Kerry se je z Abasom srečal po pogovorih z Netanjahujem. Foto: EPA
Kerry se je z Abasom srečal po pogovorih z Netanjahujem. Foto: EPA
Judovska naselja
Izrael pospešeno gradi judovska naselja na Zahodnem bregu. Foto: EPA

"Tako kot že do zdaj dojemamo naselja kot nezakonita," je ameriški državni sekretar dejal po pogovorih s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Betlehemu izrazil upanje, da bo gradnja judovskih naselij kar se da omejena, da bi tako ustvarili ozračje za napredek pri mirovnih pogovorih.

Potem ko je Izrael napovedal nadaljevanje gradnje več kot 3.700 novih domov za judovske naseljence na palestinskih ozemljih, je med obema stranema znova izbruhnil spor, ki ogroža že tako načeta mirovna pogajanja.

Čeprav je več izraelskih predstavnikov zatrdilo, da je napoved novih gradenj v skladu s tihimi "dogovori" s Palestinci v zameno za nedavnih 26 izpuščenih palestinskih zapornikov, pa je to palestinska stran odločno zanikala.

Neimenovani palestinski predstavnik je tako dejal, da Palestinci niso pripravljeni na neposredna pogajanja z Izraelom, dokler ta ne bo ustavil gradnje naselij.

"Želim izjemno jasno poudariti, da se Palestinci v okviru vračanja k pogajanjem niso nikoli strinjali s tem, da bi lahko kakor koli sprejeli naselja," je zatrdil Kerry, ki se je predtem sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Prelaganje krivde
Netanjahu je krivdo za zastoj v pogajanjih pripisal Palestincem, ki po njegovem mnenju še naprej ustvarjajo "umetne krize". "Natančno se držimo pogojev dogovora, na podlagi katerega smo sprožili pogajanja," je dejal.

Izrael je namreč julija letos privolil v to, da bo iz zapora izpustil 104 palestinske zapornike, medtem ko je zavrnil palestinsko zahtevo po zamrznitvi gradnje naselij.

Nadaljevanje gradnje judovskih naselij na Zahodnem bregu, ki naj bi predstavljal osrčje prihodnje neodvisne palestinske države, je pred tremi leti pripeljalo do propada neposrednih pogajanj med Izraelci in Palestinci, ki so ob posredovanju Kerryja za pogajalsko mizo znova sedli letos julija.