Svet
Število judovskih naseljencev na okupiranem Zahodnem bregu je od leta 1993 naraslo s 111.000 na 350.000. Če k njim prištejemo še naseljence v okupiranem vzhodnem Jeruzalem, je skupno število judovskih naseljencev na zasedenih ozemljih približno 515.000. Foto: EPA
       S pogovori o avtonomiji bi lahko nadaljeval še deset let, medtem pa bi dosegli pol milijona naseljencev v Judeji in Samariji (izraelski izraz za Zahodni breg, op. p.).       
 Izraelski premier Jicak Šamir leta 1992 o t. i. mirovnem procesu.
Mesto Hebron na jugu Zahodnega brega je razdeljeno na dva dela, pri čemer je H1 pod nadzorom Palestinskih oblasti, H2 pa Izraela. Ne glede na to, izraelska vojska redno vdira v del mesta pod palestinsko upravo in izvaja racije. Foto: Boris Vasev
       Po Oslu je zasedba za Izrael brezplačna. Zakaj bi jo torej končali, ko pa jih skoraj nič ne stane?       
 Palestinski sindikalist Madži Šela o posledici prenosa odgovornosti za osnovne storitve z Izraela na palestinske oblasti.
Izrael je začel zemljo, ki pripada prebivalcem palestinske vasi Bil'in na Zahodnem bregu zasegati v osemdesetih letih. Vas ima okoli 2.000 prebivalcev. Pri tem si pomaga z zidom, ki je po mnenju Mednarodnega sodišča v Haagu v neskladju z mednarodnim pravom. Do sedaj je Izrael zasegel že okoli 60 odstotkov zemlje Bil'inčanov, in sicer za gradnjo treh nezakonitih judovskih naselbin. Tam živeči Palestinci so odvisni od kmetijstva, tako da jih je odvzem zemlje zelo prizadel. Foto: Boris Vasev
       Zdaj bolj radikalni Palestinci gledajo na Oslo kot na izdajo palestinskih nacionalnih interesov.       
 Italijanski novinar Michele Giorgio
Znameniti stisk rok izraelskega premierja Jicaka Rabina in voditelja PLO-ja Jaserja Arafata pred Belo hišo. ZDA vztrajajo, da so nepristranski posrednik med obema stranema, vendar to še zdaleč ne drži. Sedanji ameriški odposlanec za t. i. mirovni proces je Martin Indyk, Američan judovskega rodu. Indyk, nekdanji ameriški veleposlanik v Izraelu in sodelavec vplivnega ameriškega proizraelskega lobija AIPAC, je v svoji knjigi Innocent abroad zapisal: "K Bližnjemu vzhodu sta me sprva pritegnila moja judovska identiteta in povezanost z Izraelom." Foto: EPA

Dodaj v

20 let sporazuma iz Osla: Čas "brezplačne izraelske okupacije"

13. septembra je minilo 20 let od stiska rok Rabina in Arafata
27. september 2013 ob 06:15,
zadnji poseg: 27. september 2013 ob 08:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mineva 20 let od podpisa t. i. sporazuma iz Osla med Izraelom in Palestinsko osvobodilno organizacijo. Nekateri Palestinci ta leta označujejo za obdobje brezplačne okupacije za Izrael.

Sporazum iz Osla, natančneje Deklaracija o načelih glede palestinske prehodne samouprave (v nadaljevanju Oslo), podpisan 13. septembra 1993, je nedvomno mejnik v izraelsko-palestinskem vprašanju. Kakšne vrste mejnika predstavlja, pa je do neke mere še vedno predmet razprav. A tudi tu se je določeno soglasje tako znotraj palestinske kot svetovne javnosti že ustvarilo. Tako le redkokdo zagovarja Oslo kot konstruktiven korak k pravični rešitvi te problematike, nekoliko površno označene za izraelsko-palestinski spor. Gre namreč za vprašanje izraelske zasedbe palestinskih ozemelj, Oslo pa je po mnenju kritičnih poznavalcev služil zgolj za transformacijo in konsolidacijo te okupacije, in ne njeno končanje.

Zame in za večino moje generacije pomeni Oslo veliko napako, eno največjih napak palestinskega vodstva. S prvo intifado, ki se je začela leta 1987, nam je uspelo v svet prenesti sporočilo o našem boju in življenju pod okupacijo v tistem času. S podpisom Osla pa so uničili vse. Za Izrael je bila to velika zmaga, mi pa nismo od tega dobili nič,“ je za MMC povedal 32-letni palestinski aktivist Kefah Mansour iz vasi Bil'in na Zahodnem bregu.

Sporazum iz Osla, ki je bil sicer zgolj okvir za vrsto bolj konkretnih sporazumov, ki so sledili, je na novo opredelil stvarnost na zasedenih ozemljih in odnose med Izraelom in Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO). Oslo je namreč pomenil uradno medsebojno priznanje Izraela in PLO-ja, kar je bilo za svetovno javnost uprizorjeno s ceremonialnim stiskom rok takratnega izraelskega premierja Jicaka Rabina in voditelja PLO-ja Jaserja Arafata na trati pred Belo hišo v Washingtonu.

Palestincem le 18 odstotkov Zahodnega brega
Med ključnimi posledicami Osla, oziroma poznejših, na Oslu temelječih sporazumov, izstopata predvsem dve, ustanovitev palestinskega začasnega samoupravnega telesa na delih zasedenega ozemlja v obliki palestinskih oblasti (PO) in razdelitev Zahodnega brega na tri administrativna območja, A, B in C. Območje A naj bi bilo pod izključno palestinsko upravo, kjer izvaja PO civilni in varnostni nadzor, na območju B izvaja PO zgolj civilno upravo, medtem ko je varnostni nadzor deljen, na območju C pa ima tako civilne kot varnostne pristojnosti Izrael.

Območje A, na katerem živi velika večina Palestincev na Zahodnem bregu, saj vključuje večja palestinska mesta, predstavlja 18 odstotkov Zahodnega brega (ta pa 22 odstotkov celotne Palestine pred ustanovitvijo Izraela leta 1948), območje B nadaljnjih 22, območje C, ki vključuje vsa judovska mesta in naselbine na Zahodnem bregu, pa 60 odstotkov. Pod območje C spadajo tudi cestne povezave, kar Palestincem onemogoča normalno premikanje po Zahodnem bregu. Ob tem območji A in B nista celoviti, ampak gre za 166 razpršenih, kot jih je označila izraelska organizacija za človekove pravice B'tselem, "otokov" na območju C.

Po podatkih ZN-a je izraelski bruto domači proizvod (BDP) med letoma 1993 in 2011 narasel s 14.720 na 32.123 ameriških dolarjev. V istem obdobju je BDP na zasedenih palestinskih ozemljih narasel s 1.170 na 2.112 ameriških dolarjev.


"Vse je območje C"

Tudi to je bil uspeh za Izrael. Sploh pa ni območij A, B, C, ampak je vse območje C. Izraelski vojaki lahko neovirano pridejo v Ramalo do predsedniškega poslopja in nihče jim ne bi nič mogel," je do delitve na različna administrativna območja kritičen Mansour, ki opozarja na ključno oviro za oživitev t. i. mirovnega procesa, judovske naselbine na zasedenih ozemljih, sicer nezakonite po mednarodnem pravu, kot poudarjajo tudi Evropska unija in Združene države Amerike. „Pred Oslom si lahko potoval po Zahodnem bregu in nisi videl veliko naselbin, zdaj pa, če greš v Nablus, ne moreš prešteti vseh naselbin. V Hebronu je položaj še težji," je dejal.

"Prava" funkcija pogajanj
Zgodovinski sporazum iz Osla ima tudi sam zgodovino. Je namreč nekakšno nadaljevanje konference v Madridu leta 1991 in nadaljnjih večletnih dvostranskih pogajanj v Washingtonu. Ta je do izraelskih parlamentarnih volitev julija 1992 vodila desna vlada Jicaka Šamirja. Že tista pogajanja so se vrtela okoli palestinske avtonomije, dvome v iskrenost želje izraelske strani po uspešnih pogajanjih pa je spodbudil sam Šamir. Kot je v knjigi Izrael in Palestina (2009) izpostavil izraelski zgodovinar Avi Šlaim, je Šamir za izraelski dnevnik Maariv le nekaj dni po porazu na volitvah priznal: "Pogovore o avtonomiji bi lahko nadaljevali še deset let, medtem pa bi dosegli pol milijona naseljencev v Judeji in Samariji (izraelski izraz za Zahodni breg, op. p.)." Ta številka je sicer skupaj z judovskimi naseljenci v zasedenem in anektiranem vzhodnem Jeruzalemu v dvajsetih letih po Oslu že presežena. Judovske naselbine na Zahodnem bregu in pripadajoče ceste so sicer strateško razporejene tako, da sekajo palestinsko ozemlje na množico nepovezanih kosov ozemlja, kar praktično onemogoča vzpostavitev delujoče palestinske države.

„Po Oslu je okupacija za Izrael brezplačna“
Izrael je z Oslom med drugim ohranil nadzor nad zunanjimi mejami, s pariškim protokolom je prevzel tudi pristojnost pobiranja davka na dodano vrednost in davkov na uvoz na zasedena ozemlja ter poznejši prenos teh sredstev na PO, njegov največji uspeh po mnenju nekaterih kritikov Osla pa je ravno vzpostavitev palestinskih oblasti leta 1994. Te so namreč pomenile začetek palestinskega samoupravljanja na omejenem delu zasedenih ozemelj, hkrati pa so nase prevzele skrb za vrsto področij, za katere je moral do takrat skrbeti Izrael kot okupacijska sila. PO je moral tako začeti izključno skrbeti za zdravstvo, šolstvo, socialno varstvo in varnost na območjih pod njegovo pristojnostjo.

Po Oslu je zasedba za Izrael brezplačna. Zakaj bi jo torej končali, ko pa jih skoraj nič ne stane? Za osnovne storitve, varnost in podobno smo namreč odgovorni Palestinci,“ je v pogovoru za MMC dejal palestinski socialni aktivist in sindikalist Madži Šela. Ta prenos odgovornosti in stroškov za skrb okupiranega ljudstva na njega samega je kritiziral tudi Kefah Mansour. „Tudi palestinske oblasti so bile napaka,“ je bil jasen.

Avtor knjige Izraelska okupacija Neve Gordon navaja podatek, da je med letoma 1967 in 1993 Izrael na Zahodnem bregu in v Gazi ubil približno 1.850 Palestincev, medtem ko jih je v času po Oslu ubil več kot 7.100.


Pacifikacija upora
Oslo je predvidel tudi vzpostavitev palestinske policije, ki pa ima po mnenju palestinskih in mednarodnih kritikov PO-ja vlogo podaljška izraelske represije nad uporom proti okupaciji. Oslo namreč predvideva t. i. varnostno sodelovanje med PO-jem in Izraelom, zaradi česar je PO dolžan aretirati domnevne teroriste. „Vemo pa, da je izraelska definicija terorista veliko širša kot palestinska. Včasih je terorističnih dejavnosti obtožen in obsojen tudi nekdo, ki je zgolj pripadnik politične opozicije,“ je za MMC poudaril italijanski novinar Michele Giorgio, ki iz Jeruzalema zadnjih 12 let poroča za dnevnik Il Manifesto.

„Večina Palestincev je z Oslom močno upala, da bo ta sporazum končal vojno, prinesel resnični mir in neodvisno državo. A nihče ni poznal podrobnosti sporazuma, to pa je bila odgovornost politikov. Ti niso bili iskreni do ljudi glede tega, kaj vsebuje sporazum," o odgovornosti takratnega palestinskega vodstva za posledice Osla meni sindikalist Šela, ki je prepričan, da palestinski pogajalci preprosto niso bili kos izurjeni in številni izraelski pogajalski ekipi.

Pogajanja v Oslu so ob posredovanju norveške vlade po zmagi Delavske stranke izraelskega premierja Rabina sicer potekala vzporedno s pogajanji v Washingtonu. Začela so se januarja 1993 in končala septembra, potekala pa so v popolni tajnosti, tudi brez vednosti uradnih pogajalcev obeh strani, kar naj bi omogočalo bolj sproščena in vsebinska pogajanja. „Vsi tajni dogovori med zelo močnim in zelo šibkim partnerjem nujno vključujejo popuščanje slednjega, skrito v sramoti,“ je tak potek pogajanj v knjigi Peace and its discontents (1995) komentiral palestinski intelektualec in pisatelj Edward Said.

Zakaj je Arafat privoli v Oslo?
O smiselnosti takšnega sporazuma je v knjigi Palestinski sprehodi dvomil tudi palestinski pisatelj Radža Šehade, ki je bil jasen glede Arafatovih namenov v času pred Oslom. "Njegov glavni cilj je bil doseči priznanje PLO-ja," je zapisal. PLO je bil namreč v tistem času pod močnim pritiskom iz tujine, tudi zaradi Arafatove podpore Sadamu Huseinu v prvi zalivski vojni, na dinamiko pogajanj pa je vplivala tudi palestinska notranja politična realnost. Arafat je imel zaradi dolgoletnega izgnanstva v Tuniziji vedno manj stika s palestinsko stvarnostjo na zasedenih ozemljih in bil v vedno večjem razkoraku z lokalnimi palestinskimi voditelji, gibanji Hamas in Islamski džihad pa sta pridobivali priljubljenost.

Zato je bil, kot je izpostavil zgodovinar Šlaim, Arafat v primerno šibkem položaju za dogovor v izraelsko korist. Šela prelaga del odgovornosti tudi na arabske države. „Če bi imel PLO resnično podporo arabskih voditeljev, ne bi bil nikoli postavljen v takšen položaj, da bi moral sprejeti sporazum iz Osla,“ je dejal.

"Da bi povečali priljubljenost sporazuma, je na zasedena ozemlja pritekala mednarodna finančna pomoč, katere namen je bil odvrniti ljudi od boja proti okupaciji," je v Palestinskih sprehodih leta 2007 pisal Šehade. Takšen pogled na Oslo je aktualen še danes, pojasnjuje novinar Giorgio: "Zdaj bolj radikalni Palestinci gledajo na Oslo kot na izdajo palestinskih nacionalnih interesov."

O beguncih, naselbinah, zapornikih, Jeruzalemu nič
Takšno prepričanje kritikov Osla krepi dejstvo, da se sporazum ni nanašal na ključna področja izraelsko-palestinskega vprašanja. Oslo namreč ne omenja palestinskih beguncev, izgnanih ob ustanovitvi Izraela, ki se desetletja ne smejo vrniti na svoje domove, prihodnosti judovskih naselbin in statusa Jeruzalema. Oslo je preskočil tudi usodo več tisoč palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih. Vsa ta spornejša vprašanja naj bi bila rešena v ponejših pogajanjih.

Ob vseh določilih in značilnostih Osla pa vsekakor izstopa njegova začasnost. Sporazum sicer ni predvideval in določal natančne oblike končne rešitve, je pa jasno določal njen časovni okvir. Izraelski nadzor nad življenjem Palestincev na Zahodnem bregu in v Gazi naj bi se tako končal 4. maja 1999, natanko pet let po vzpostavitvi palestinske samouprave.

Da je od tega "konca" glavnega bližnjevzhodnega vprašanja v neoviranem nadaljevanju izraelske zasedbe minilo že slabih 15 let, pa pomeni, da lahko le z izdatnim cinizmom razumemo ameriškega predsednika Baracka Obamo, ko je na letošnjem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku dejal, da je "zdaj pravi čas, da celotna mednarodna skupnost podpre prizadevanja za mir".

Boris Vasev
Prijavi napako
Komentarji
gregorsu
# 27.09.2013 ob 06:22
judom tudi to še ni dovolj, židovski sionisti hočejo vsak dan več in več ozemlja...

k izraelu bi radi prliključili še obmejne pasove, morje, vodne vire, zahodni jeruzalem.... pohlep nasilnega okupatorja je brezmejen, njegovo nasilje pa pregovorno
ivod
# 27.09.2013 ob 07:22
luka101 ...
dobro jutro tudi tebi ... lahko bi se že zbudil ... prej, ko pričneš komentirat :)
Whitetrasher
# 27.09.2013 ob 09:50
Ne ne moti me.
Daleč od tega.
Bolje,da si prilažeš svojo štipendijo,kot,da bi žeparil po tromostovju.

Ja.
Whitetrasher
# 27.09.2013 ob 10:07
Zakaj pa moraš potem ob vsaki novički iz tega območja posredovati link do te "novice"?

Saj ne moram.
Tako sam hočem.
Buldog
# 27.09.2013 ob 09:48
@Breathe
27.09.2013 ob 09:08

Torej po tvoje ne gre za okupirana ozemlja?

Po mednarodnem pravu se ta ozemlja štejejo za okupirana in ne pripadajo Izraelu, ampak Palestincem. Po mednarodnem pravu država ne more z okupacijo oz. silo pridobiti ozemlja na račun nekoga drugega. Okupacija se šteje za protipravno dejanje.

Glede na to, da se marsikje zavzemaš za spoštovanje prava,... bi pričakoval, da boš povsod ravnal enako, torej tudi v tem primeru.
Whitetrasher
# 27.09.2013 ob 09:36
http://www.rtvslo.si/svet/izrael-studentom-ponuja-stipendije-za-sirjenje-proizraelske-propagande/315389#comments
vidia
# 27.09.2013 ob 11:29
Veteran91
# 27.09.2013 ob 10:56
--------------
Kaj klobasaš. Beri malo zgodovino. Židje so bili od samega začetka horde genocidnežev, morilcev, posiljevalcev in živinskih tatov. Z vsem tem se sami hvalijo v svojih spisih in svetih knjigah.
Stara zaveza Prva Samuelova knjiga 27/8-9: David (judovski kralj) je hodil s svojimi možmi in napadal Gesurejce, Gerzejce in Amalečane; to so bili namreč ODDAVNAJ prebivalci dežele do Sura in egiptovske dežele. . Kadar je David napadal deželo, ni puščal pri življenju ne mož ne žen; jemal je drobnico, govedo, osle, kamele in oblačila...
Breathu pač ne moreš zameriti njegovo lažnivo propagando. Najbolje ga je ignorirati. Je pač žid, ki je za svoje smetenje po forumih plačan od zunanjega ministrstva umetne židovske tvorbe v Palestini.
vidia
# 27.09.2013 ob 14:49
lol37
# 27.09.2013 ob 12:36
Prijavi neprimerno vsebino
@vidia
Daj sprijazni se že enkrat. Da, kralj David je razbil vse svoje sovražnike tam dol in zmagal vse vojne....
---------------------
Kako jih je zmagal? S pomočjo biblijskega morilca, genocidneža in posiljevalca kot sami židje pravijo? To kar je počenjal takrat za žide Jahve počenja danes za žide USA. Dejstvo je, da so židje ostali tudi danes to kar so bili pred 3000 leti vir zla na BV in svetovna pretnja miru.
P.S. Nimam niti ene muslimanske knjige imam pa vsaj 10 različnih izvodov Biblije.
kvihta
# 27.09.2013 ob 11:08
Verjamem, da pride čas, ko bodo židje plačali za vse svinjarije, ki jih v svetu počnejo. So že plačali pa izgleda ne dovolj.
pfc
# 27.09.2013 ob 09:02
Slika je dovolj zgovorna.Na njej pa v sredini vojni zločinec Clinton.Že njegova prisotnost daje vedeti,da je za kamere izpadel lep in "demokrat".V praksi pa prej in potem pa zločinec.
xyz72
# 27.09.2013 ob 08:56
"V samem Izraelu sedaj živi več narodov , medtem ko na palestinskih ozemljih samo oni."

seveda nikjer nobenega žida :)
Re
# 27.09.2013 ob 10:57
Izrael je seme zla na bližnjem vzhodu, njegovo delovanje povod za vse teroristične napade po svetu. Dokler se Izraelu ne bo "pristriglo peruti" ne moremo pričakovati nikakršnega izboljšanja in zmanjšanja terorizma po svetu.
tomtom
# 27.09.2013 ob 12:24
židi hočejo za sebe etnično čisto državo, državam na zahodu pa vsiljujejo multikulturno družbo. Če imajo tako radi multikulti, naj lepo s palestinci živijo v multikukturni družbi in problem na BV bo hitro rešen.
-sloga--
# 27.09.2013 ob 08:26
Dobro jutro Breathe...

A si prebral: Avtor knjige Izraelska okupacija Neve Gordon navaja podatek, da je med letoma 1967 in 1993 Izrael na Zahodnem bregu in v Gazi ubil približno 1.850 Palestincev, medtem ko jih je v času po Oslu ubil več kot 7.100.

Čestitke IDFu na vse boljši učinkovitosti.
vidia
# 27.09.2013 ob 17:59
lol37,
Zakoni ki jih je dobil Mojzes in 10 božjih zapovedi so veljali za Izraelove sinove ne za druga ljudstva. Prav tako zapoved ne ubijal. Izraelovi sinovi med sabo naj se ne bi ubijali. Za mnoga druga ljudstva je njihov bog nedvoumno ukazal, da se pobijajo in to moški, ženske, otroci, dojenčki, osli, kamele vse.
Dejstvo je, da je biblijski "bog" okruten morilec. Kdorkoli prebere Biblijo/Staro zavezo pazljivo pač tega ne more spregledati. Toliko klanja živali, ljudi, narodov, celega človeštva, smrti, sadističnega maščevanja in strahot od boga, ki naj bi bil mir, dobrota in ljubezen? To od boga, ki naj bi ustvaril univerzum, vso živo in neživo naravo, vsako tako neverjetno živo bitje pač jaz ne morem sprejeti.
Praviš, da bog ni ukazal posiljevanja deklic, ki so bile vojni plen? Deklic, ki jim je njegovo božje ljudstvo z njegovo pomočjo ubilo starše? Se šališ. Kaj je to drugega kot posilstvo, ko bog ukaže pobiti vse razen deklic, ki moža niso spoznale.
31/17-18 "Zdaj torej pobijte vse dečke in ubijte vse ženske, ki so moža spoznale! Vsa dekleta pa, ki še niso moža spoznale, pustite pri življenju zase."

Numeri 21/2-3 Tedaj je Izrael naredil zaobljubo Gospodu in rekel: "Ako mi daš to ljudstvo v roke, pokončam z zakletvijo njihova mesta." Gospod je uslišal Izraelov glas ter mu dal Kanaance; in pokončal je z zakletvijo nje in njihova mesta".Na podoben način so židje s pomočjo biblijskega boga morilca in genocidneža pokončali mnoga ljudstva jih iztrebili in jim ukradli zemljo.
Numeri 21/24 Genocid nad Amorejci.
21/33-35 Basan:" In pobili so njega in njegove sinove in vse njegovo ljudstvo, tako da mu nihče ni preostal, ki bi bil utekel; in zavzeli so njegovo deželo."
Numeri 31/celotno poglavje, genocid nad Madianci, 31/17-18 "Zdaj torej pobijte vse dečke in ubijte vse ženske, ki so moža spoznale! Vsa dekleta pa, ki še niso moža spoznale, pustite pri življenju zase." To je pomenilo posilstvo tudi deklic starih od treh let starosti naprej, kajti po židovskih zakonih iz svetih knjig je bilo dovoljeno imeti spolni odnos z deklico staro 3 leta in en dan. Toliko o tem kdo je uzakonil pedofilijo in od koga so jo sprejeli katoliški duhovniki.
Tako so židje izvršili pokol in genocid nad sedmimi narodi po ukazu svojega boga zločinca, ki bi danes za takšna dejanja visel.
Deuteronomium 7/1-2 Ko te pripelje Gospod tvoj Bog, v deželo, ki greš vanjo, da jo prejmeš v last in pred teboj prežene mnogo narodov, Hetejce, Gergesejce, Amorejce, Kanaance, Ferezejce, Hevejce in Jebusejce, sedem noarodov, številnejših in močnejših od tebe, in ti jih Gospod, tvoj Bog, izroči ter jih poraziš, jih pokončaj z zakletvijo! Ne sklepaj z njimi zaveze in jim ne prizanašaj!
Prva Samuelova Knjiga 15:2-3 - Tako govori Gospod nad vojskami: Kaznovati hočem kar je Amalek storil Izraelcem, ker se jim je postavil na pot, ko so šli iz Egipta. Zdaj torej pojdi in udari Amaleka. Pokončaj z zakletvijo njega in vse kar je njegovega! Nič mu ne prizanašaj, ampak pobij moža in ženo, otroke in DOJENČKE, govedo in ovco, kamelo in osla.
Mojzesova knjiga 7/16: Uniči VSA ljudstva, ki ti jih izroči Gospod tvoj Bog. Tvoje oko naj se jih ne usmili. Ne služi njihovim bogovom; kajti to bi bila past!
7/2: Ne sklepaj z njimi zaveze in jim ne prizanašaj!............ In to kristjani počnejp tudi danes, narod za norodom, država za državo se ruši pod njihovim smrtonosnim orožjem.
Citati so iz Stare zaveze najbolj svete krščanske knjige iz katere se ob vsaki maši v njihovih cerkvah ob oltarju bere ljudstvu in mu pere možgane. Naj ljudstvo ve, da je bog na njihovi strani, ko je treba pobijati in ropati druge narode.
Ne trudi se lol37. Spoštujem to, da veruješ v kar hočeš tudi to, da je tvoj bog mir, dobrota in ljubezen. Toda ne tisti biblijski. V to me ne boš prepričal. Je pa v Bibliji mnogo stvari zelo pozitivnih.
gregorsu
# 27.09.2013 ob 22:13
espero:
V samem Izraelu sedaj živi več narodov , medtem ko na palestinskih ozemljih samo oni.


seveda nimaš pojma o tem, kar si zdaj napisal, kar ti lahko potrdi vsak izraelski jud. Veš, politično komentiranje dejstev, je včasih hudo skregano z realnostjo in ta tvoj stavek dokazuje vso bedo tvojega neznanja. žal....
ma_ri_bor
# 27.09.2013 ob 10:03
Resnici na ljubo je glede okupacije treba vedet tole:
-do leta 1918 je bil zahodni breg del Otomanskega imperija
-nato je bil del t.i. angleškega mandata v Palestini (zmagovalci prve sv. vojne so si razdelili otomanski imperij)
- nato naj bi tam nastala arabska država, kar pa je preprečila izraelsko -arabska voja l. 1948
- 1948 si je ozemlje priključila kraljevina Jordanija
- leta 1967 so sosede spet napadle izrael vendar neuspešno. Izrael je zasedel zahodni breg
- leta 1988 je jordanija opustila težnje po zahodnem bregu in tam živečim palestincem odvzela jordansko državljanstvo
-leta 1993 je z sporazumom v Oslu ozemlje dobilo avtonomijo pod palestinsko upravo

Zdaj pa jaz vas vprašam, ali ni Oslo najboljši dogodek za zahodni breg in palestince v zadnjih 500 letih recimo ?
Kolega Breathe bo rekel ne, ker da palestinci niso sposobni upravljat države :)
maka
# 27.09.2013 ob 11:26
Kako se vedno vsi razburjajo, ko gre za Izrael. Turki so po prvi vojni pobili milijon Armencev, pregnali dva miljona Grkov in tako očistili območja, 10 x večja od celega Izraela. Trenutno zasedajo eno tretjino Cipra od koder so pregnali vse Grke. Kurdi pa lahko le sanjajo o kakšni avtonomiji. In ob tem njihov predsednik vehementno kritizira Izrael zaradi okupacije.
ma_ri_bor
# 27.09.2013 ob 09:49
Kdo in zakaj pa je potem Rabina pospravil ?
Juzer mk2
# 27.09.2013 ob 14:51
židi hočejo za sebe etnično čisto državo...

Bolj težko jim to uspeva, glede na to da v Izraelu živi 20% (ali tam okrog) Arabcev. Zdaj pa poglejmo koliko Judov živi pri Arabcih... umm 0%?
purico
# 27.09.2013 ob 06:28
Oslo je bil samo začetek na katerem bi se moralo graditi naprej in doseči konsenz s katerim bi obe naciji živeli druga ob drugi, v dveh državah in najbolj pomembno v miru. Do tega ni prišlo, obe strani imata svoje razloge za ohranjanje kaotičnega položaja, ki pa na koncu najbolj škodi ljudemm, obeh narodnosti.
Dialog je edina stvar, ki to lahko reši, bo pa ZELO težko saj bi obe strani za dosego sporazuma morale sprejeti zelo težke odločitve(odločitve, ki bi pomenile izgubo glasov na naslednjih volitvah) in nobena stran ne bo dobila vsega kar si želi.
Upam, da bo tam nekoč mir in bodo Judje in muslimani lahko živeli drug ob drugem brez, da bi se najraje pobili med sabo.
Juzer mk2
# 27.09.2013 ob 14:49
btw, preiskava Arafatove radioaktivnosti še ni rodila nobenih sadov?

haha, lol, samo res...
Breathe
# 27.09.2013 ob 19:22
Medtem, ko vidva debatirata o davnih starih časih, samo en vmesni klic:

dandanašnji je % Židov, ki živijo po zapovedih Tore precej nižji kot je % Palestincev, ki živijo po zapovedih Korana.

Zaključke pa potegnite sami.
lol37
# 27.09.2013 ob 16:26
Vidia razumem tvoj gnev. Si poln greha in ker se nočes pokesati in ponižati pred Bogom, ga pač poskušaš prikazati z lažmi hujšega kot si sam v sebi in tako obdržati svoj greh in nadaljevati v njem. Razlika med tabo in med Bogom je ta, da je Bog pravičen sodnik in še nekaj: Bog nikoli ni dovolil posiljevati takratnim Hebrejcem, ne v bitki in ne v Izraelu. V Mojzesovih knjigah je bila kazen za posilstvo smrt. Velika razlika je med tem, da so takratni Hebrejci po zmagi vzeli ženske device in jih imeli za svoje žene, in to nikoli niso bili otroci (!), in med posiljevanjem in ropanjem ostalih divjakov okoli njih vse do današnjih časov. To sem ti že pokazal, samo ti pač naprej igraš svojo violino in lažeš malo tu malo tam.

5 Mojzes 22
25 Če pa kdo na polju sreča zaročeno dekle in ji stori silo in leži pri njej, naj umre samo moški, ki je ležal pri njej. 26 Dekletu pa ne smeš nič storiti; nima greha, ki bi zaslužil smrt; s to stvarjo je namreč tako, kakor če se kdo vzdigne proti svojemu bližnjemu in ga ubije. 27 Kajti na polju jo je srečal in naj je zaročeno dekle tudi vpilo, ni bilo nikogar, ki bi ji lahko prihitel na pomoč.

2Peter 3:16
16 kakor piše tudi v vseh pismih, v katerih govori o tem. V njih so nekatere težkó umljive stvari, ki jih taki, ki niso poučeni, in so neutrjeni, zlorabljajo. Tako delajo tudi z drugimi Pismi, v svojo lastno pogubo.

P.S. Nimam niti ene muslimanske knjige imam pa vsaj 10 različnih izvodov Biblije.


Kaj ti koristi 10 izvodov, če si slep za poglavja kot je 5 Mojzes 22:25-27 recimo!
Breathe
# 27.09.2013 ob 19:33
Peace will come when the Arabs will love their children more than they hate us.
Laskodrinker
# 27.09.2013 ob 19:25
Če Palestinci odložijo orožje ne bo več vojne, če Izraelci odložijo orožje ne bo več Izraela.
lol37
# 27.09.2013 ob 18:38
In to kristjani počnejp tudi danes, narod za norodom, država za državo se ruši pod njihovim smrtonosnim orožjem.

Ne, Vidia, to ne delajo Kristjani. Kristjani smo nova zaveza. Tisti, ki ne uboga, kar piše v Novi zavezi, ni Kristjan.

Rimljanom 12
17 Nikomur ne vračajte hudega s hudim. Pred vsemi ljudmi skušajte skrbeti za dobro. 18 Če je mogoče, kolikor je odvisno od vas, živite v miru z vsemi ljudmi. 19 Ne maščujte se na svojo roko, ljubi, ampak dajte prostor Božji jezi, saj je pisano: Moje je maščevanje, jaz bom povrnil, pravi Gospod. 20 Nasprotno: Če je tvoj sovražnik lačen, mu daj jesti; če je žejen, mu daj piti; če boš namreč delal tako, boš sipal žarečega oglja na njegovo glavo. 21 Ne daj se premagati hudemu, temveč premagaj húdo z dobrim.
lol37
# 27.09.2013 ob 18:34
Vidia, a za to, ker v stari zavezi piše, da so Hebrejci po zakonu klali Bike, ovce, kozle, itd. kot klavne daritve, moramo to delati tudi Kristjani v Novi zavezi? Eno je brati, drugo pa je razumeti kaj bereš. Sem ti že razložil. Bile so vojne. Božja kazen je bila kruta, ampak pravična. Ti ljudje, ta ljudstva, ki jih je Bog uničil so bili posiljevalci, morilci, roparji, spolni izprijenci in so v svojih vojnih pohodih delali še hujše stvari. Sejali so kar so želi:

1 Mojzes 6
5 GOSPOD pa je videl, da na zemlji narašča človekova hudobija in da je vse mišljenje in hotenje njegovega srca ves dan le hudobno. 13 Bog je rekel Noetu: »Sklenil sem, da je prišel konec vsega mesa, kajti napolnili so zemljo z nasiljem, zato, glej, jih bom uničil z zemljo vred.«


Mojzesova knjiga 7/16: Uniči VSA ljudstva, ki ti jih izroči Gospod tvoj Bog. Tvoje oko naj se jih ne usmili. Ne služi njihovim bogovom; kajti to bi bila past!


In kdo so ta VSA ljudstva? Hočeš reči, da to velja za vse čase? Potem enostavno manipuliraš s tekstom, ker bereš s škarjami v rokah. Ti enostavno hočeš iz svoje jeze nekaj dokazati, kar nikjer v Svetem Pismu ne piše. Poglej ta vsa ljudstva:

1 Mojzes 15
5 Ti pa pojdeš v miru k svojim očetom; pokopan boš v visoki starosti. 16 V četrtem rodu se bodo vrnili sem, kajti hudobija Amoréjcev še ni dopolnjena.«
17 Sonce je zašlo in legel je mrak. In glej, lonec za ogenj, iz katerega se je kadilo, in plameneča bakla sta se premikala med kosi živali. 18 Tisti dan je GOSPOD sklenil z Abramom zavezo in rekel: »Tvojemu potomstvu dajem to deželo od Egiptovske reke do vélike reke, reke Evfrata; 19 Kenéjce, Kenázovce, Kadmonéjce, 20 Hetejce, Perizéjce, Rafájevce, 21 Amoréjce, Kánaance, Girgašéjce in Jebusejce.«

Koliko si jih naštel? 10. Nič več. Nobenih današnjih ljudstev ni notri. Nobenih ukazov, da moramo to delati danes. Ne manipuliraj s tekstom. To so bila ljudstva Kanaanske dežele. Ostalo pa so bile medsebojne vojne, ko so Hebrejci že bili v obljubljeni deželi pribl. 3500 let nazaj. Tudi takratni Egipčani, Nubijci, Etiopijci, Sirijci, Asirijci, Babilonci, Perzijci (izumili križanje), Grki, Rimljani so bili vojne med sabo, pa jih nikjer ne omenjaš in njihove krutosti. Si pač pristranski, zakaj pa si takšen pa sem ti že razložil.
Veteran91
# 27.09.2013 ob 11:39
Saj se niti ne moreš čuditi izjemni priljubljenosti palestinskih borcev za svobodo v Sloveniji. Očitno gre za veliko podobnost.

Itak. Gverila in partizanstvo z roko v roki :)
Breathe
# 27.09.2013 ob 11:34
...palestinski pogajalci preprosto niso bili kos izurjeni in številni izraelski pogajalski ekipi....

Saj se niti ne moreš čuditi izjemni priljubljenosti palestinskih borcev za svobodo v Sloveniji. Očitno gre za veliko podobnost.

Na pogajanja pridejo slabo pripravljeni, pušnejo in potem cvilijo vsemu svetu, kakšna krivica se jim godi...
Nekaj podobnega bo pri sporu s Hrvaško. Slovenija nekaj bluzi in se zanaša na ne vem kakšno moralo in poštenje, Hrvati se dobro pripravljajo in bodo iz tega spora izšli kot zmagovalci. In Slovenčeki bodo cvilili vsemu svetu, kakšna krivica da se jim godi...
Veteran91
# 27.09.2013 ob 10:58
Kolega Breathe bo rekel ne, ker da palestinci niso sposobni upravljat države :)

Tako kot Izraelci, gotovo ne :)
Breathe
# 27.09.2013 ob 10:05
Saj je mi tudi nismo...
Breathe
# 27.09.2013 ob 12:43
Pri čemer so Izraelci Gazo že vrnili. In kaj so dobili v zameno?
Kasame na civilno prebivalstvo...
Breathe
# 27.09.2013 ob 09:57
Zakaj pa moraš potem ob vsaki novički iz tega območja posredovati link do te "novice"?

Mogoče nimaš drugih argumentov?
espero
# 27.09.2013 ob 08:47
Zakaj leta 2001- 13. semptembra ni bila razglašena nova Palestinska država. ? Dogoverjeno in podpisano v ZDA med Rabinom in Arafatom.! Zato ker hočejo Palestinci sedanji Izrael povsem zase in želijo da se Judje izselijo.V samem Izraelu sedaj živi več narodov , medtem ko na palestinskih ozemljih samo oni. Militantno vodstvo palestincev v izgnanstvu v Bejrutu hoče Jude zbrisati z obličja Bližnjega vzhoda. Prav zaradi nedoslednje politike pri tem največ izgubljajo prav Palestinci. Na Zahodnem bregu in v Gazi živijo v zelo slabih razmerah in v revščini , saj so talci politike. Arabci , Iran ki jih podpirajo politično in moralno . jim gospodarsko prav nič. Npr . Katar nima denarja za humanitarno pomoč, ima pa za novo džamijo v Ljubljani.! Šejki prav tako ne. Čas bi že bil da se tu nekaj premakne na bolje.
VKokielov
# 27.09.2013 ob 13:35
@vidia moškega spola....ne vem komu govoriš...če te nekdo sluša je že prepričan v isto.

Neverjetno. Stoletje 21 in je del Slovenije mali Tennessee. "We hate arabs, n*ers and kikes!". Kah.
Breathe
# 27.09.2013 ob 10:09
Je pa več kot dobrodošlo prebrati racionalno razmišljanje brez ideološke navlake, ki jo trpajo v povprečnega slovenskega uporabnika medijev novinarji/aktivisti.

In ki se je očitno pri nekaterih komentatorjih zelo globoko vsedlo...
Breathe
# 27.09.2013 ob 09:40
@ crveni
Se niti ne trudijo.
Boris Vasev, Erik Valenčič in občasno Mula Videmšek so Trio Fantastikus, ki "poroča" z Bližnjega Vzhoda.

btw, whitetrasher: grow up.
Crveni
# 27.09.2013 ob 09:19
Boris Vasev, človek, ki se predstavlja kot novinar/aktivist.

Pri takih kolumnah, če se jih že objavlja, bi moralo biti pripisano, da gre za mnenje/pogled avtorja in ne uredništva MMC. Seveda, če bi MMC sploh kazal namero biti neodvisen in objektiven medij.
lol37
# 27.09.2013 ob 12:36
@vidia
Daj sprijazni se že enkrat. Da, kralj David je razbil vse svoje sovražnike tam dol in zmagal vse vojne. Vse tiste vojne so v preteklosti 3000 let nazaj in NIKJER v svetem pismu, stari in novi zavezi ne piše, da se to mora delat v sedanjem času. To je bilo izključno za tisti čas, ko so Hebrejci prispeli v obljubljeno deželo. Medtem ko v tvojih muslimanskih knjigah piše prav obratno. Drugače pa en primer takratnih Davidovih sovražnikov, ki so seveda po tvoje ravnali s Hebrejci v rokavičkah in jih nosili po rokah, kajne?

Amos 1:13
13 Tako govori GOSPOD: Zaradi treh pregreh Amónovih sinov, zaradi štirih tega ne bom odvrnil: Ker so parali gileádske nosečnice, da bi razširili svoje meje.

Amonci so bili prebivalci današnje Jordanije. Prestolnica Jordanije ime še danes podobno ime: Aman.

...to so bili namreč ODDAVNAJ prebivalci dežele do Sura in egiptovske dežele....

Koliko je bilo ODDAVNAJ prebivalcev raznih dežel, ko je recimo Hunski Atila (Vladal od 434 do 453AD) šel na svoj pohod do Rena? Poglej si na zemljevidu, kako velik je bil Hunski imperij v primerjavi s Kanaansko deželo, ki jo je osvojil kralj David in ostali pred njim. A o Atili pa ne boš razlagal kaj vse je delal? Je "samo" 1500 let nazaj.

Nekateri pod drugimi novicami o partizanih in domobrancih so 70 let v preteklosti, ti si pa celih 3000 let v primeru kralja Davida. Pač tvoja stran je zgubila proti kralju Davidu, konec zgodbe.

Medtem ko ti govoriš o 3000 let starih stvareh, ki so bile lokalizirane in specifične samo za Kanaan, nikjer v stari zavezi ne boš našel kaj takšnega, kar beremo v tvojih knjigah:

Bukhari (52:177) - Allah's Apostle said, "The Hour will not be established until you fight with the Jews, and the stone behind which a Jew will be hiding will say. "O Muslim! There is a Jew hiding behind me, so kill him."

Quran (2:191-193) - "And kill them wherever you find them, and turn them out from where they have turned you out. And Al-Fitnah [disbelief] is worse than killing... but if they desist, then lo! Allah is forgiving and merciful. And fight them until there is no more Fitnah [disbelief and worshipping of others along with Allah] and worship is for Allah alone. But if they cease, let there be no transgression except against Az-Zalimun (the polytheists, and wrong-doers, etc.)"

Quran (9:5) - "So when the sacred months have passed away, then slay the idolaters wherever you find them, and take them captive and besiege them and lie in wait for them in every ambush, then if they repent and keep up prayer and pay the poor-rate, leave their way free to them."

Če bi Arabci hoteli mir, bi mir vspostavili že med leti 1948 in 1967, ko so imeli v lasti zahodni breg in Gazo. Sedaj pravijo dajte nazaj zahodni breg in bo mir? Tako kot je rekel Hitler za Češki Sudetenland, dobil Sudetenland od naivnih bedakov Angležev, potem pa je začel vojno, ane?
Breathe
# 27.09.2013 ob 09:25
btw, preiskava Arafatove radioaktivnosti še ni rodila nobenih sadov?
Veteran91
# 27.09.2013 ob 10:56
Kakšna okupacija neki? Izrael je vedno bil Izrael. Pa kaj vam ni jasno? Moderna in razvita država z močno demokracijo, prava miniaturna ZDA. Imejmo radi Izrael!
Breathe
# 27.09.2013 ob 09:08
Boris Vasev, človek, ki se predstavlja kot novinar/aktivist.

Je treba napisati še kaj več?
luka101
# 27.09.2013 ob 06:37
A o tem, da je Kučan, šef komunistične partije predaval o etiki (O ETIKI!) na Združenju managerjev, pa nobenega komentarja?? Izraelci in Palestinci da, Kučan, ki managerjem predava o etiki (ne morem verjeti, da se je to res zgodilo) pa ne! Na glavo prevrnjena Slovenija v vseh vidikih - še najbolj pa v moralnem. Dobro jutro, novinarji aparatčiki.
Veteran91
# 27.09.2013 ob 10:59
Izrael je seme zla na bližnjem vzhodu, njegovo delovanje povod za vse teroristične napade po svetu. Dokler se Izraelu ne bo "pristriglo peruti" ne moremo pričakovati nikakršnega izboljšanja in zmanjšanja terorizma po svetu.

Kje pa ti živiš? V slovenskem Pašaluku mogoče?
Breathe
# 27.09.2013 ob 09:45
@ whitetrasher
Torej tebe moti, da Izrael ponuja štipendije za širjenje propagande?

Obenem si pa čisto zadovoljen z dejstvom, da gre del denarja, ki ga plačuješ zato, ker imaš električne vtičnice za plačilo teh treh zgoraj omenjenih propagandnih delavcev?
Breathe
# 27.09.2013 ob 09:23
Seveda je aktivistične spise nekoliko težko brati, vendar sem se prebil do sem...

„Zame in za večino moje generacije pomeni Oslo veliko napako, eno največjih napak palestinskega vodstva. S prvo intifado, ki se je začela leta 1987, nam je uspelo v svet prenesti sporočilo o našem boju in življenju pod okupacijo v tistem času. S podpisom Osla pa so uničili vse. Za Izrael je bila to velika zmaga, mi pa nismo od tega dobili nič,“ je za MMC povedal 32-letni palestinski aktivist Kefah Mansour iz vasi Bil'in na Zahodnem bregu.

In seveda je sedaj tudi za to, da "oni niso dobili nič", kriv Izrael. Klasika. Za vse je kriv Izrael, oni niso krivi za nič.
Kazalo