Na napad Desnega sektorja je policija hitro odgovorila in polovila večino napadalcev, ki so med drugim odvrgli tudi petarde in solzivec. Foto: Reuters
Na napad Desnega sektorja je policija hitro odgovorila in polovila večino napadalcev, ki so med drugim odvrgli tudi petarde in solzivec. Foto: Reuters
Parada ponosa v Kijevu
V glavnem mestu Ukrajine so ob povečanih varnostnih ukrepih izvedli prvo Parado ponosa za pravice LGBT-skupnosti s podporo vlade. Foto: Reuters

Ukrajinska vlada je podprla izvedbo parade aktivistov za pravice LGBT-skupnosti pod imenom "Ponos Kijeva 2015". Parade ponosa se je udeležilo okoli 150 lezbijk, gejev, biseksualcev in transvestitov ter njihovih podpornikov, medtem ko je sprehod ob reki Dneper varovalo nekajkrat več policistov.

Kličko hotel dogodek odpovedati zaradi groženj z nasiljem
Župan Kijeva, nekdanji boksarski prvak in vodja stranke Udar Vitalij Kličko je vlado in prireditelje shoda pozval, naj raje odpovedo dogodek zaradi desničarskih groženj z nasiljem. A oblasti so vztrajale pri podpori in zato pripravile izjemno številno in močno policijsko varovanje.

Sredi shoda je priletelo več deset pripadnikov razvpitega ultranacionalističnega Desnega sektorja in odvrglo več predmetov proti udeležencem parade, a so se lahko spopadli le s policijo. Pri tem je bilo ranjenih pet policistov, od tega en policist resneje. Na drugi strani je bilo polovljenih in aretiranih okoli 30 huliganov, pri čemer se policisti niso pretirano zadrževali pri uporabi prisilnih sredstev.

Brez spopada z udeleženci parade
Poslanec in izpostavljeni podpornik Parade ponosa Serhij Leščenko je na Twitterju objavil več fotografij nasilja, hkrati pa poudaril, da je policija preprečila neposredni stik in spopad med udeleženci parade in nasilneži Desnega sektorja.

Po revoluciji na trgu Majdan imajo nove oblasti več posluha za LGBT-skupnost, ki pa se še naprej spopada s homofobnim odnosom večine ukrajinskega prebivalstva.