Somalijcem je izvolitev Šejka Šarifa prinesla kanček upanja v njihov turobni vsakdan. Foto: Reuters
Somalijcem je izvolitev Šejka Šarifa prinesla kanček upanja v njihov turobni vsakdan. Foto: Reuters
Šejk Šarif
Šejk Šarif je prisegel v sosednjem Džibutiju. Foto: Reuters
Povolilno veselje na ulicah Somalije. Foto: Reuters

Zmerni islamistični vodja Šejk Šarif Šeek Ahmed namreč ni niti prisegel v svoji državi, pač pa v sosednjem Džibutiju, kjer ga je parlament tudi izvolil na njegov položaj.



Šejk Šarif je v soboto na volitvah brez težav osvojil večino glasov, potem ko se je eden njegovih glavnih tekmecev Nur Hassan Hussein Nur Adde, nekdanji somaljski premier, iz tekme umaknil.

Za vrnitev miru v državo
Novi predsednik je bil ustanovni član Unije islamskih sodišč, ki jo je Etiopija izgnala iz Somalije decembra 2006, potem ko je skupina istega leta zavzela Mogadiš. Etiopska invazija je imela blagoslov ZDA, ki so obtožile Unijo islamskih sodišč, da skriva Al Kaidine ubežnike. A številne islamske skupine so zavrnile prisotnost etiopskih sil in začele uporniško kampanjo proti Etiopijcem in tranzicijski vladi.

Šarifova stranka slovi kot zmerna in pripravljena sodelovati pri mirovnih sporazumih. Javnost naj bi bila po besedah analitikov Šejku Šarifu naklonjena predvsem zaradi njegove sposobnosti kljubovanja ideologiji skrajnejših islamističnih smeri. V svojem zmagovitem govoru se je novi predsednik zavezal, da si bo prizadeval v Somalijo vrnil mir in izboljšati odnose s svojimi sosedami.

Uporniki nadzirajo večino Somalije
Radikalni borci Al-Šababa so v ponedeljek prevzeli nadzor nad somalijsko tranzicijsko vlado, ki ima sicer podporo ZN-a, in zajeli pet članov parlamenta. Do napadov je prišlo le dan po tem, ko je Etiopija oznanila, da so vse njene sile zapustile Somalijo.

S ponedeljkovim prevzemom Baidoe ima vlada zdaj pod nadzorom le še predsedniško palačo v Mogadišu in cesto do letališča, ki jo drži v rokah s pomočjo sil Afriške unije.

Tranzicijska vlada ima zelo malo nadzora nad državo, celo s podporo etiopskih sil. V prepad jo poganja tudi boj za oblast med premierjem Nurom Hassanom Husseinom in predsednikom Abdullahom Jusufom Ahmedom, ki je odstopil decembra.

Tako so člani parlamenta v soboto ploskali novemu predsedniku, medtem pa nihče zares ne ve, ali se bodo sploh lahko vrnili v državo.

K. S.