Jason Berry, ameriški strokovnjak za Vatikan, je dejal, da je najpomembnejše vprašanje papežev molk. 'Niso toliko pomembne napake, ki jih je zagrešil pred 25 leti, ampak to, da se danes ne oglasi. Zakaj ne spregovori, zakaj se ne odzove na primere, ki se razkrivajo?' Foto: EPA
Jason Berry, ameriški strokovnjak za Vatikan, je dejal, da je najpomembnejše vprašanje papežev molk. 'Niso toliko pomembne napake, ki jih je zagrešil pred 25 leti, ampak to, da se danes ne oglasi. Zakaj ne spregovori, zakaj se ne odzove na primere, ki se razkrivajo?' Foto: EPA
Pismo Josepha Ratzingerja
Vatikan je že ovrgel kakršno koli možnost, da bi papež zaradi razkritja pisma ponudil odstop. Foto: Reuters

Pismo je prva objavila ameriška agencija AP, v njem pa je takratni kardinal Joseph Ratzinger zapisal, da mora vsakršna odločitev za umik Stephena Kiesla, duhovnika iz San Francisca, ki so mu dokazali celo vrsto spolnih zlorab otrok, upoštevati "dobro univerzalne Cerkve".

Omenjeno pismo bi lahko bil prvi neposredni dokaz za to, da bi Vatikan pri trditvah, da papež nikoli v 20 letih, ko je bil na čelu Kongregacije za doktrino vere, ni bil vpleten v oviranje odstranitve pedofilskih duhovnikov, postavili na laž.

"Besede so vzete iz konteksta"
A tudi po razkritju tega pisma se je Vatikan postavil v bran Benedikta XVI. in dejal, da je pismo del obsežnega dopisovanja in da so bile njegove besede vzete iz širšega konteksta. Dodali so, da je kardinal Ratzinger v pismu le izrazil potrebno skrb, preden se od človeka zahteva odhod s položaja.

OBTOŽBE PROTI PAPEŽU
- Leta 1980 je kot nadškof Münchna in Freisinga nevede podprl odobritev zavetja za duhovnika, obtoženega zlorab otrok
- V 90. letih kot kardinal ni ukrepal na pritožbe o ameriškemu duhovniku Lawrenceu Murphyju, ki naj bi v Wisconsinu zlorabil okoli 200 gluhih otrok
- Kot kardinal se ni strinjal z odpustitvijo kalifornijskega duhovnika Stephena Kiesla, obsojenega prestopnika, ker se mora upoštevati "dobro univerzalne Cerkve"

Papeževi podporniki pa trdijo, da se ga neupravičeno obtožuje za poteze, ki jih je storilo njegovo osebje, in da se je vedno zavzemal za dejavno ukrepanje v primerih zlorab otrok.

Lombardi: Cerkev je izgubila zaupanje
"Urad za sodelovanje z mediji ne verjame, da se je treba odzvati na vsak dokument, ki je vzet iz konteksta in zadeva določeni pravni položaj," je dejal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi. Hkrati je priznal, da je Cerkev v očeh javnosti izgubila zaupanje, in dodal, da cerkveno pravo ne more biti več pomembnejše od civilnega, kar je velika sprememba v izjavah Vatikana.

Kiesle moral za šest let za zapahe
Kiesla so leta 1978 zaradi nespodobnega obnašanja do dveh fantičev v San Franciscu obsodili na triletno pogojno kazen. Škofija v Oaklandu je nato leta 1981 predlagala njegovo odpustitev, a se je to zgodilo šele leta 1987. Ratzinger pa je na čelo kongregacije, ki se ukvarja prav s spolnimi zlorabami, prišel isto leto, torej 1981. Kiesle je nato leta 1995 priznal zlorabo deklice, za kar so ga leta 2004 obsodili na šestletno zaporno kazen. Danes je star 63 let in je na seznamu spolnih prestopnikov v zvezni državi Kalifornija.

Papež se bo srečal z žrtvami
Katoliško cerkev po vsem svetu so preplavile obtožbe in škandali v zvezi s spolnimi zlorabami otrok, na Irskem, v ZDA, Nemčiji in na Norveškem, nato pa tudi kritike, da se na ta težaven problem ni pravilno in dovolj hitro odzvala.

Papež Benedikt XVI. je sicer v petek izjavil, da se je pripravljen srečati s še več žrtvami spolnih zlorab, Cerkev pa namerava na svetovnem spletu objaviti tudi vodnik o tem, kako se morajo duhovniki odzvati na obtožbe o zlorabah.