Nujnost zakonov je spodbudila tragična smrt brazilske manekenke, ki je umrla zaradi anoreksije leta 2006. Foto: Reuters
Nujnost zakonov je spodbudila tragična smrt brazilske manekenke, ki je umrla zaradi anoreksije leta 2006. Foto: Reuters
Francija proti anoreksiji

Zakon meri predvsem na spletne strani, modna podjetja, revije za ženske in oglaševalce. Če bo dokument sprejel še zgornji dom parlamenta, senat, vse omenjene v primeru, da jih bodo spoznali za krive spodbujanja k pretiranih vitkosti in stradanju, čaka do 45.000 evrov denarne kazni in do tri leta zapora.

"Ne gre za svobodo izražanja"
Francoska ministrica za zdravje Roselyne Bachelot je dejala, da želijo z zakonom preprečiti širjenje nasvetov po internetu, kako postati ekstremno vitek. Obstaja namreč kar nekaj strani, ki dekleta spodbujajo k anoreksični postavi.

"Na teh straneh lahko prebiramo o tem, da naj dekleta glede teže lažejo svojim zdravnikom, sezname hrane, ki jo je lažje izbruhati, in nasvete, naj se vsakič, ko zaužijejo kakšen grižljaj, kaznujejo. To ni svoboda izražanja, to so smrtno nevarna sporočila, zato moramo sodno preganjati ljudi, ki stojijo za temi spletnimi stranmi," je dejala in dodala, da bi Francija lahko julija, ko bo prevzela predsedovanje Evropski uniji, predlagala podoben zakon tudi za Unijo.

Mnogi parlamentarci besedilo zakona podpirajo, predstavniki francoske modne industrije pa opozarjajo, da se lepotna merila ne morejo vkalupiti v zakonske meje.

V Franciji naj bi živelo okoli 40.000 anoreksičnih ljudi.

A. P.

Francija proti anoreksiji