Nemško plinsko skladišče Astora pri kraju Rehden. Foto: EPA
Nemško plinsko skladišče Astora pri kraju Rehden. Foto: EPA

"Večina scenarijev ni lepih in se končajo ali s premalo plina ob koncu zime ali celo, kar bi bila res zelo težka situacija, s premalo plina jeseni ali pozimi," je Müller, predsednik agencije za električno, plinsko in telekomunikacijsko omrežje, dejal za nemško televizijo ARD.

Posvaril je, da bi se cene stroškov za energijo lahko podvojile ali celo potrojile, pri čemer so energetski stroški od lanske jeseni že tako narasli za med 30 in 80 odstotki.

Začetek vzdrževalnih del na plinovodu 11. julija

Rusija je v zadnjih tednih že nekoliko znižala količino dobavljenega plina Nemčiji po plinovodu Severni tok 1, kar povzroča precej nelagodja v gospodarstvu in politiki, saj naj bi 11. julija zaradi vzdrževanja prišlo do popolnega zaprtja plinovoda.

Vsakoletna vzdrževalna dela običajno potekajo več dni, letos pa se pojavljajo skrbi, da Rusija po koncu del plinovoda sploh ne bo več zagnala.

Nemška vlada prešla v drugo fazo izrednega načrta za plinsko oskrbo

V četrtek je sicer nemška vlada prešla v drugo od treh faz izrednega načrta za zagotovitev plinske oskrbe, za kar se je odločila po zadnjih zmanjšanjih dobave iz Rusije.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck. Foto: Reuters
Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck. Foto: Reuters

Gospodarski minister Robert Habeck je opozoril, da tudi v primeru, če ruska dobava plina ostane na trenutni ravni, Nemčiji grozijo gospodarske težave.

"Podjetja bi morala ustaviti proizvodnjo, odpustiti delavce, dobavne verige bi se zrušile, ljudje bi se zadolžili za plačilo računov za ogrevanje in postali revnejši," je Habeck v petek dejal za časnik Der Spiegel in dodal, da je to "del strategije ruskega predsednika Vladimirja Putina za razdelitev države".

Opozoril je, da so takšne razmere tudi "najboljše gojišče za populizem, ki naj bi spodkopal našo liberalno demokracijo od znotraj". Poudaril je, da so na mizi nadaljnji ukrepi za pomoč ljudem in podjetjem, vendar je v pogovoru za Der Spiegel opozoril, da vseh učinkov ne bodo mogli izničiti.

Minister prebivalce pozval k varčevanju

Tako Habeck kot Müller sta nemško javnost pozvala k varčevanju z energijo, kjer je to mogoče. "Celotna industrija in vsa gospodinjstva lahko pomagajo pri tem, in da, to vključuje tudi puloverje, nastavke za tuš, malenkostno zmanjšanje gretja, vse to pomaga," je poudaril Müller.

Nemško gospodarsko ministrstvo medtem preučuje možnost, da bi lahko dele nikoli zagnanega plinovoda Severni tok 2 predelali za dobavo utekočinjenega plina z obale Baltskega morja. Ministrstvo razmišlja o razlastitvi dela cevovoda, ki se nahaja na nemškem ozemlju, poroča Spiegel.

Zaradi vzdrževanja prekinjena tudi dobava plina Madžarski

Zaradi vzdrževalnih del na plinovodu se je dobava ruskega plina ustavila tudi na Madžarskem. Dotok plina iz Srbije je bil ustavljen med 21. in 28. junijem zaradi načrtovanega vzdrževanja plinovoda Turški tok, je v petek madžarski operater plinovodnega omrežja FGSZ odgovoril Reutersu. Srbski partner Gastrans je madžarskega operaterja obvestil o prekinitvi dobave, vzdrževalna dela pa naj bi bila načrtovana že od decembra lani.