Bolgar pred libijskim veleposlaništvom v Sofiji, na posterju pa piše: Na kolenih vas prosim: Gadafi, končaj to! Foto: Reuters
Bolgar pred libijskim veleposlaništvom v Sofiji, na posterju pa piše: Na kolenih vas prosim: Gadafi, končaj to! Foto: Reuters
Protest jeznih domačinov
Če bi obtožene oprostili, bi to po mnenju poznavalcev v Libiji sprožilo nemire. Foto: EPA

Za to se je sodišče odločilo, da bi imela obramba več časa za predstavitev dokazov. Po mnenju enega od obrambnih odvetnikov je to prvič v zgodovini libijskega vrhovnega sodišča. Svojo odločitev bo predstavilo 31. januarja.



V ozadju obveščevalne službe?
V sojenje je kot tretja stran vključena država, saj je ena od prejšnjih razsodb določila, da mora žrtvam izplačati odškodnino, saj je odgovorna za javno zdravstvo. Obtožba tujce bremeni, da je bila akcija del širšega načrta tujih obveščevalnih služb, da bi tako zamajali varnost v državi. Približno 50 od 426 otrok, ki so bili okuženih s HIV-om, je v šestih letih, kolikor traja proces, umrlo.

Virus tam že pred Bolgari?
Pomembno je bilo pričanje francoskega zdravnika, ki je prvi ugotovil prisotnost virusa HIV med otroci v bolnišnici, da se je ta pojavil eno leto pred prihodom bolgarskega medicinskega osebja.

Pet bolgarskih medicinskih sester in palestinski zdravnik, ki so v zaporu že šest let, naj bi otroke v bolnišnici namenoma okužili z virusom HIV, nižje sodišče pa jih je obsodilo na smrtno kazen pred strelskim vodom.

Bolgarija, EU in ZDA so obsodili prejšnje odločitve sodišč, saj naj bi bila priznanja medicinskih sester pridobljena z mučenjem. Na odločitev sodišča se je odzval tudi bolgarski predsednik Georgi Parvanov, ki upa, da bo premor pripomogel k dosegi rešitve.