Rusija trdi, da potrebuje turbino za začetek vzdrževalnih del na plinovodu Severni tok 1 pri kompresijski postaji Portovaja. Na fotografiji plinovodna infrastruktura v nemškem kraju Lubmin. Foto: Reuters
Rusija trdi, da potrebuje turbino za začetek vzdrževalnih del na plinovodu Severni tok 1 pri kompresijski postaji Portovaja. Na fotografiji plinovodna infrastruktura v nemškem kraju Lubmin. Foto: Reuters

Kanada je po posvetovanju z evropskimi zaveznicami in Mednarodno agencijo za energijo (IEA) sporočila, da bodo turbino poslali v Nemčijo namesto neposredno v Rusijo. Nemčija bo nato turbino predala Gazpromu, je prejšnji teden za Reuters sporočil neimenovani vladni vir.

Ruska energetska družba Gazprom je sredi junija zmanjšala dobavo plina Nemčiji prek plinovoda Severni tok 1 na 40 odstotkov običajne dobave, kar je utemeljila z zamudami pri popravilu kompresijske postaje Portovaja.

Tlačne komponente popravlja nemško podjetje Siemens Energy, ki pa je navedlo, da plinske turbine, ki je bila na popravilu v Kanadi, zaradi sankcij proti Rusiji ni mogoče pripeljati nazaj iz Montreala.

Kanada podjetju podelila "preklicno" dovoljenje za pošiljanje turbine

Kanadska vlada je podjetju Siemens Canada podelila "časovno omejeno in preklicno dovoljenje" za vrnitev turbine Nemčiji, je v soboto sporočil kanadski minister za naravne vire Jonathan Wilkinson.

Turbino bodo izvzeli iz sankcij, da bi podprli "zmožnost Evrope za dostop do zanesljive in cenovno dostopne energije, medtem ko izvaja prehod opuščanja ruske nafte in plina", njegove besede povzema Guardian.

Nemška vlada dogajanja ni posebej komentirala, sporočili so le, da so iz Kanade prejeli "pozitiven signal".

Tlačne komponente popravlja nemško podjetje Siemens, ki je turbino na popravilo poslalo kanadski podružnici. Foto: EPA
Tlačne komponente popravlja nemško podjetje Siemens, ki je turbino na popravilo poslalo kanadski podružnici. Foto: EPA

Rusija bo povečala dobavo, če se turbina vrne

Ruske oblasti so v petek sporočile, da bodo povečale pošiljke plina v Nemčijo, če Kanada vrne turbino. Ta del je sicer nujno potreben za vzdrževalna dela, ki naj bi se začela v ponedeljek. "Če pride turbina s popravila, bo to omogočilo povečanje obsega dobave," je po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Vprašanje je le, zakaj to ni bilo že takoj storjeno," je dodal.

Ukrajina: Vrnitev turbine bo oslabila sankcije

Vrnitvi plinske turbine je že vseskozi nasprotovala Ukrajina, ker naj bi oslabila sankcije zoper Rusijo zaradi invazije. Predsednica ukrajinsko-kanadskega kongresa Oleksandra Hičij je v soboto sporočila, da je njihova skupnost "globoko razočarana nad odločitvijo kanadske vlade, da se ukloni ruskemu izsiljevanju". Dodali so, da Kanada s tem postavlja "nevaren precedens, ki bo oslabil sankcije proti Rusiji".

V Kanadi živi ena največjih ukrajinskih diaspor na svetu zunaj njenih sosednjih držav. Skupnost je že pred časom pozvala kanadskega premierja Justina Trudeauja, naj zavrne kompromis glede turbine.

Kanada zagovarja odločitev in hkrati podpira Ukrajino

Kanadska vlada zdaj poskuša argumentirati svojo odločitev. "Brez zadostne dobave plina bo nemško gospodarstvo v velikih težavah, Nemci pa v nevarnosti, da ne bodo mogli ogrevati svojih domov ob prihodu zime," je odločitev zagovarjal kanadski minister Wilkinson. Dodal je še, da poskuša ruski predsednik Vladimir Putin s svojo energetsko politiko razdeliti mednarodno skupnost, ki obsoja ruski napad na Ukrajino. "Tega ne moremo dopustiti," je dejal.

Poudaril je, da je Kanada na strani Ukrajine in bo še naprej sprejemala sankcije zoper Moskvo in sodelovala z evropskimi državami, da bi čim prej vzpostavili neodvisnost od uvoza ruskega plina in stabilizirali energetske trge.

Nove sankcije proti ruski energetiki

Tudi kanadska zunanja ministrica Melanie Joly je vztrajala, da je "Kanada neomajna v svoji podpori suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine", in dodala, da "Kanada ne bo popustila pri pritisku na ruski režim".

Napovedala je, da bodo razširili sankcije proti ruskemu energetskemu sektorju tudi na industrijsko proizvodnjo, in sicer za "za kopenski in cevovodni promet ter proizvodnjo kovin in transportne, računalniške, elektronske ter električne opreme in strojev".