Sojenje proti voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću je ravno na polovici. Zdaj je na vrsti Karadžićeva obramba. Foto: EPA
Sojenje proti voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću je ravno na polovici. Zdaj je na vrsti Karadžićeva obramba. Foto: EPA

Mednarodno sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji je razsodilo, da tožilstvo nima zadostnih dokazov, da bi lahko Karadžiću še naprej sodilo za genocidno ravnanje na začetku vojne v Bosni in Hercegovini.

Srebrenica ostaja glavna točka obtožnice
Političnemu voditelju bosanskih Srbov pa še vedno grozi obtožba genocida zaradi vpletenosti v srebreniški poboj poleti leta 1995, ko je bilo v Srebrenici in okolici pobitih osem tisoč muslimanskih moških.

Po umaknjeni točki obtožnice, ki je Karadžića bremenila z genocidom, je bil ustanovitelj Republike srbske obtožen množičnih pobojev, preganjanja in izgona Hrvatov in Bošnjakov iz bosanskih mest na začetku vojne v BiH-u.

Ena točka umaknjena, deset točk ostaja
Sodnik je ob tem zavrnil Karadžićevo zahtevo po umiku 10 drugih točk obtožnice, med katerimi izstopa omenjena druga obtožba o genocidu zaradi masakra v Srebrenici. Tako se bo sojenje proti Karadžiću nadaljevalo v kratkem.

Po pravilih sodišča Združenih narodov je obtožencu dopuščeno, da zaprosi, potem ko tožilstvo konča s svojim predstavljanjem primera, za umik posameznih točk obtožnice. Karadžićeva obramba je zahtevala umik vseh 11 točk, a je bila uspešna samo pri eni točki.