Kerry je vodenje ameriškega zunanjega ministrstva prevzel od Hillary Clinton. Foto: EPA
Kerry je vodenje ameriškega zunanjega ministrstva prevzel od Hillary Clinton. Foto: EPA

Nekdanji dolgoletni senator in novi vodja ameriške diplomacije je v govoru predvsem zavračal pozive k zmanjšanju porabe za pomoč v tujini, saj po njegovih besedah pri pomoči tujini ne gre za nobeno miloščino, ampak za investicijo v ZDA in svobodni svet.

"Kot zdravljeni politik vam lahko povem, da je danes najenostavneje požeti aplavz, če se zavzemaš za zmanjšanje porabe," je dejal Kerry, ki je prepričan, da je to hkrati strateška neumnost, ker s tem ne bodo prišli do zdravega gospodarstva, stabilnega trga in zaposlovanja.

Kerry meni, da v današnjem globaliziranem svetu pri zunanji politiki ni več nič "zunanjega", pri čemer je opozoril na povezanost sveta.

Novi državni sekretar je zagotovil, da diplomati opravljajo svoje delo tudi na gospodarskem področju. Omenil je nekaj primerov, kot je pomoč ameriškega veleposlaništva podjetju Boeing pri sklepanju posla z indonezijsko zasebno letalsko družbo.

Kerry se v nedeljo odpravlja na svojo prvo mednarodno turnejo. Za krstno pot v tujino si je izbral Evropo, kjer bo od 24. februarja do 6. marca obiskal Veliko Britanijo, Nemčijo, Francijo in Italijo ter Turčijo, Egipt, Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate in Katar.