Vse kaže, da se bo Kadijević izognil pregonu hrvaških oblasti. Foto:
Vse kaže, da se bo Kadijević izognil pregonu hrvaških oblasti. Foto:

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je odlok podpisal 13. avgusta. Kadijević je imel od leta 2005 status begunca v Rusiji, podobno kot Mira in Marko Milošević, ruske oblasti pa so mu zdaj dodelile rusko državljanstvo, kar pomeni, da ga ruske oblasti ne morejo izročiti hrvaškim oblastem. Hrvaška namreč Kadijevića išče zaradi vojnih zločinov in je lani za njim izdala tiralico zaradi vojnih zločinov nad civilisti na Hrvaškem, ki pa je zdaj brez pomena.

Hrvaška je lani po diplomatski poti zahtevala ugotavljanje dejstev o bivanju Kadijevića v Rusiji, hrvaško tožilstvo pa je od ruskega zahtevalo, naj se osredotočijo na primer Kadijević. Ruske oblasti omenjenih zahtev niso sprejele, ker so ugotovile, da ni dovolj argumentov za izročitev nekdanjega poveljnika JLA.

Hrvaška televizija HTV je lani posnela pogovor s 83-letnim Kadijevićem v Moskvi. Objavili so le del pogovora, v katerem je nekdanji jugoslovanski minister povedal, da JLA ni napadel Hrvaške, in ne celotnega enournega intervjuja.

Prve obtožnice proti Kadijeviću so na Hrvaškem vložili leta 1992 v Bjelovarju zaradi vojnih zločinov v zahodni Slavoniji in na območju Bjelovarja. Hrvaško državno tožilstvo je leta 2002 vložilo obtožnico proti Kadijeviću zaradi vojnih zločinov v Vukovarju, sledila je še obtožnica leta 2006 zaradi vojnih zločinov nad civilisti, ki ga je vložilo tožilstvo v Osijeku.

K. T.