Foto:
Foto:
Osrednja slovesnost je potekala v Trstu.
Film Srce v breznu je razburil slovensko javnost.

Fini je ob dnevu spomina na fojbe in izgon Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije na spominski slovesnosti v opernem gledališču Verdi v Trstu nagovoril optante z vsega sveta. Del dvorane ga je ob govoru izžvižgal.


Pozneje pa je Fini v Torinu še povedal: "Italija se je osvobodila nostalgij preteklosti, zdaj pa mora pomagati tudi drugim državam, da se osvobodijo svojih demonov. " Pri tem pa imel v mislih Slovenijo in Hrvaško.

Tremaglia ostrejši
Govor ministra za Italijane po svetu Mirka Tremaglie je bil za odtenek ostrejši. Trst je označil za prestolnico italijanstva, glede povojnih pobojev pa dejal, da so te takrat ustrelili ali zaklali že zato, ker si govoril italijansko. Dejal je, da Slovenija in Hrvaška v nasprotju z Italijo ne spoštujeta pravic manjšin, in se zavzel za vrnitev premoženja optantom.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je v poslanici ob spominskem dnevu dejal, da samo spomin na sramoto človeštva lahko prepreči podobna dejanja. Predsednik Carlo Azeglio Ciampi pa je pozval, naj razsodni spomini zamenjajo sovraštvo.

Praznik mnogi vidijo kot zlorabljanje zgodovine desnih političnih sil v državi. Kampanjo o povojnih pobojih Italijanov in njihovem domnevnem izgonu iz Istre in Dalmacije poudarjajo zlasti mediji, ki so v lasti medijskega mogotca in premierja Berlusconija.


Oglejte si oddajo Pod žarometom z naslovom Slovenija - Italija: Čas za zgodovinsko spravo?

LDS in SNS proti potvarjanju zgodovine
Odbor za zunanjo politiko in mednarodno sodelovanje LDS-a meni, da gre pri spornem italijanskem filmu Srce v breznu za očitno in premišljeno manipulacijo, za poskus mitološke obravnave dela zgodovine in revizijo izida druge svetovne vojne.

Odbor je zato pozval slovensko vlado, naj se takoj primerno odzove in zaščiti slovenske narodne interese. K ustreznemu odzivu na potvarjanje zgodovine Evrope je vlado pozval tudi SNS.

Študenti bojkotirali učenje hrvaščine
Posledica kampanje, ki so ji priča Italijani te dni, je tudi odločitev petih študentov hrvaškega jezika in književnosti na Inštitutu za vzhodnoevropske in jugovzhodnoevropske študije rimske univerze La Sapienza, ki so se odločili zamenjati predmet študija. Dejali so, da ne želijo več preučevati kulture naroda, ki je ubijal Italijane samo zato, ker so bili Italijani.