Natascha Kampusch po ponedeljkovem intervjuju spet polni naslovnice avstrijskih in svetovnih časopisov. Foto: www.orf.at
Natascha Kampusch po ponedeljkovem intervjuju spet polni naslovnice avstrijskih in svetovnih časopisov. Foto: www.orf.at
N. Kampusch bo tožila državo

Deklica, ki je osem let preživela v ujetništvu, leta 2006 pa ji je uspelo pobegniti, je pred nekaj dnevi izvedela, da so oblasti leta 1998 storile usodno napako in prezrle konkretne namige, ki bi jo lahko rešili pred osemletnim trpljenjem, in se zgrozila.

Kampuscheva je v intervjuju, ki je dosegel rekordno gledanost, povedala, da je jezna, ogorčena in prizadeta, da so oblasti leta 1998 namenoma prezrle namig, ki bi jih lahko pripeljal do ugrabitelja Wolfganga Priklopila. Povedala je, da je izgubila vse zaupanje v avstrijski sodni sistem, in avstrijske oblasti obtožila, da je šlo za politično prikrivanje in oviranje policijske preiskave, zato od pristojnih zahteva, da prevzamejo odgovornost in ji izplačajo visoko odškodnino. "Ne gre za denar, gre za pravico," je še dejala Kampuscheva.

Afera že dobila ime "Nataschagate"
Herwig Haidinger, nekdanji vodja avstrijskega preiskovalnega urada, je prejšnji teden oblasti obtožil, da so leta 1998 namenoma prezrle namig mestne policije, ki je vodil k Priklopilu in Nataschi. Povedal je tudi, da urad ni hotel obravnavati namigov niti takrat, ko se je Kampuscheva pojavila poleti leta 2006, da ne bi sprožil škandala pred takratnimi parlamentarnimi volitvami. Pojavljajo se namreč obtožbe vmešavanja politike v policijsko delo, saj naj bi predstavniki ljudske stranke leta 2006, ko je Natascha prišla na svobodo, preprečili, da bi resnica pred volitvami prišla v medije.

Tako se je okoli 19-letne deklice spletla ostra politična afera, ki bo še nekaj časa zaposlovala preiskovalne komisije v Avstriji in bi lahko številne funkcionarje in visoke člane ljudske stranke stala celo položaja. Notranje ministrstvo je sporočilo, da je že sprožilo preiskavo vseh obtožb Kampuscheve, afera pa je že dobila ime "Nataschagate".

Jo je Priklopil spolno nadlegoval?
Natascha Kampusch je bila stara deset let, ko jo je psihopatski ugrabitelj Wolfgang Priklopil leta 1998 ugrabil na poti v šolo. Osem let in pol jo je zadrževal v majhni sobici v kleti svoje hiše v predmestju Dunaja, pobegniti pa ji je uspelo avgusta leta 2006, ko je Priklopil telefoniral. Ugrabitelj se je nekaj ur za tem vrgel pod vlak.

Deklica, ki za svojih 19 let deluje izjemno zrelo in preudarno, je v intervjuju znova spregovorila o grozotah ujetništva. Ni pa odgovorila na vprašanje, ki najbolj zanima avstrijsko javnost - ali jo je ugrabitelj Priklopil tudi spolno zlorabljal. "To je moja skrivnost, pustite me živeti, nočem biti del medijskega cirkusa," je povedala Kampuscheva.

B. T.

N. Kampusch bo tožila državo