Več kot polovica vseh žrtev je iz Liberije. Foto: EPA
Več kot polovica vseh žrtev je iz Liberije. Foto: EPA

V Kanadi so testirali že več ljudi, za katere so sumili, da so se okužili z ebolo, a kanadsko ministrstvo za zdravje danes ni potrdilo še nobenega primera okužbe z nevarnim virusom. Kanada je po Avstraliji, ki je to storila v ponedeljek, druga država, ki je zaradi ebole zaprla meje za državljane nekaterih držav. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je Avstralijo kritizirala zaradi omenjenega ukrepa.

Tiskovni predstavnik kanadske vlade je sporočil, da je njihov ukrep manj restriktiven kot avstralski, saj se bodo pri podeljevanju vizumov odločali za vsak primer posebej. Prepoved ne velja za kanadske državljane, ki so bodo vračali iz držav z ebolo, kar bo zdravstvenim delavcem in prostovoljcem olajšalo vračanje v domovino.

Po najnovejših podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, objavljenih v petek, so doslej diagnosticirali 13.703 primere okužb z ebolo, 4.951 ljudi pa je za to boleznijo umrlo. Večino žrtev je ebola zahtevala v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji.

Iz omenjenih treh najbolj prizadetih držav ni nobenih neposrednih poletov v Kanado in število obiskovalcev iz teh države je tudi na letni ravni minimalno.

Ameriški sodnik je medtem ugodil v korist medicinske sestre, ki je v zahodni Afriki oskrbovala bolnike z ebolo in so jo po vrnitvi v ZDA prisilno izolirali. Po besedah sodnika za Kaci Hickox ni potrebna karantena, saj ne kaže simptomov virusa.