Napad se je zgodil v jutranji prometni konici. Uničenih je bilo več civilnih vozil. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v jutranji prometni konici. Uničenih je bilo več civilnih vozil. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v jutranji prometni konici, tarča pa je bil konvoj Natovih oklepnih vozil za prevoz vojakov. Predstavniki zdravstvenih služb v mestu so sporočili, da je bilo ubitih osem civilistov, najmanj 25 pa jih je ranjenih, saj je bilo v bližini napada uničenih ali močno poškodovanih več civilnih vozil. Iz zveze Nato so sporočili, da je razneslo improvizirano eksplozivno sredstvo.

Predstavnik Natove misije v Afganistanu Odločna podpora Bill Salvin je dejal, da so bili v napadu ranjeni trije ameriški vojaki. Vojaškim vozilom iz konvoja, ki so sicer zasnovana tako, da lahko prenesejo močne eksplozije, se je uspelo samim vrniti v koalicijsko oporišče, je dejal. Očividci so po poročanju Reutersa dejali, da so oklepna vozila, ki jih Nato uporablja za prevoz po Kabulu, dobila le manjše zunanje poškodbe. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je eksplozijo označil za "kriminalno dejanje".

IS prevzel odgovornost
Odgovornost za napad je prevzela samooklicana Islamska država (IS), ki je to sporočila prek svoje tiskovne agencije Amak. IS je sporočil, da se je razstrelil samomorilski napadalec v avtomobilu.

Napad se je zgodil tri tedne po tem, ko je ameriška vojska na podzemni kompleks IS-ja v pokrajini Nangarhar odvrgla največjo konvencionalno bombo, imenovano tudi "mati vseh bomb", ki je uničila kompleks. V napadu naj bi bilo ubitih najmanj 95 džihadistov.

Napad je sledil grožnji talibanov, da bodo v okviru pomladanske ofenzive, ki so jo sprožili prejšnji teden, napadali tuje sile. Tako talibani kot IS so do januarja v Kabulu izvedli najmanj pet večjih napadov, v katerih je bilo ubitih ali ranjenih več sto civilistov.