Radovan Karadžić pred haaškim sodiščem 3. novembra 2009. Začetek sojenja je po 26. oktobru 2006 zdaj prestavljeno na marec 2010. Foto: EPA
Radovan Karadžić pred haaškim sodiščem 3. novembra 2009. Začetek sojenja je po 26. oktobru 2006 zdaj prestavljeno na marec 2010. Foto: EPA
Peter Robinskon
Pravni svetovalec Radovana Karadžića Peter Robinson. Foto: EPA

Nekdanji vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je na sodišču zavrnil obtožnico in vseh 11 točk, ki ga bremenijo vojnih zločinov med letoma 1992 in 1995 na območju Bosne in Hercegovine. Med drugim tudi na genocid v Srebrenici. Karadžić se je na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije izrekel, da se bo branil sam, in tako zavrnil vsakršno pravno pomoč.

Haaško sodišče je sprva ugodilo Karadžićevi želji, da se bo branil sam. A po številnih preložitvah začetka sojenja, Karadžić je tudi 26. oktobra bojkotiral začetek sojenja, mu je naposled sodišče dodelilo uradnega pravnega zastopnika.

Anglež Richard Harvey ima zdaj do marca 2010 čas za pripravo Karadžićeve obrambe. A nekdanji vodja bosanskih Srbov je dejal, da se ne bo udeležil sestanka z dodeljenim odvetnikom. Glavni razlog je ta, da je Harvey v preteklosti zastopal le kosovske Albance in nikoli Srbov, zaradi česar je zelo kritičen do Srbov. "Želim zastopnika, s katerim delim skupno dediščino in jezik," je od haaškega sodišča zahteval Karadžić, ki mu pri obrambi pro bono sicer pomaga Američan Peter Robinson.

"Sodniška zbornica ne dvomi, da bo Richard Harvey, čeprav je v preteklosti zastopal kosovske Albance in nikoli Srbov, sposoben zagotoviti učinkovito in profesionalno pravno pomoč, ki bo nepristranska" je zapisalo haaško sodišče v svojem sklepu.