V Newtownu se vrstijo pogrebu žrtev pokola. Foto: EPA
V Newtownu se vrstijo pogrebu žrtev pokola. Foto: EPA
Newtown
Strelski pokol je znova sprožil razpravo o orožju v ZDA. Foto: EPA

V ameriški zvezni državi Indiana so prijeli tri najstnike, ki so grozili s podobnimi napadi, kot ga je na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu v zvezni državi Connecticut v petek zagrešil 20-letni Adam Lanza, ki je doma najprej ubil mamo, v šoli 20 otrok in šest žensk, nato pa je ustrelil še sebe. Pri enem od aretiranih najstnikov v Indiani so doma našli kar šest kosov orožja.

Dva najstnika so zaprli v Kaliforniji in Tennesseeju, ker sta na družbenih spletnih straneh izražala željo, da ponovita pokol iz Newtowna. V Teenesseeju so aretirali tudi otroka, ki je osnovni šoli grozil z lažno nastavljeno bombo.

Izrazi želje po posnemanju hudodelstva se pojavijo vedno po podobnih pokolih in večje je medijsko zanimanje ter pokrivanje dogodka, več je podobnih želja.

Po pokolih in drugih tragedijah se na delo hitro spravijo tudi razni prevaranti, ki skušajo zaslužiti na račun človeške bolečine in sočutja.

Družina Noaha Poznerja, ki so ga v Newtownu pokopali v ponedeljek, je tako izvedela, da je nekdo v Bronxu odprl spletno stran z imenom šestletne žrtve in prosil za finančno pomoč.

Napoved predsednika Baracka Obame, da bo predlagal čimprejšnje sprejetje za omejitve pri nakupih nekaterih vrst orožja, je med Američani sprožil naval na trgovine z orožjem.

V Koloradu, Nevadi in nekaterih drugih zveznih državah so tako konec tedna ugotovili rekordno prodajo orožja.

Čeprav se navdušenci nad orožjem bojijo, da bo to prepovedano, pa je njihov strah neupravičen, saj je največ, kar se lahko zgodi, prepoved polavtomatskega orožja in morda tudi preverjanje kriminalne preteklosti na orožarskih sejmih.

V promet pa ne gre samo orožje, ampak tudi neprebojni nahrbtniki za šolske otroke, ki so na voljo za od 150 do 300 dolarjev. Ti nahrbtniki lahko ustavijo samo naboje iz pištol, ne pa tudi avtomatskih pušk.