Dolgoletni venezuelski predsednik Hugo Chavez je boj z rakom izgubil 5. marca. Foto: EPA
Dolgoletni venezuelski predsednik Hugo Chavez je boj z rakom izgubil 5. marca. Foto: EPA
Evo Morales in Nicolas Maduro
Nicolas Maduro je Venezuelcem obljubil, da bo še naprej vodil Chavezovo politiko. Foto: Reuters
Henrique Capriles
Capriles je zaprisego Madura, ki je obljubil "popolno zvestobo" pokojnemu voditelju Chavezu, označil kot ustavno prevaro in zlorabo oblasti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po javnomnenjskih raziskavah naj bi imel Nicolas Maduro (50) dobre možnosti za zmago, a boj zagotovo ne bo lahek, saj je opozicija za svojega skupnega kandidata znova izbrala Henriqueja Caprilesa (40), ki je že dokazal, da se z njim ne gre igrati igric.

Capriles - 'nevaren' protikandidat
Na lanskih oktobrskih volitvah, na katerih je sicer že četrtič zapored slavil Chavez (dobil je 54 odstotkov glasov), je Caprilesu uspelo zmanjšati volilni zaostanek za deset odstotkov (dobil je 44 odstotkov glasov).

Henrique Capriles, ki je po izobrazbi pravnik, je takrat Venezuelcem obljubljal gospodarsko rast in vladavino vseh Venezuelcev, Chavezu pa je grozil, rekoč: "Štirinajst let je dovolj, dvajset jih je preveč!" Chavez je namreč spremenil ustavo, ki bi mu omogočala vladavino do leta 2032.

"Imenovanje Madura je prevara"
Capriles je na Twitterju že izrazil hvaležnost za podporo in dodal, da bo odločitev o morebitni ponovni kandidaturi sporočil v kratkem. Med drugim je guverner zvezne države Miranda dejal, da Maduro skladno z ustavo ne more kandidirati na volitvah: "Nicolas, nihče te ni izvolil za predsednika. Ljudje niso volili tebe!" Njegovo imenovanje na mesto začasnega predsednika je označil kot "prevaro".

Tako tudi ni presenečenje, da je opozicija v petek bojkotirala zaprisego Madura. Trdijo, da bi moral začasni predsednik države postati predsednik venezuelske narodne skupščine Diosdado Cabello in ne Maduro, ki ga je za svojega naslednika določil sam "El comandante", Hugo Chavez.
Datum predčasnih volitev protiustaven?
Opozicija pa ima spet na drugi strani argument, da je izbrani datum predčasnih volitev, torej 14. april, protiustaven, saj da bi morale biti volitve razpisane v 30 dneh po smrti predsednika, Hugo Chavez pa je umrl 5. marca.

Chavez poleg Bolivarja
Chavezovo balzamirano truplo bo vsaj teden dni na ogled v vojaškem muzeju, da bi se, kot so sporočile oblasti, od njega lahko poslovilo čim več ljudi.
Vlada razmišlja, da bi bilo njegovo zadnje počivališče v nacionalnem panteonu, kjer že počiva 144 venezuelskih veljakov, med njimi tudi Simon Bolivar, ki je veljal za Chavezovega ideološkega očeta.