Karadžić čaka na odhod v Haag. Foto: EPA
Karadžić čaka na odhod v Haag. Foto: EPA
Radovan Karadžić
Karadžić se je že ostrigel in pobril, s tem pa je postal bolj podoben sam sebi. Foto: EPA
Serge Brammertz
Glavnega haaškega tožilca, ki je na tem mestu nasledil Carlo Del Ponte, čakajo zelo delovni meseci. Strokovnjaki pravijo, da se bo Brammertz s svojo ekipo skušal izogniti dolgemu sojenju, kot je bilo sojenje proti Miloševiću. Foto: EPA
Iskanje Karadžićevih pomagačev

Sporazum obstaja, čeprav ni jasno, kje sta njegov izvirnik in kopija, pravi Svetozar Vujačić. Sporazum predvideva, da se Karadžić odpove funkciji predsednika Republike srbske, v zameno za to pa ZDA proti njem ne bodo začele nobenega postopka. "Karadžić se je tega sporazuma držal in živel v skladu z njim. Aretacija je dokaz, da Američani ne spoštujejo sporazuma." Na vprašanje, ali bo sporazum Karadžič uporabil na sojenju, pa je Vujačić odgovoril, da je bil bolj moralne narave in nima pravne teže, saj Holbrooke v času sklenitve ni imel potrebnih pooblastil, piše večernji.hr.

Z izročitvijo bodo zavlačevali
Haaško sodišče medtem preverja, ali bi bilo treba obtožnico proti Radovanu Karadžiću iz leta 2000 dopolniti in razširiti, tožilstvo pa pričakuje, da bodo v Srbiji z izročitvijo zavlačevali. "Obtožnica proti Karadžiću je sestavljena iz 11 točk," je pojasnila tiskovna predstavnica haaškega tožilstva Olga Kavran. "Ekipa tožilstva proučuje obtožnico, ki je bila nazadnje spremenjena pred osmimi leti, da bi videli, ali obstajajo razlogi, da se obtožnica spremeni v skladu s sodno prakso, ki se je v teh letih spremenila, kakor tudi v skladu z novimi dokazi, zbranimi v tem času."

Kot piše B92, v Beogradu glede izročitve vlada zatišje, saj vsi čakajo vložitev pritožbe Karadžićevih odvetnikov, ki je napovedana za petek zvečer. Karadžićev odvetnik Svetozar Vujačić je namreč napovedal, da bo pritožbo zoper odločitev preiskovalnega sodnika o izpolnitvi pogojev izročitve vložil v zadnji minuti. Da bi pridobil še nekaj dodatnega časa, jo bo poslal po pošti, in je ne bo izročil osebno. Srbski tožilci za vojne zločine sicer pričakujejo, da bodo Karadžića v Haag poslali prihodnji teden.

Zavlačevanje do končanja mandata sodišča?
Nekdanji voditelj bosanskih Srbov se bo, po vzoru Vojislava Šešlja, zagovarjal sam, pričakovati pa je, da bo s sojenjem, tako kot je to počel nekdanji srbski predsednik Slobodan Milošević, zavlačeval, kar se da dolgo, najverjetneje do leta 2010, ko se bo haaškemu sodišču za zločine na območju nekdanje Jugoslavije iztekel mandat. Rusija je že napovedala, da bo nasprotovala vsakršnemu podaljšanju mandata. Haaško sodišče deluje pod okriljem ZN-a, o podaljšanju mandata pa bodo odločali v Varnostnem svetu, kjer ima Rusija, poleg ZDA, Velike Britanije, Francije in Kitajske, pravico do veta.

Kot je znano, so Karadžića v ponedeljek prijeli v Beogradu. Po informacijah nemške tajne službe naj bi podatke o gibanju Radovana Karadžića izdal Ratko Mladić, Karadžićeva desna roka, ki je prav tako na begu, da bi si tako rešil svojo kožo, trdijo nemške tajne službe. 63-letni Karadžić se je 12 let uspešno skrival pred roko pravice, potem pa so ga v ponedeljek aretirali v Beogradu. Z dolgimi sivimi lasmi, močno shujšan in z dolgo brado je pod imenom Dragan David Dabić živel v Novem Beogradu in se ukvarjal z alternativno medicino. Dragan Dabić, čigar ime je uporabil Karadižić, je umrl leta 1993 v Sarajevu. Karadžiću so osebno izkaznico izdali leta 1999 v Rumi, predstavil pa se je kot begunec iz Dvora na Uni.

K. T.

Iskanje Karadžićevih pomagačev