Kenijska policija je na sodišče privedla muslimane, ki naj bi sodelovali v petkovih nemirih. Foto: Reuters
Kenijska policija je na sodišče privedla muslimane, ki naj bi sodelovali v petkovih nemirih. Foto: Reuters

Vse razen enega parlamentarca so že izpustili. Med racijami v predelu kenijske prestolnice Nairobi, kjer živijo večinoma Somalci, je bilo priprtih okoli 300 ljudi. Aretiran je bil tudi znani kenijski muslimanski voditelj Al Amin Kimati, ki je na čelu Foruma za muslimanske človekove pravice.

Nemiri zaradi deportacije klerika
V petek so v Nairobiju izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, jeznimi zaradi načrtov vlade, da deportira muslimanskega klerika, na Jamajki rojenega Abdulaha Al Faisala. Kenijski minister za notranjo varnost je militantno islamsko skupino Al Šabab obtožil, da je povezana z nemiri, v katerih je uradno umrla ena oseba, neuradno pa pet. Predstavnik Al Šababa je vpletenost v spopade zanikal.

Kenija je gostila več krogov pogovorov, ki naj bi v Somalijo prinesli mir. V Keniji živijo številni somalijski vladni uslužbenci, ker v Somaliji vladata brezvladje in nered. Somalijska vlada, ki jo podpirajo Združeni narodi, nadzoruje le majhne delčke ozemlja, večinoma v prestolnici Mogadiš.

Somalijski parlamentarci izpuščeni
Predstavnik somalijskega veleposlaništva v Keniji je potrdil, da je bilo aretiranih več vladnih uradnikov, med njimi nekdanji general Jusuf "Dumal" Husein. Dodal je, da so bili nekateri priprti v Keniji na uradnem obisku. "Njihova navzočnost je zakonita. Policiji so pokazali svoje potne liste, a jih to ni zanimalo." Aretirane so izpustili, ko so potrdili, da so njihove listine veljavne. Policija je sprva trdila, da so aretirani v državi nezakonito.

Muslimanske skupine v Keniji se že dolgo pritožujejo, da so neutemeljeno tarča policije. Številni muslimani so bili v preteklosti aretirani in obtoženi terorizma, preden so jih izpustili zaradi pomanjkanja dokazov.