Papež Frančišek na avdienci. Foto: EPA
Papež Frančišek na avdienci. Foto: EPA

Sveti oče je semenišča posvaril tudi, naj pazijo, koga sprejemajo med duhovniške vrste, in naj bodo še posebej pozorni na moške, ki so bili v preteklosti morebiti vpleteni v spolne prekrške, češ da je zaščita vernikov osnovnega pomena.

Papež Frančišek je opazke izrekel že 29. novembra na srečanju za zaprtimi vrati s 120 visokimi cerkvenimi predstavniki. V petek je jezuitska revija La Civilta Cattolica objavila poročilo neformalne konference, kjer so lahko cerkveni dostojanstveniki postavljali vprašanja papežu Frančišku.
Podaljšan sestanek
"Če je semenišče preveliko, bi ga morali razdeliti na manjše enote, ki so opremljene za spremljanje tistih, zaupanih v njihov nadzor. Oblikovanje (osebnosti) je umetniško delo, ne pa policijska akcija. Oblikovati moramo njihova srca. Sicer ustvarjamo male pošasti," je dejal papež o primernem izobraževanju mladih semeniščnikov.

Frančišek, prvi papež jezuitskega reda, je dostojanstvenikom še dejal, da si od njih želi, da s svojim delom, še posebej z revnimi, "prebudijo svet". Revija, ki je sicer papeža intervjuvala lani, še poroča, da je Frančišek zavrnil prošnje dostojanstvenikov po kratkem sestanku, ampak je namesto tega hotel z njimi preživeti "celo jutro". Srečanje je sklenil ob 12.30, ker se mu je "mudilo k zobozdravniku".