Rio so v teh dneh zasedli obiskovalci slovitega karnevala. Foto: Reuters
Rio so v teh dneh zasedli obiskovalci slovitega karnevala. Foto: Reuters
Zaradi virusa so ogrožene predvsem nosečnice. Foto: Reuters
Razkuževanje pred začetkom karnevala. Foto: EPA

Ziko povezujejo s porastom primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojencih, zato ženskam na prizadetih območjih svetujejo preložitev načrtovanja nosečnosti, nosečnicam pa odsvetujejo potovanja na ogrožena območja. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Ziko na začetku meseca razglasila za nevarnost za javno zdravje po vsem svetu, ki bi lahko prizadela na milijone ljudi.

Zaradi vsega naštetega je olimpijski odbor v Riu upravičeno zaskrbljen. Odbor sicer pravi, da zaradi Zike niso v nobeni nevarnosti ne športniki ne obiskovalci - razen nosečnic. Ob tem so povedali, da zaradi virusa še niso zaznali odpovedi potovanj na OI, čeprav letalske družbe nosečnicam, ki so nameravale potovati v prizadete države, ponujajo povračilo letalskih vozovnic.
Zaradi virusa bi lahko čutil posledice tudi znameniti karneval v Riu, ki se je začel v petek, čeprav organizatorji optimistično pravijo, da ne pričakujejo manjšega obiska, že prvi dan karnevala pa se je nad to brazilsko mesto zgrnilo več kot milijon ljudi. Je pa vlada na plažo Copacabano napotila odpravo deklet, ki so turistom razdeljevala brošure o Ziki.

Kot poroča BBC, je zaslužek od turizma za Brazilijo ključnega pomena. In Zika ne bi mogla priti ob slabšem času. Država se namreč bori z globoko recesijo, vse večjo nezaposlenostjo in korupcijskimi škandali. Turizem sicer predstavlja skoraj 10 odstotkov brazilskega BDP-ja.

Hud udarec za industrijo križarjenja
Zaradi Zike že poročajo o odpovedih potovanj s karibskih destinacij, kjer vsako leto računajo na okoli 15 milijonov ameriških turistov, ki v karibski proračun prispevajo skoraj 50 milijard dolarjev. Številni na otočje zbežijo pred ameriško zimo, zato jim pravijo kar "zimske ptice", v tem letnem času pa je turistična sezona na višku.

Iz karibskih turističnih organizacij pozivajo obiskovalce, naj ne odpovejo svojih načrtovanih dopustov. "Zavedamo se pomislekov, ki jih izražajo potencialni obiskovalci naše regije, a vas prosimo, da ne delate panike," so sporočili iz Karibske turistične organizacije (CTO) in Zveze karibskih hotelov (CHTA), ob tem pa poudarili, da povezava med mikrocefalijo in Ziko še ni nedvoumno potrjena.

Najbolj naj bi zaradi Zike trpela križarska industrija, saj so njena ciljna skupina predvsem mladoporočenci in mladi pari, ki bi lahko na oddihu zanosili. Iz podobnega razloga potovanja na prizadeta območja odpovedujejo pari, ki so se nameravali v Latinski Ameriki poročiti.

Predvsem med Američani in Kanadčani so poroke v Mehiki in na Karibih zelo priljubljene, po poročanju časopisa Detroit News pa je že kar nekaj parov odpovedalo svoje mehiške poroke, ker so neveste zanosile.

Na seznamu držav, za katere velja zaradi Zike opozorilo pred potovanji, najdemo poleg Brazilije in Mehike še Bolivijo, Kolumbijo, Ekvador, Paragvaj, Venezuelo, Gvajano, Kostariko, Gvatemalo, Salvador, Honduras, Panamo, Nikaragvo, Barbados, Dominikansko republiko in druge.

Proti Ziki trenutno cepiva ni, virus pa prenašajo tigrasti komarji, čeprav poročajo tudi o prenosu virusa prek spolnih odnosov.