Pred stavbo NRA-ja v Washingtonu se je zbrala skupina protestnikov. Foto: EPA
Pred stavbo NRA-ja v Washingtonu se je zbrala skupina protestnikov. Foto: EPA
Newtown
Lanza je v šoli ustrelil 26 ljudi, od tega 20 otrok, poleg tega pa še svojo mater in sebe. Foto: Reuters
Newtown
Otroci iz šole Sandy Hook so se vrnili k pouku, a ne v svojo staro šolo. Foto: Reuters

Skupino, ki bo pripravila novo zakonodajo, bo vodil podpredsednik Joe Biden. Sveženj zakonov bo vključeval predloge za omejitev prodaje polavtomatskega orožja in zmanjšanje nabojnikov.

Obama je dejal, da ljudje ne bi smeli tako zlahka priti do orožja, odpraviti pa je treba tudi gromozansko luknjo v prizadevanjih, da orožje v ZDA ne pride v napačne roke. To so orožarski sejmi, kjer lahko vsak kupi orožje, ne da bi preverili njegovo kriminalno preteklost ali duševne težave. V trgovinah je namreč treba z nakupom počakati, dokler policija tega ne preveri.

"Tokrat moramo od besed preiti k dejanjem," je dejal ameriški predsednik.

Čeprav podpira pravico do nošenja orožja, ki jo določa drugi člen ameriške ustave, pa so po mnenju Obame potrebni resni napori za preprečitev nasilja. Petkov pokol v Newtownu v Connecticutu mora služiti kot budnica za spremembe.

NRA za zdaj še molči
O orožarskih omejitvah za zdaj govorijo le demokrati. Republikanci si ne upajo nasprotovati razpravi o tem, ampak dodajo, da je pomembneje govoriti o ukrepih glede zabavne kulture in videoiger ter o duševnem zdravju. V torek se je prvič po pokolu oglasila največja orožarska zveza v ZDA, NRA. Po prejšnjih pokolih je NRA hitro stopil v bran orožju, tokrat pa se je zaradi starosti in števila žrtev uvodoma potuhnil.

NRA namerava imeti v petek novinarsko konferenco, da razloži svoja stališča. Za zdaj je sporočil le, da je pripravljen prispevati svoj delež, da se podobne stvari ne bi več dogajale. NRA je tudi izrazil sožalje družinam žrtev.

Delnice proizvajalcev orožja padajo
A nekatere stvari se le premikajo. Newyorški zasebni sklad Cerberus je sporočil, da prodaja delež v podjetju Freedom Group, ki izdeluje polavtomatske puške bushmaster. Veriga trgovin s športno opremo Dick's je prekinila prodajo tovrstnega orožja in pospravila vse orožje iz svojih izložb v Newtownu in okolici. Trgovina s športno opremo v ZDA pomeni trgovino z orožjem.

Delnice proizvajalcev orožja so v torek na borzah padale, vendar drugod po ZDA prihaja do obratnih odzivov javnosti. Državni preiskovalni urad v Koloradu je sporočil, da so dobili rekordno število zahtevkov za preverjanje kriminalne preteklosti kupcev orožja, prodaja pa raste tudi drugje, na primer v Nevadi in na Floridi.

V Utahu so v ponedeljek aretirali 11-letnega šolarja, ki je prišel k pouku s pištolo v nahrbtniku. Prijavila sta ga sošolca. Fant je povedal, da je pištolo prinesel za samoobrambo, če se tudi pri njih zgodi kaj podobnega kot v Newtownu.

Strah pred psihiatrijo
Najverjetnejša vzroka za strelski pokol Adama Lanze naj bi bila njegovo ljubosumje in strah, da bi ga mama zaradi vedenjskih in duševnih motenj poslala na psihiatrično kliniko.

Lanza naj bi bil ljubosumen, ker je njegova mama včasih delala na osnovni šoli Sandy Hook kot prostovoljka. Zaradi dovolj visoke preživnine ji po ločitvi od moža Petra Lanze sicer ni bilo treba delati, vendar je bila 52-letna Nancy Lanza glede na izjave someščanov zelo dejavna v družbi in tudi priljubljena.

A imela naj bi hude težave z mlajšim sinom, ki je bil sicer polnoleten, vendar je še vedno živel pri njej. Po poročanju televizije Fox je na sodišču sprožila postopek, da bi spet dobila neke vrste skrbništvo nad sinom in bi ga nato poslala na zdravljenje. Adam Lanza naj bi imel aspergerjev sindrom, ki spada med avtistične motnje.

Adama Lanzo naj bi to tako razbesnelo, da je vzel mamino avtomatsko puško in mamo ubil, nato pa se je odpravil v šolo, kjer je pobil še 20 otrok in šest odraslih žensk. Ob prihodu policije je pokončal tudi samega sebe.

Televizija Fox je te informacije izvedela od znanca družine Lanza, 25-letnega marinca in sina krajevnega pastorja Joshuo Flashmana ter drugih prebivalcev mesta s 27.000 prebivalci, ki leži sto kilometrov severno od New Yorka. Da sta ljubosumje na otroke in strah pred psihiatrijo mogoča motiva, so za televizijo potrdili tudi viri med preiskovalci. Preiskava se sicer nadaljuje, kakor tudi pogrebi, ki so se začeli v ponedeljek, ko so pokopali dva šestletna dečka.

Lanza je pobijal z mamino polavtomatsko puško modela bushmaster AR-15, ki je predelana vojaška avtomatska puška M-16. Od leta 1994 do leta 2004 je bilo tovrstno orožje v ZDA prepovedano, nato pa je prepovedi potekel rok trajanja, volje in poguma za spopad z orožarskim lobijem v ZDA pa do zdaj ni bilo.