej grozno ko clovek pove da je prvic v zivljenju videl plastenko sele ko je preckal mejo itd..."

To niti ni grozno. Morda v SK celo nimajo težav s plastiko v vodi?
kristt
# 09.02.2018 ob 12:02
samo Korejci so res ekstremisti... Severni so ekstremni komunisti, južni pa ekstremni kapitalisti...
p.s. Južna Koreja ima največje število samomorov (tudi med mladimi) na svetu glede na število prebivalstva... tak da ni vse v denarju (glede na to da ga porabijo ogromno za vsakodnevne plastične operacije, da lažje dobilo bolje plačano delo....)....
.... ene so zahebali Američani, druge pa Kitajci/Rusi... oboji pa zdaj plačujejo velik davek takratne brezhrbteničnosti
A*
# 09.02.2018 ob 12:01
Eni pošiljajo sestre, spet drugi svoje hčerke.
100TKA
# 09.02.2018 ob 17:05
Ajde punce, hehte se kregat
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 14:42
Lustno seko ima ta nas kim
pikam_dopust
# 09.02.2018 ob 22:53
Jaz ne vem kako se imajo tam. Lahko si le ustvarim neko mnenje na podlagi govoric v časopisih.
Lahko so lažne, lahko so resnične. Ne verjamem stvarem dokler jih sam ne vidim ali doživim.


Kolk je pa to kul!!!!
Torej potem ne verjameš v to, da je zrak sestavljen iz kisika, dušika itd?
Ker videti tega vsekakor ne moreš, lahko samo verjameš tistim, ki so to izmerili in dokazali (če seveda verjameš v to, da dokaz res dokazuje to, kar je nekje zapisano, da dokazuje).
Verjetno tudi radiokativnost zate ne obstaja, kaj ne?
Sonce se verjetno zate še vedno vrti okoli zemlje, kaj ne? Glede na to, da so vsi dokazi, ki dokazujejo, da temu ni tako, takšne narave, da jih sigurno nisi mogel sam "preveriti ali doživeti".
BTW Ali tesla avto res potuje po vesolju, ali pa je tudi to del propagande? Za razliko od "opisov raja v Severni Koreji" (o katerem poročajo razni novinarji, ki prihajajo iz najrazličnejših držav), je namreč ta novica prišla izključno iz enega samega vira - in to grdega, ameriškega....

Pazi, pazi, kakšne stresaš!
Da te ne bo še kdo ukradel, ker si tako dragocen.... :))))))))))))))
Rugess Nome
# 09.02.2018 ob 16:13
severna koreja je začela razdirat svoj jedrski program že leta 2005, ampak američani so držali figo v žepu pri podpisu sporazuma! vedno več so zahtevali, svojih obljub pa niso držali! na koncu se je zgodila libija in sirija in severna koreja je vedla da je naslednja. prej ko amerika implodira, boljše bo za svet
cairns
# 09.02.2018 ob 15:38
Južnokorejski predsednik in sestra severnokorejskega voditelja sta se rokovala na odprtju olimpijskih iger.

Lepa gesta, a upam da se bodo napetosti in sovražnosti še zmanjševale. Nisem pa prepričan da sta se pri izmenjavi vljudnostnih fraz razumela.

Sokomentatorka (imena nisem slišal) prenosa otvoritve ZOI na valu 202 je v svoji nerazgledanosti izjavila da bo eden od ''trenerjev'' prisegel v južnokorejstem jeziku. Sokomentatorka bi lahko vedela da je korejščina enoten jezik in se govori v obeh Korejah in da južnokorejski jezik NE obstaja.
Albatross
# 09.02.2018 ob 11:23
Več delegatov kot športnikov...
psemek
# 09.02.2018 ob 17:16
Otoplitev odnosov, upam da in hvala bogu.
borutpeter
# 09.02.2018 ob 14:48
Plastenka ni vrhunski tehnološki dosežek, temveč neumnost na neskončno potenco vključno s kulturo pitja konzervirane, postane vode, ki nam jo vsiljujejo pohlepne korporacije, in to nam, ko imamo po večini države odlično pitno vodo iz pipe! Da ne govorim o ekoloških vidikih te bedarije!
Murko
# 09.02.2018 ob 12:47
Vizualno popolno nasprotje svojega velikega brata. Luštna punca, po domače povedano :)
Miham
# 09.02.2018 ob 10:15
ja S. Koreja je uradno pod sankcijami,
je pa jasno, da S. Koreja sploh obstaja ker Kitajci tako hocejo (poglejte malo potek Korejske vojne)
tako da tudi sankcije so bolj s strani Zahoda, ne pa od Kitajske in Rusije...
tedy123
# 09.02.2018 ob 12:41
hahahahhh, Bermudi so presenečeni, so mislili da so to poletne OI...
Zjesenic
# 09.02.2018 ob 11:37
Za njo pa S. Korejski Dolf Lundgren.
generacija56
# 10.02.2018 ob 08:45
zeus
Zdaj si pa še dodal eno krivino več. Normalen bralec tega ne zvozi.
Kar se pa novic iz Sirije tiče. Članek je že spisan, a v postopku odobritve v Ambasadi. Tam pa podtajnik še ni vstal...
vsx1016
# 09.02.2018 ob 23:37
@pikam_dopust

A ti verjameš vsem stvarem, ki jih pišejo v novicah in časopisih?
:-)
Pa ti si diamant proti meni. Še nebrušen verjetno.
DeepBlue
# 09.02.2018 ob 20:02
Pence pa v jok in na drevo ... Prav kretensko se obnašajo tile Amiji ...
Voly
# 09.02.2018 ob 18:27
Eno resno vprašanje za vse ljubitelje S.Koreje.
Ali res mislite, da je vse samo propaganda grdega zahoda in da se imajo ljudje v tej državi čisto "fajn"?
Murpek
# 09.02.2018 ob 16:18
Komu bojo pa Ameri prodajali zgodbice in z njimi orožje če bojo postali S in J Korejci prijatelji?
m72
# 09.02.2018 ob 14:56
"Južnokorejski predsednik se je rokoval s sestro Kim Džong Una"

Zakaj pa ne? Se bodo že zmenili, saj so isti narod.

Zdaj, ko imajo Severnokorejci "pantakan" za amere, so se tudi Južnokorejci otresli amerskega vsiljevanja "uslug", Patriotov in podobne šare "za velike pare" :-)
molodec
# 09.02.2018 ob 14:50
trampa naj se pazi, da je ne zagrabi za pussy
Voly
# 09.02.2018 ob 12:40
Tukaj na tem portalu boste kmalu ugotovili, da gre S. Korejcem bolje kot južnim! Nekateri prav simpatizirate s tem mastnim diktatorjem!
Meni bi S. Korejci postali simpatični, če bi njihov "bog" odprl meje in se združil z J. Korejo. Seveda pa tega ne bo storil, ker potem ne bi bil več veliki vodja in bi moral na demokratične volitve, ki bi se pa morda iztekle v njegovo škodo.
Meni pa obraz od diktatorjeve sestre deluje močno samovšečno in-diktatorsko!
boro007
# 09.02.2018 ob 12:29
@janez139

Vprašanje če se bo še vrnila nazaj. Verjetno bo zaprosila za azil...


Če komu v S Koreji nič ne manjka, sta to tale "kraljična" in njen brat... Tam je druga v državi, povsod drugod bi bila pa le osovražena sestra Kim Jong Una, mislim da bo šla nazaj v svoje kraljestvo...
božo1
# 09.02.2018 ob 09:57
Več kot pol stoletja po koncu spopadov je Severna Koreja obubožana država pod mednarodnimi sankcijami zaradi razvoja jedrskega orožja.....

Morda mi je od nekod ostalo (eni bodo to vedeli), da se vedno potegnem za slabšega, če spoznam pri tem le nekaj krivice, ki se mu dela.

Da so mednarodne sankcije, da, da pa je obubožana, kljub temu, pa ne! Severna Koreja je pri tolikšnjih sankcijah, ki so več plod nasprotovanju njihovi družbeni ureditvi, kot pa zaradi takšne grožnje, razvijanju jedrskega arzenala, je res čudežna država. V čem pa je tako obubožana, da ji nebi bilo para zaradi kakšne druge odsotnosti duha kje drugje, ne le pri res ubogih, temveč napihnjeno bogatih? Celo od, sicer redkih zahodnih resnicoljubnih novinarskih krogov, boste našli drugačno in celo dokumentirano stanje v tej SK.
QUENDI
# 09.02.2018 ob 17:53
Skippy
....prenesi to npr na ZDA......imajo za pol S Korejo brezdomcev....pa še za dve S Koreji ljudi, ki preživijo komaj z dvema...tremi službami.....ali pa pred svojim pragom - v SLO..........najbrž
so ti znani podatki o plačah zaposlenih.......to je ko ima 5% na račun preostalih.....polne riti.....no, tebi se to zdi popolnoma primerno in pravično...skratka demokratična enakovredna porazdelitev.......kam se uvrščaš......
m72
# 09.02.2018 ob 15:10
"Nc ni zraslo v moji fantaziji. To sm vidu v intervjujih z prebezniki. Ce so fake ali ne je tvoja odlocitev."

Prebežniki so večinoma taki "disidenti" kot je (bil) naš Rupel, ki je baje tudi bil "matranec" prejšnjega sistema. Pardon, režima, kot to moramo danes iz neke "politične korektnosti" :-)
moj komentar
# 09.02.2018 ob 14:10

Vongobongo
Wow ljubite S. Korejo samo zato , ker so proti ZDA. Jst tudi sovrazim ZDA , a nikoli nebom hvalil in povzdigoval drzave samo zato , ker so proti Americanom. To je otrocje dejanje ;p


Ne zdaj nabijat otročjih nesmislov.
Jaz ne ljubim Severne Koreje. Nimam pa rad, da nam nabijaš neke izmišljotine in domneve, ki so zrasle v tvoji fantaziji.
Še glupi Američani niso tako naivni.
moj komentar
# 09.02.2018 ob 13:58
J@st
Zakaj bi verjela, ce na linku ki sem ga prilepila vidim slike trgovin v SK i plastenk kolikor zelis))
Zlobna je vasa propaganda in nic drugega.


Moraš vedeti, da tukaj pametuje precej takšnih modelov, ki verjamejo ameriški propagandi na prvo žogo, brez da bi se v to prepričali.
Kar je najbolj smešno, pa takšno propagando celo ščitijo in nas prepričujejo, da imajo prav.
Kar se tiče severno-korejskih plastenk, jih imajo severnokorejci že dolgo po trgovinah, tako kot jih imamo pri nas.
Zanimivo, da mi napredneži in nadljudje nimamo atomske tehnologije, kot jo ima zaostala Severna Koreja in jamski Severni Korejci.
seba goričan
# 09.02.2018 ob 12:19
je pa res simpatična...kje so jo skrival do sedaj?
alex_l
# 09.02.2018 ob 12:04
Huda, čeprav s tipom, ki stoji za njo, raje ne bi imel posla...
zeuss-zeng
# 10.02.2018 ob 08:51
generacija
Zdaj si pa še dodal eno krivino več. Normalen bralec tega ne zvozi.
-------------
ja imaš prav , informacije je potrebno dozirati , da se slučajno komu ne ,,razpočijo ,, možgani . O tem bi več vedela povedati ,,varuhinja bralčevih pravic ,, ...
zeuss-zeng
# 10.02.2018 ob 08:33
Južnokorejski predsednik se je rokoval s sestro Kim Džong Una..
------------------
mmc-jevi novičarji dobro jutro . Na svetu se dogaja , vi ste pa še kar v pjongčangu . Recimo sestreljeno je bilo izraelsko letalo , pa to ....
generacija56
# 10.02.2018 ob 08:30
Keri hinavec ej...
Pobegnil je z večerje, kot oseba dvomljive morale...
( Stara mama je to povedala drugače ).
V bistvu pa samo hinavec, ki pripravlja hudobijo ni v stanju pogledati nasprotni osebi v oči...
pikam_dopust
# 09.02.2018 ob 22:58
@božo1

Najbolj fino se imajo ljudje, ki se jih zapre v džunglo in jih tam pusti desetletja - brez informacij o drugem svetu. Dokazano. Ne rabiš biti pameten.

Zdaj pa tricky question:
Zakaj torej svojih otrok ne vzgajaš v tej smeri?
Zakaj jih ne potegneš iz šole ven, jim pobereš vse udobje zahodnega sveta in jih nage ne zapreš v neko amazonsko džunglo?
Jim ne privoščiš, da bi bili srečni, pa jih zato "buzeriraš" z zahodnim svetom in šolami?

Zanimivo vprašanje, kaj ne? :))))))))))))))))
Premisli o tem, preden boš tako samozavestno dokazoval, da s tistim režimom ni nič narobe, češ "saj so srečni".
(BTW Kako pa veš, da so res srečni? Ker so ti povedali? :)))))) ).
Vongobongo
# 09.02.2018 ob 22:40
No pa sem zvedu nekaj novega danes ;) V S. Koreji se imajo ljudje cisto fajn in vse stima ;) Vsi mediji ostalih drzav pa ocitno lazejo, kot vsi prebezniki tudi. Pa kmetje so pridni in drzava lepo skrbi za njih. Res si nisem predstavljal kak raj na zemlji je ta S. Koreja ;)
angel2
# 09.02.2018 ob 21:20
Bol fletna, kot Urška
pikam_dopust
# 09.02.2018 ob 18:44
@vsx2016

Če je tam tako fino (nekak podobno kot pri nas), čemu so postavili toliko "tehničnih ovir" na mejo? Se bojijo, da bi zahodnjaki drli k njim? Kako to, da na tisti meji ne umira toliko zahodnjakov (na žicah)?
woodoo
# 09.02.2018 ob 17:56
Kako prijazen sprejem, spoštljiv odnos do predstavnikov države s katerimi so še vedno uradno v vojni.
Komunistična država, največji sovražnik ZDA,... Zdej si pa predstavljajte, da bi imeli JJ na bilokateri strani. :) Zato SDS nikoli ne bo dobila mojega glasa :))
Kazalo