Veleposlaništvo Severne Koreje v Pekingu je v jutranjih urah zapustil konvoj diplomatskih vozil, namenjenih na severovzhod države. Foto: Reuters
Veleposlaništvo Severne Koreje v Pekingu je v jutranjih urah zapustil konvoj diplomatskih vozil, namenjenih na severovzhod države. Foto: Reuters

Posebni oklepni vlak, s katerim potuje predsednik Severne Koreje, je v petek zjutraj prek obmejnega mesta Tumen prispel na severno Kitajsko, od koder naj bi se z vlakom napotil še v mesta Mudandžiang, Harbin in Čangčun. Po prvotnih informacijah naj bi šlo za obisk voditeljevega sina Kim Džong Una, nato pa so začele krožiti novice o obisku samega Kim Džon Ila.

Molk razbijajo le južnokorejske informacije
Ker Pjongjang in Peking o obiskih severnokorejskih delegacij uradno poročajo šele po koncu, so se je pojavile različne informacije. Južnokorejski mediji, ki najpodrobneje spremljajo gibanje Kimov zunaj Severne Koreje, so bili najprej prepričani o samostojnem obisku "prestolonaslednika", nato pa so od vladnih predstavnikov Južne Koreje dobili potrditev, da je na Kitajskem starejši Kim. Poznavalci ne izključujejo niti možnosti, da sta v delegaciji oba.

Iskanje podpore za prenos oblasti
Če bi mladi Kim dejansko obiskal Kitajsko, bi bil to njegov prvi obisk po imenovanju na visoke vojaške in politične položaje ter po sprejetju v vodstveno strukturo vladajoče severnokorejske Delavske stranke lani septembra. Obisk 27-letnega Kim Džong Una na Kitajskem se sicer pričakuje že dlje, s čimer bi se potrdila podpora uradnega Pekinga prenosu oblasti na tretjo generacijo dinastije Kim v Severni Koreji.