Kerry in Sikorski sta krepila odnose med državama. Foto: EPA
Kerry in Sikorski sta krepila odnose med državama. Foto: EPA
Debrzno
Deli ameriškega protiraketnega ščita naj bi bili postavljeni tudi na zapuščenem letališču Debrzno. Foto: EPA

V Evropi se še vedno ni poleglo razburjenje zaradi razkritij o prisluškovanju ameriških obveščevalcev evropskim državljanom in tudi nekaterim voditeljem, zato so se že pojavila vprašanja, ali bo to ogrozilo pogajanja o prosti trgovini med EU-jem in ZDA.

Ameriški državni sekretar je po pogovoru s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim pojasnil, da so ta pogajanja "dejansko ločeno vprašanje", saj zadevajo "zaposlovanje, gospodarstvo in konkurenco v svetovnem gospodarstvu z včasih zelo spornimi in krhkimi pravili".

"Tega ne gre mešati z vsemi legitimnimi vprašanji, ki se lahko pojavljajo glede ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) in drugih dejavnosti," je poudaril Kerry po pogovorih na Poljskem, kamor je v okviru devetdnevne turneje prispel v ponedeljek zvečer iz Savdske Arabije.

Po njegovih besedah bo s sporazumom med ZDA in EU-jem o Čezatlantskem partnerstvu za trgovino in naložbe (TTIP) nastala "ena največjih gospodarskih sil na svetu".

Kot so v ponedeljek sporočili iz Bruslja, se bo drugi krog pogajanj med EU-jem in ZDA začel 11. novembra, potem ko so bila pogajanja ustavljena zaradi zaprtja institucij ameriške vlade, ki je bilo posledica prerekanj v ameriškem kongresu glede proračuna. Julija je bil sklenjen prvi krog pogajanj, tretji krog pa je predviden za sredino decembra.

"Vsi smo v istem čolnu"
Ameriški državni sekretar je ob tem znova branil obveščevalne dejavnosti ZDA, saj naj bi bil njihov cilj zaščita državljanov. "Treba pa je najti pravo ravnovesje med zaščito naših državljanov in njihovim zasebnim življenjem," je dejal in poudaril, da "smo vsi v istem čolnu".

Poljski zunanji minister je izrazil podporo omenjenemu prostotrgovinskemu sporazumu, za sklenitev katerega je pristojna Evropska komisija. "EU pa na drugi strani nima nobenih pristojnosti na področju sodelovanja med obveščevalnimi službami," je dodal Sikorski.

Glavni temi pogovorov Kerryja na Poljskem sta bili sicer gospodarsko sodelovanje med državama in načrti za namestitev ameriškega protiraketnega ščita na poljskem ozemlju do leta 2018.