Holbrooke vztraja, da Karadžić 'že več let širi absurdne in smešne laži'. Foto: EPA
Holbrooke vztraja, da Karadžić 'že več let širi absurdne in smešne laži'. Foto: EPA
Radovan Karadžić
Karadžić se je pred sodiščem prvič pojavil v četrtek. Foto: EPA
Haaško sodišče
Kdaj bo v Haag prišel najbolj iskani vojni zločinec Ratko Mladić? Foto: EPA

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov, ki so ga po 12 letih skrivanja srbske oblasti aretirale 21. julija in ga nato izročile Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, je dejal, da bi nekdanji mirovni posrednik znal največ povedati o domnevnem dogovoru med njima, ki naj bi Karadžića ščitil pred sodnim procesom.

"Da bi zagotovil legalnost procesa, predlagam, da odredite, da Richard Holbrooke nastopi pred vami in pod zaprisego pove, ali je tovrstni dogovor obstajal ali ne," je v prošnji sodnikom zapisal Karadžić, ki se je med begom predstavljal kot alternativni zdravnik Dragan Dabić. Predstavnica sodišča je dejala, da še ni jasno, kako se bodo na njegovo prošnjo odzvali.

Vsak na svojem bregu
Karadžić, ki se bo na sodišču branil sam, že ves čas Holbrooka obtožuje, da mu je v imenu ZDA leta 1996 zagotovil, da mu ne bodo sodili, če se bo popolnoma umaknil iz javnega življenja. Holbrooke naj bi mu tudi obljubil, da Srbski demokratski stranki ne bo prepovedano kandidirati na volitvah ter da nihče od njenih članov ne bo umaknjen z volilnega seznama.

Holbrooke vse trditve o tem dogovoru zanika. "Gre le še za eno laž več iz ust najbolj zlobnega moža v Evropi," je dejal za nemški časopis Bild.

Kdo vse na "zatožni klopi"?
Vojni obtoženec, ki se bo moral braniti zaradi vojnih zločinov, je zaprosil tudi za pričanje nekdanje ameriške državne sekretarke Madeleine Albright, nekdanjega diplomata Williama Steubnerja in Richarda Goldstona, ki je bil med podpisom Daytonskega mirovnega sporazuma leta 1995 tožilec haaškega sodišča.

Karadžićeve zahteve so podobne tistim nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, ki ni dočakal sodbe, saj je umrl leta 2006. Milošević je od sodišča zahteval, naj pričata takratni britanski premier Tony Blair in ameriški predsednik Bill Clinton.

Svet ugiba, kje je Mladić
Med tem pa se nadaljujejo ugibanja o tem, kje se skriva še en haaški obtoženec Ratko Mladić. Srbski obrambni minister Dragan Šutanovac je njega in še enega obtoženca, Gorana Hadžića, pozval, naj se čim hitreje predata, da bi tako Srbija končno dobila položaj, kot si ga njeni prebivalci zaslužijo.

Po poročanju avstrijskega Kronen Zeitunga, ki se sklicuje na informacije nekega Srba, živečega na Dunaju, naj bi se Mladić skrival v starem Titovem zaklonišču na meji med Srbijo in Makedonijo, kjer naj bi ga pazilo 200 do zob oboroženih vojakov. Pasel naj bi ovce, po trditvah neimenovanega Srba pa naj bi bil zelo bolan.

A. P.