Glede na smernice Vatikana novoimenovani škofje niso dolžni prijaviti sumov zlorab otrok. To morajo storiti žrtve same ali njihove družine, menijo v Katoliški cerkvi. Foto: Reuters
Glede na smernice Vatikana novoimenovani škofje niso dolžni prijaviti sumov zlorab otrok. To morajo storiti žrtve same ali njihove družine, menijo v Katoliški cerkvi. Foto: Reuters
false
Papež Frančišek je dejal, da je "treba storiti, kar je mogoče, da se Cerkev znebi nadloge spolnih zlorab", kot kardinal pa je priporočal interno obravnavo takšnih obtožb. Foto: EPA

Kot poroča britanski Guardian, dokument višjim predstavnikom Cerkve pojasnjuje, kako naj ravnajo pri obtožbah o zlorabah otrok. Morajo se sicer zavedati lokalne zakonodaje, a edina dolžnost škofov je takšne obtožbe obravnavati interno, piše v dokumentu. Vatikan škofom še sporoča, naj zlorabe otrok policiji prijavijo le žrtve ali njihove družine.

"Glede na civilno zakonodajo posamezne države, kjer je prijava obvezna, ni nujno dolžnost škofa, da prijavi osumljence oblastem, policiji ali tožilstvu v trenutku, ko izvejo za zločine ali grešna dejanja," piše v dokumentu s smernicami za novoimenovane škofe.

Smernice, ki jih je na začetku meseca objavil Vatikan, je napisal kontroverzni francoski monsinjor in psihoterapevt Tony Anatrella, svetovalec Papeškemu svetu za družine.

Komisija za zlorabe porinjena na stran
Kot je pisal John Allen, eden izmed urednikov na katoliškem novičarskem portalu cruxnow.com, naj posebna komisija, ki jo je vzpostavil papež Frančišek (Papeška komisija za zaščito mladoletnih oseb) ne bi igrala nobene vloge pri urjenju škofov, čeprav naj bi ravno ta komisija razvijala "najboljše prakse" za preprečevanje in spoprijemanje z zlorabami, ki jih zakrivijo kleriki, poroča Guardian.

Eden izmed predstavnikov Cerkve, ki je seznanjen z delom komisije za zlorabe, je dejal, da je stališče komisije, da je prijava zlorab posvetnim oblastem "moralna dolžnost, pa če to civilna zakonodaja zahteva ali ne". Komisija naj bi bila v prihodnje udeležena pri urjenju škofov.

Avtor omenjenih smernic Anatrella je sicer bolj znan po zagovarjanju stališč glede "teorije spola". Pravi namreč, da vedno večje sprejemanje homoseksualnosti v zahodnih državah ustvarja "resne težave" za otroke, ki so izpostavljeni "radikalnim idejam spolne usmerjenosti". Anatrellove smernice poleg tega zmanjšujejo resnost dediščine Cerkve glede sistemske zlorabe otrok, ki je po mnenju skupin za zaščito pravic žrtev problem še dandanes.

Smernice za škofe sicer pravijo, da je bila "Cerkev posebej prizadeta zaradi spolnih zločinov zoper otroke", obenem pa ponuja statistiko, ki kaže, da se velika večina zlorab otrok zgodi znotraj družin in s strani prijateljev in sosedov, ne pa ljudi z avtoriteto.

Smernice so bile objavljene šele zdaj, škofom pa so bile predstavljene že septembra lani, je zapisal Allen.

Frančišek kot kardinal za ostro, a interno obravnavo
Papež Frančišek je sicer javno pozval Cerkev, naj ima do spolnih zlorab otrok ali ranljivih odraslih "ničelno toleranco" in da je "treba storiti, kar je mogoče, da se Cerkev znebi nadloge spolnih zlorab".

Kot je dejal v intervjuju leta 2012, pa je kot kardinal škofu, ki ga je prosil za nasvet, kako ravnati v primeru obtožb o spolni zlorabi, svetoval, naj v primeru sumov spolnih zlorab obtoženim duhovnikom odvzame dovoljenje za služenje in sproži sojenje pa kanonskem pravu, po katerem bi se stvari obravnavale interno.

Organizacija, ki zagovarja žrtve spolnih zlorab v ZDA, SNAP, je do papeža Frančiška glede te teme zelo kritična. Cerkev se v zadnjem času ni veliko spremenila, po poročanju Guardiana opozarja organizacija.