Papež Frančišek naj bi se o rezultatih pogovoril na oktobrski sinodi. Foto: EPA
Papež Frančišek naj bi se o rezultatih pogovoril na oktobrski sinodi. Foto: EPA
Vprašani tudi podpirajo ženske duhovnice. Foto: EPA
Katoličani po vsem svetu so z novim papežem pretežno zelo zadovoljni. Foto: EPA

Vatikan je novembra precej presenetil, ko je župnijam po vsem svetu razposlal vprašalnike, ki naj bi služili kot osnova za pogovore o družini na jesenski sinodi.

Rezultate so zdaj objavili, ti pa so med drugim pokazali, da kar 90 odstotkov vprašanih Švicarjev in Nemcev meni, da bi morala Cerkev nemudoma preklicati svojo prepoved obhajanja ločencev. "Neupravičena diskriminacija", "kruto", so to cerkveno politiko označili nemški katoličani, ki zavračajo tudi cerkvene prepovedi spolnih odnosov pred poroko, istospolnih odnosov in kontracepcije. Cerkveni prepovedi zaščitenih spolnih odnosov ostro nasprotuje tudi velika večina švicarskih vernikov.

Katoliška cerkev v Luksemburgu opozarja, da so rezultati njihovih vprašalnikov "alarmantni" in da kažejo, da je pomen cerkvenih naukov očitno "v prostem padu".

Slovenski duhovniki so se večinoma zavili v molk
Vabilu Svetega sedeža na temo vprašalnika o družini se je odzvala tudi Slovenska škofovska konferenca, ki je k izpolnjevanju povabila več kot 4.000 laikov (teh se je odzvalo 54 odstotkov), duhovnikov, redovnic in redovnikov (teh pa se je odzvalo zgolj 26 odstotkov). Po odgovorih laikov sodeč, si družine želijo imeti znotraj Cerkve vidnejšo vlogo, ugotavljajo v SŠK-ju.

Laiki ugotavljajo, da zlasti sekularni mediji pogosto vnašajo dezinformacije na teološkem, družinskem in bioetičnem področju, "zato katoličani od Cerkve pričakujejo jasne odgovore, kako naj v svojih družinah in svetu živijo svojo vero". Menijo tudi, da bi bilo treba bolj poudariti pomen zaroke in priprave na zakon ter posvetiti več pozornosti zakonskim skupinam, ločenim, ponovno poročenim ter neplodnim parom. Iz odgovorov naj bi tudi izhajalo, da je še vedno aktualna klasična oblika družine.

Iz odgovorov na vprašanje, ki zadeva odnos do istospolnih partnerstev, je razvidno, da se anketiranci zavzemajo za sprejemanje in spoštovanje istospolno usmerjenih kot izhaja iz evangelija, hkrati pa so se večinsko strinjali, da otrok za svoj telesni, duševni in duhovni razvoj potrebuje očeta in mater.

Odločitev papeža Frančiška, da izvede tako transparentno raziskavo, kaže, da sveti oče res hoče slišati pomisleke vernikov, po drugi strani pa se poznavalci bojijo, da bi taka odprtost lahko odprla Pandorino skrinjico nezadovoljstva in nestrinjanja.

Priljubljeni papež
Rezultati druge, zasebne raziskave, ki je zajela 12.000 katoličanov v 12 državah (opravljena za TV-postajo Univision), se ne razlikujejo kaj dosti. 78 odstotkov vprašanih katoličanov podpira kontracepcijo, v Argentini, Kolumbiji, Braziliji, Španiji in Franciji pa to število naraste celo na 90 odstotkov in več. 50 odstotkov vprašanih meni, da bi morali imeti duhovniki možnost poroke, 51 odstotkov jih podpira ženske duhovnice, 65 odstotkov pa jih je za splav, pri čemer jih velika večina tega pogojuje (denimo, če je življenje matere v nevarnosti).

Realno sicer ni pričakovati, da bi rezultati kaj dosti spremenili pravila Vatikana, čeprav je papež še septembra izjavil, da je Katoliška cerkev "obsedena" s temami, kot so splav, istospolne poroke in kontracepcija. Tudi take izjave verjetno papežu Frančišku dvigajo priljubljenost - dobrih 80 odstotkov vprašanih v drugi raziskavi je namreč nad lani izvoljenim svetim očetom navdušenih.