Foto:
Foto:

Spodnji dom italijanskega parlamenta je zakon sprejel z veliko večino, proti zakonu pa so glasovali poslanci obeh komunističnih strank.


Glavna pobudnica zakona je bila stranka Nacionalnega zavezništva. 10. februarja 1947 je Italija v Parizu podpisala mirovni sporazum, s katerim so Istra, Kvarner in Dalmacija pripadli Jugoslaviji. Stranka Levih demokratov je sprva predlagala 20. marec, ko je leta 1954 iz Pulja v Italijo odplula zadnja ladja z begunci. Na torkovi seji parlamentarnega odbora za ustavne zadeve je nato obveljal datum 10. februar ter predlog Nacionalnega zavezništva, da na isti dan zaznamujejo tudi spomin na usmrčene v kraških fojbah.

Poravnan zgodovinski dolg
Proti zakonu so glasovali poslanci obeh komunističnih strank. Kot je dejal Marco Rizzo (Italijanski komunisti), je treba eksodus in fojbe postaviti v zgodovinski kontekst, saj so bili posledica desetletij političnega nasilja in vojaške agresije, ki ju je zagrešil italijanski fašizem. Drugi razpravljavci, tako s politične levice kot z desnice, pa so poudarili predvsem dejstvo, da je z uzakonitvijo dneva spomina poravnan zgodovinski dolg do žrtev dramatičnih povojnih dogodkov ob italijanski vzhodni meji, katerih tragedija je bila desetletja zamolčana.

Po zakonu morajo spomin o dogodkih ob italijanski vzhodni meji ohranjati v šolah ter s srečanji in študijami. Omenjena območja je tedaj zapustilo od 240.000 do 350.000 Italijanov. Zakon bo začel veljati, ko ga bo potrdil še senat.

Svojcem žrtev fojb bodo podelili spominske plakete in značke, vendar to ne velja za tiste usmrčene, ki so se borili proti nasprotnikom fašizma.

Pritožba poslancev zaradi Mladinine igrice
Že v torek je 40 poslancev desničarske stranke Nacionalnega zavezništva predsedniku vlade Silviu Berlusconiju in ministru za inovacije in tehnologijo Luciu Stanci poslalo poslansko vprašanje, v katerem so ju opozorili na Mladinino internetno igrico, ki je različica znane igre tetris in v kateri ljudje padajo v brezno, ki posnema fojbo. Od vlade so zahtevali, naj z vsemi pravnimi sredstvi doseže njeno blokado.

Stanca je italijansko zunanje ministrstvo zaprosil, naj posreduje pri vladi v Ljubljani in doseže blokado računalniške igre Fojbe 2000, ki je na spletni strani Mladine, saj je dramatični zgodovinski dogodek predmet videoigre, ki spodbuja nasilje in sovraštvo med narodi in je nevzgojna predvsem za mlade.

Po besedah urednika Mladine Janija Severja gre za prispevek te revije k spravi v Sloveniji, saj v brezno padajo partizani in domobranci. Igra nima po njegovih besedah nobene zveze z italijanskim fašizmom prve polovice 20. stoletja in z nezakonitimi poboji Italijanov po 2. svetovni vojni. Igrica je na spletni strani Mladine že od leta 2000.