Schettino je z nespretnim manevrom ladjo zapeljal na čeri in povzročil nesrečo. Foto: EPA
Schettino je z nespretnim manevrom ladjo zapeljal na čeri in povzročil nesrečo. Foto: EPA
Costa Concordia
Odstranjevanje Coste Concordie bi lahko trajalo leto dni. Foto: EPA

Čeprav se je Francesco Schettino opravičil za tragedijo, pa je dejal, da je tudi sam žrtev te banalne nesreče, ki ni kriminalno dejanje. Po njegovih besedah so bile razmere na tisto usodno januarsko noč takšne, kot da bi kar naenkrat začeli v temi tavati vsi člani posadke in kot da bi hkrati prenehale delovati vse naprave.

Kapitan je pojasnil, da je izdal povelje za izklop samodejnega pilota, a v tistem trenutku ni bil več na čelu ladje. Sam je prepričan, da je še pred hujšo tragedijo ladjo rešila božja roka, ki ga je vodila.

Vodjo tožilstva Francesca Verusia so močno razburile njegove izjave, v katerih naj bi izrekel "neverjetno veliko laži", čeprav dobro pozna potek dogodkov med nesrečo. "Takoj po aretaciji je priznal, da je storil napako, zdaj pa se predstavlja kot popoln kapitan, ki ni kriv ničesar," je dejal Verusia.

Glede na dokončne prepise povelj in pogovorov, ki jih je posnela črna skrinjica, je Schettino tik pred brodolomom zapovedal izključitev samodejnega pilota. Povelje je izdal 21.39, nesreča pa se je zgodila po 21.45.

Tekma za intervju s kapitanom
Veliko razburjenja pa so med Italijani sprožile govorice, da naj bi Schettino za pogovor na enem od kanalov televizijske mreže Silvia Berlusconija prejel 50.000 evrov, kar je zanikal voditelj oddaje, medtem ko se Mediaset na obtožbe ni odzval.

Italijanski mediji so za intervju s Schettinom začeli tekmovati že takoj po njegovi izpustitvi iz hišnega pripora.

Komentatorji so prepričani, da je intervju Schettinov poskus spremeniti javno mnenje, ki mu je močno nenaklonjeno, še posebej zato, ker je ladjo zapustil sredi evakuacije in se kljub številnim pozivom obalne straže ni vrnil na ladjo pomagat pri reševanju.

Zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti mu grozi 15 let zapora, zaradi brodoloma deset let, dodatno kazen bi si lahko prislužil še zato, ker je prehitro zapustil ladjo.