Fotografije Heima. Foto: EPA
Fotografije Heima. Foto: EPA
Omar Al Bašir
Sudanski predsednik naj bi bil kriv za smrt na desettisoče ljudi. Foto: EPA
Ratko Mladić
Ratko Mladić je zdaj najbolj iskani haaški obtoženec za območje nekdanje Jugoslavije. Foto: EPA
Joseph Kony
Kony je novačil otroške bojevnike. Foto: EPA
Thomas Lubanga
Lubanga med sojenjem. Foto: EPA
Bembovi vojaki so posilstvo uporabljali kot vojno orožje. Foto: EPA

Aribert Heim
Znan kot dr. Smrt je bil poleg Mengeleja eden najbolj krutih nacistov in je dolga leta veljal za mrtvega, potem pa so leta 2005 na dan prišli dokumenti, ki pričajo o nasprotnem. 94-letni Heim je odgovoren za smrt stotin Judov v koncentracijskem taborišču Mauthausen leta 1941, ki so umrli kot žrtve v njegovih eksperimentih.

Večina dokazov kaže, da je Heim, za katerega je njegova družina trdila, da je leta 1993 umrl v Argentini, še živ. Med 2. svetovno vojno je v Mathausnu izvajal grozljive poskuse na taboriščnikih in si zapisoval imena svojih žrtev. Dele teles svojih žrtev je uporabljal za okraske v svoji pisarni. Lobanjo nekega moškega, ki ga je obglavil, je uporabljal kot pisemski obtežilnik. Na tisoče taboriščnikov je ubil, ko je naravnost v njihovo srce vbrizgal bencin, vodo ali strup. Preživele žrtve holokavsta so pričale, da je izvajal operacije in amputacije brez narkotikov. S tem je želel videti, koliko bolečine lahko prenesejo njegove žrtve.

Mednarodno kazensko sodišče je stalno sodišče, ki je bilo ustanovljeno 1. julija 2002 na podlagi začetka veljavnosti Rimskega statuta. Pristojno je za vodenje preiskav in sodnih postopkov zoper posameznike, osumljene najresnejših kršitev mednarodnega humanitarnega prava, kamor sodijo vojna hudodelstva, hudodelstva zoper človečnost in genocid. V primerjavi z meddržavnim sodiščem, ki lahko sodi le državam, mednarodno kazensko sodišče obravnava primere zoper posameznike.

V okviru mednarodnega kazenskega sodišča sta bili ustanovljeni dve ad-hoc sodišči, in sicer za nekdanjo Jugoslavijo in Ruando, ki sta bili ustanovljeni za obravnavo hudodelstev, storjenih na njunih ozemljih. Rimski statut je podpisalo 98 držav, med državami podpisnicami pa ni ZDA, saj se te bojijo, da bi s priznanjem mednarodnega kazenskega sodišča lahko obtožili njihove vojake.

Na svetu so še tri posebna sodišča za vojne zločine: v Kambodži, Vzhodnem Timorju in Sierri Leone.

Omar Al Bašir
Sudanski predsednik je prišel na oblast z državnim udarom leta 1989. V začetku meseca je tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno-Ocampo vložil obtožnico proti 64-letnemu predsedniku zaradi genocida, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov v Darfurju, kjer je od leta 2003 umrlo več kot 250.000 ljudi. Al Bašir naj bi v Darfurju v zadnjih petih letih dal pobiti 35.000 ljudi in uporabljal posilstvo kot orožje ter tako zagrešil genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine. Obtožnica Al Baširja tako v treh točkah bremeni genocida, v petih zločinov proti človečnosti, v dveh pa umora. Tožilec je povedal, da bi z aretacijo preprečili počasno umiranje 2,5 milijona ljudi, ki so morali zapustiti domove v Darfurju in ki jih še vedno napadajo milice, ki imajo podporo sudanske vlade.

Ratko Mladić
Desna roka Radovana Karadžića, vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, je tako kot Karadžić obtožen številnih zločinov. Mednarodno kazensko sodišče Združenih narodov za nekdanjo Jugoslavijo je Mladića obtožilo genocida in zločinov proti človečnosti zaradi poboja okoli 8.000 muslimanskih fantov in moških v Srebrenici leta 1995. Mladića iščejo tudi zaradi njegove vloge v bombardiranju Sarajeva leta 1992. Krog okoli Mladića, ki je na begu od leta 2001, se je, potem ko so aretirali več njegovih pomagačev, februarja 2006 že močno zožil, njegova aretacija naj bi bila le še vprašanje časa, a se Mladić, ki naj bi se v tem času precej spremenil in se odebelil, še danes uspešno izmika roki pravice.

Joseph Kony
Vodja ugandske Gospodove uporniške vojske (LRA) in samooklicani prerok Joseph Kony je iskan zaradi zločinov proti človeštvu. Kljub vztrajanju, da želi vladati v skladu z desetimi božjimi zapovedmi, pa so vojaki njegove vojske znani po številnih ugrabitvah deklet in dečkov: deklice izkoriščajo kot spolne sužnje, dečke pa urijo za otroške bojevnike. Mednarodno kazensko sodišče je proti Konyju in še štirim voditeljem vložilo obtožnico zaradi zločinov, vendar jim je ugandski predsednik Joveri Museveni leta 2006 ponudil pomilostitev, če se bo obdržal mir. LRA je na severu Ugande vsa ta leta mučil, pohabljal in pobijal civiliste ter ugrabljal otroke. Umrlo je več deset tisoč ljudi, okoli dva milijona jih je bilo razseljenih in živijo v nemogočih razmerah v številnih begunskih taboriščih.

Bosco Ntaganda
Leta 2006 je mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za aretacijo kongovskega bojevnika Ntagando. Kot voditelj uporniških patriotskih sil za osvoboditev Konga (FPLC) je, tako pravi obtožnica, 35-letni Ntaganda novačil otroške bojevnike in sodeloval v napadih FPLC-ja, v katerih je bilo ubitih okoli 50.000 ljudi.

Peterica, ki ji že sodijo:
Thomas Lubanga
Mednarodno kazensko sodišče je v začetku leta 2007 odločilo, da ima dovolj dokazov, da sproži tožbo proti nekdanjemu voditelju kongovskih milic Thomasu Lubangi. 47-letni Lubanga je vodil kongovsko uporniško vojsko v severovzhodni pokrajini države Ituri, kjer se je nasilje nadaljevalo še dolgo po uradnem koncu državljanske vojne leta 2003. Tožilstvo je sodišču predstavilo dejstva, da je Lubanga prisilil otroke, mlajše od 10 let, da so se zanj bojevali in zanj ubijali.

Mengistu Haile Mariam
Ko je leta 1991 nekdanji etiopski predsednik pobegnil iz države, je za sabo pustil državo, ki se je borila z lakoto. 71-letnik je bil v odsotnosti, živi v Zimbabveju, obsojen na smrt zaradi krivde za smrt na tisoče Etiopijcev zaradi lakote v 70. letih prejšnjega stoletja.

Charles Taylor
60-letni Taylor je začel liberijsko državljansko vojsko leta 1989, osem let pozneje pa je postal predsednik. Taylorja obtožnica v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki jih je storil v 11 let trajajoči državljanski vojni v Sierri Leone. V eni izmed točk je obtožen tudi kršenja mednarodnega prava zaradi novačenja mlajših od 11 let v vojaške vrste. V 11-letni državljanski vojni v Sierri Leone med letoma 1991 in 2002 je umrlo najmanj 200.000 ljudi. Vojna je bila po mnenju mnogih ena najbolj krutih vojn v sodobni zgodovini. Taylor je umoril, posilil in pohabil mnogo državljanov, uporniki, ki naj bi jih oboroževal, uril in nadziral, pa so sekali ude vsem, ki niso bili na njegovi strani. Taylor je prvi afriški voditelj, ki mu pred mednarodnim sodiščem sodijo zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Sojenje se je začelo junija 2007, a so ga preložili, ker je Taylor odpustil svojega odvetnika in bojkotiral začetek sojenja, in se potem nadaljevalo januarja letos.

Kaing Guek Eav
Pred mednarodnim sodiščem za sojenje voditeljem Rdečih Kmerov je potekalo prvo javno zaslišanje zloglasnega Mesarja. Kaing Guek Eav, bolj znan kot Mesar, je bil v času krutega režima, ki je zahteval več kot milijon in pol žrtev, vodja zapora v Phnom Penhu. Tiskovni predstavnik sodišča Peter Foster je zaslišanje označil za prelomnico v delovanju sodišča, ustanovljenega julija leta 2006 po več desetletjih odlašanja. Rdeči Kmeri so bili štiri leta vladajoča stranka v Kambodži, oblast so pod vodstvom Pol Pota oz. "Brata št. 1" nasilno prevzeli 17. aprila leta 1975, kar je Pol Pot označil kot leto nič. Najbolj so bili znani po genocidu, ki so ga izvajali nad kamboškim ljudstvom. Rdeči Kmeri so v kamboški družbi uvedli izjemno strog režim agrarnega komunizma, kjer so morali vsi ljudje delati na kolektivnih kmetijah.

Jean-Pierre Bemba
Bembo, nekdanjega voditelja upornikov, so prijeli letos v bližini Bruslja. 45-letnik (njegova natančna starost ni znana) je obtožen zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov kot vodja milic, ki so izvajale grozote v Srednjeafriški republiki v letih 2002 in 2003. Bemba je imel polna pooblastila za sprejemanje političnih in vojaških odločitev glede delovanja milic. "Nobenega izgovora ni za stotine posilstev," je dejal tožilec Lusi Moreno-Ocampo. "Nobenega izgovora ni za posilstvo majhne deklice v prisotnosti staršev." Ocampov namestnik Fatou Bensouda je dejal, da so milice posilstvo uporabljale kot vojno orožje. Bemba je leta 2007 pobegnil na Portugalsko, potem ko je bil v Kongu obtožen izdaje, pozneje pa je odšel v Bruselj.

K. T.