Kritiki kardinalu Bertoneju očitajo, da skuša odvrniti pozornost od vsakodnevnih razkritij spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki. Foto: EPA
Kritiki kardinalu Bertoneju očitajo, da skuša odvrniti pozornost od vsakodnevnih razkritij spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki. Foto: EPA

Kardinal in vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone je med obiskom Čila dejal, da je vzrokov za spolne zlorabe otrok ne moremo iskati v celibatu, ampak v homoseksualnosti.

Po njegovih besedah so že številni psihologi in psihiatri pokazali, da ni povezave med celibatom in pedofilijo, medtem ko so mnogi dokazali vez med homoseksualnostjo in pedofilijo.

"To je resnica. Imam dokumente psihologov, to je problem," je dejal vatikanski državni sekretar in pojasnil, da bodo kmalu razkrite nekatere osupljive pobude glede spolnih škandalov, čeprav ni razkril podrobnosti.

Britanska skupina za zaščito pravic homoseksualcev Stonewall je izrazila zgroženost nad tem, da homoseksualce še zmeraj obravnavajo s tako "žaljivimi miti".

Vodja italijanske skupine Gaylib Enrico Oliari pa je izrazil skrb, da lahko visok predstavnik države, ki zaseda središče italijanske prestolnice, uporablja argumente, ki so stvar preteklosti tudi v tretjem svetu.

Do kardinala niso bili prizanesljivi niti gostitelji njegovega obiska. Čilski senator, ki je pomagal pri oblikovanju protipedofilskih zakonov, je izzval Bertoneja, ko je dejal, da bi rad videl znanstvene študije, na katere se sklicuje kardinal.