Radovan Karadžić se je pred haaškim sodnikom pojavil tretjič, odkar so ga julija prijeli v Beogradu in nato izročili Haagu. Foto: EPA
Radovan Karadžić se je pred haaškim sodnikom pojavil tretjič, odkar so ga julija prijeli v Beogradu in nato izročili Haagu. Foto: EPA
Grobovi v Sarajevu
Dve točki obtožnice Karadžića bremenita genocida zaradi 43-mesečnega obleganja Sarajeva in pokola 8.000 Muslimanov v Srebrenici. Foto: EPA

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov je dejal, da ga pripadniki zveze Nato nekaj časa niso lovili, kar je bilo v skladu z dogovorom z ameriškim odposlancem za Balkan Richardom Holbrookom, ki naj bi mu v zameno za umik iz politike obljubil imuniteto pred haaškim sodiščem.

Glavni sodnik v procesu Ian Bonomy je Karadžiću dejal, da bo pazljivo preučil vprašanje domnevnega dogovora, a mu ob tem takoj naznanil, da Holbrooke na noben način ni mogel sklepati dogovorov v imenu haaškega sodišča. "Tudi če bi bilo vse to res, ne bi imelo nikakršnega vpliva na postopek neodvisnega sodišča," je še dejal.

Karadžić noče biti objekt v tujih rokah
Na statusni konferenci je Karadžić zatrdil, da se bo branil sam, in hkrati dodal, da ne brani sebe, ampak pravico in narod, ki je pretrpel svoje, in zastopa vse voditelje malih držav, ki bi se lahko znašli v podobnem položaju.

Na pritisk sodnika, naj sprejme odvetnika ali pravno pomoč za svojo obrambo, saj gre za zapleten proces, je Karadžić dejal, da mora proces ohraniti v svojih rokah. Ob tem je pojasnil, da ni pripravljen biti objekt, in poudaril, da noče, da o stvareh, ki se tičejo njega, odločajo drugi ljudje. Še pred zaslišanjem je prek svojega pravnega svetovalca Tome File napovedal gladovno stavko, če mu sodišče ne bi priznalo pravice, da se zagovarja sam.

Haaško tožilstvo je napovedalo, da bo novo obtožnico proti Karadžiću, ki naj bi zamenjala dozdajšnjih 11 členov obtožnice, vložilo v ponedeljek. Če bo vložena obtožnica vsebovala nove obtožbe za vojne zločine med vojno v BiH-u, bi to lahko pomenilo prestavitev začetka sojenja.

G. V.